Плаж на Перловска река? Амфитеатър при Орлов мост?

Проектанти в надпревара за нова визия за центъра на София
9 дек 2013 10:10,
55
Плаж на Перловска река? Амфитеатър при Орлов мост?
Столичанка разпуска на диванче на мост над Перловска река. Снимка: архив, Булфото

Градски плаж при коритото на р. Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, обявен от Столичната община.

Десетки проектантски екипи се надпреварват по 4-те лота, на които е разделен центърът.

Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". За нея се конкурират 14 визии. Във втория влизат улици като "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" и др. Подадените идеи са 7.

11 проекта пък се борят за третата зона, която включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. 7 са кандидатите за последната, в която са градина "Кристал" и площадът пред парламента.

"От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания, като паралелно ще тече и журирането. Отличените визии ще бъдат реализирани с еврофинансиране през новия програмен период 2014-2020 г. През януари ще са ясни победителите", обяснява пред  "24 часа" главният архитект на София Петър Диков.

Ето и накои от проектите:

Запълване с вода на коритото на р. Перловска чрез "надуваеми бентове", водни ефекти и оформяне на градски плаж върху дървени скари включва визията на "Никифоров студио". Над бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" пък има пешеходна и вело пасарелка, която ще свърже Борисовата с Княжеската градина. За да подчертаят един от символите на града - Орлов мост, проектантите сменят настилката там с жълти павета.

Вело- и скейтборд площадка, подземни контейнери за смет, водни завеси и зелени павилиони пък са част от предложенията на "Ситиарх". Те връщат градското обзавеждане към автентичния вид на пространството от началото на XX в. с ретро улични лампи и пейки.

Нов колектор и изцяло преобразена пешеходна алея над реката, подмяна на настилките с унипаваж предвижда проектът на "Никон Консулт".

Реката да се върне на софиянци - под това мото са творили проектантите от "Амфион". Фонтани, преплитащи цвят, звук и светлина, скулптури и музей на открито с находки от римско време оформят пространството между пътните платна. Освен детски площадки проектът включва възможност за превръщане на част от реката в ледена пързалка през зимата. Велоалея и амфитеатър допълват визията.

Подземен паркинг под булеварда пък включва проектът на консорциум "Жорди Марсе Архитектес". Зелена зона, място за спорт на открито, детски площадки и велоалея е идеята за горното ниво. На едно от подземните, над паркинга, се оформя търговска зона с магазини и изложбено пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
До London callingЕхооо, олииии. Ларгото, Сердика, Ротондата, София има много забележителности, но са под земята. тук е имало хора, горе долу толкова време колкото и в Пловдив. Да не говорим, че когато София е била град със 100 000 души, Лондон е бил блато с жаби и змии. София и Пловдив си имат своя история и красота. Лузъри като теб с познания по история близки до тези на ром от Столипиново няма как да го знаят. Сега сигурен съм ще ми кажеш, че работиш в лондоското сити и имаш Оксфорд...
44
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
До hdUSHdwg5235erdДа и този проект отпадна, защото на всеки 2-3 години има порой при който Перловска прелива. Аз лично съм виждал кръстовището на Графа и Евлоги НАВОДНЕНО. При този риск, няма как да се покрие реката, освен да се изрови целия център, за да се оттича водата, а това няма как да стане...Но виж идеята с паркове с паметници на владетели е Супер.
43
1
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Орлов мост с жълти павета ?!?!?!?. Те искат да превърнат едно от най-натоварените кръстовища в София в пързалка при всеки дъжд или малко сняг.... От цариградско влизаш с 80, има два знака за 60 и 40 преди кръстовището, ако сложат павета там ще стане мармалад... Особенно хора от провинцията, които нямат и идея каква писта става, като жълтите, гланцирани павета се намокрят .... ?
42
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Река Перловска-смях в залата. Този ручей или поток ще трябва да се оголеми 200-300 пъти за да се нарече река като Темза,Марица,Сена или други истински реки.
41
3
 
8
 
! Отговори
Tourist Guide преди 10 години
София.Град като град. Вашето истинско приключение започва от табелата за Пловдив.
40
11
 
12
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Егати смешната и сива безлична столица. В Пловдив ти трябва повече от седмица да обиколиш всички забележителности. Не напразно във всички световни пътеводители пише-Кацнахте в София,тук няма какво да се види, бързо заминавайте за Пловдив,Велико Търново и други градове с богата историческа култура.
39
4
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До МайнаИма и още как. Колкото и да ти е чудно, може и да са повече отколкото в Пловдив. По темата. Очаквам да възобновят и безумния проект за Плавателен Канал.
38
6
 
7
 
! Отговори
дсдсд преди 10 години
До Майнада би хич си няма "естествени" исторически паметници хахах само няколко църкви на по 1600 години, вървящи в комплект с "камъници" на по 2000 години, ама карай хахах
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КирилА др.Путин, не ти ли трябва, а приятел! Да ни "оправи" по неговият си начин, сиреч да внесе "топлота и уют" по Путински, а какво ще кажеш!? Да ни защити от "дивия и колонизаторски" запад, като ни изпрати няколко дивизии от здрави, чисти, сиреч изкъпани сибиряци. Да ни пазят писмеността и литературата де! Тогава ще изглежда така: Атом, газ, природа, ..., духовност и културен облик и сибиряци - здрави, снажни, с калашници и танкчета. Да не забравяме предназначението си на "Задунайская ...
36
10
 
9
 
! Отговори
Майна преди 10 години
Когато един град си няма естествени исторически паметници е така.Герберската другарка Фандъкова май иска да се състезава с Дисниланд Скопие.
35
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Кирилеи на Александър Македонски,обезателно.
34
13
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Трябва ни и АЕЦ Белене! Трябва ни и Южен поток! Сега или никога! Това е моментът да я има България пак! Да възкръснем от небитието. Господи, дано.Да съвместим красивата и трагична българска история, богатата си писменост и литература, уникалната култура и най-новите технологии и проекти. Атом, газ, природа, метро, чиста и архитектурна визия, духовност и културен облик. Знакови личности и паметници българинът да не забравя кой е, какво му е предназначението! Каква всъщност е България!
33
1
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
...на наши книжовници да има! Св. Наум, Константин Преславски, може и на Климент Охридски, на Теодосий Търновски, още един паметник на Евтимий Търновски, на Цамблаците обезателно - в едно място. Мястото да се нарече Търновските мъдреци. Ще бъде страхотно - културно, историческо и духовно излъчване накуп! Красиво, образователно, културно. София ще е новият духовен център с визия и много любов! Дано, дано направим нещо грандиозно и да посрещнем новият български ренесанс!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** българин и хубаво да му направиш той пак не е доволен че си му разбутал ***.
31
3
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Трябва да се направят паркове със скулптури на българските владетели: 3 паркови зони и във всяка от тези три паркови зони - владетелите съответно на 1,2 и 3 българско црство. Това ще бъде супер, защото май никъде в света няма такава атракция. Три парка-три български истории! Паркове на царете.Обезателно да има паметници на българските владетели: Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, разбира се, Борис и Симеон, Петър, Иван Асен1, Калоян, Иван Асен 2, Иван Александър! Би било чудесно и паметници на наши
30
1
 
11
 
! Отговори
Говедарин преди 10 години
Бре, колко капацитети у градоустройството имало тука!:DНяма да ми пипате Перловеца ей!
29
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
15 , Фандъкова да не забрави да сложи и Паметник на МУТРАТА.Най добре би било на мястото на руината 1300 год. България.То и без това бул. Витоша му беше любимото му работно място.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека да има и няколко паметника на владетелите от първото и второто българско царство - Крум, Калоян, Симеон, Иван Асен 2 и така нататък.
27
0
 
2
 
! Отговори
Kennedy преди 10 години
До bozaЗащо пишеш на маймуница?
26
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Най после да си видя и МОЯТА СОФИЯ.Призказвали са ми , как преди години е имало идеята река Искър да стане плавателна и да минава през София. Стегнали са ги и бригади без край. Копали са с лопати и доскоро личеха изкопите покрай Младост 3 , но сегашните *** , построиха някакво метро между Младост 3 и 1А ,,който ще стигне до летището , но след и това него ще го местят , та. !*** без край. А между другото жълтите павета стигаха до Орлов мост , още тогава, та не е лошо да асфалтират и НС