Кофите за смет по Витошка – под земята

Контейнерите ще са за разделно събиране, в различни цветове
8 окт 2013 07:30,
25
Кофите за смет по Витошка – под земята
Тази гледка може и да изчезне от столичния център. Снимка: архив, Булфото

Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат вкарани под земята, съобщава пред "Монитор" главният архитект на София Петър Диков

"Сега тече конкурс за доставчик на такива контейнери по бул. "Витоша". Те ще са в три цвята за различните видове отпадъци. Контейнери под земята ще има и на Женския пазар, част от който сега се ремонтира", обяснява той.

"Искаме Женският пазар да е първият в София с такива кофи за смет. Проблемът е, че механизмът на камиона, който вади контейнерите от земята, е скъп и водим преговори с няколко фирми", допълва шефът на борда на "Пазари Възраждане" Маргарита Александрова.

Подземните кофи за смет щели да бъдат малко по-големи от тези тип "бобър" и ще са по 4 – три цветни за хартия, стъкло, пластмаса и метал и отделен за органичния отпадък.

"Идеята ни е да е чисто, да няма кофи над земята и неприятни миризми. Ще е добре и за търговците, и за живеещите в района. Всичко ще бъде като в нормален европейски град", допълни Александрова.

Кога обаче боклукът в целия център на София ще бъде под земята, като в "белите столици", не е ясно.

"Всичко зависи от това как ще се осъществят проектите на бул. "Витоша" и на Женския пазар", допълва арх. Диков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко Мара втасала, само се не сресала... Една трета от София е без канализация, другаде асфалт са виждали, ама друг път, няма кой да измие стъклата на светофарите от натрупалата се върху им пепел, ама общината намерила проблем за решаване! Закривай!