Плаж на Перловска река? Амфитеатър при Орлов мост?

Проектанти в надпревара за нова визия за центъра на София
9 дек 2013 10:10,
55
Плаж на Перловска река? Амфитеатър при Орлов мост?
Столичанка разпуска на диванче на мост над Перловска река. Снимка: архив, Булфото

Градски плаж при коритото на р. Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, обявен от Столичната община.

Десетки проектантски екипи се надпреварват по 4-те лота, на които е разделен центърът.

Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". За нея се конкурират 14 визии. Във втория влизат улици като "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" и др. Подадените идеи са 7.

11 проекта пък се борят за третата зона, която включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. 7 са кандидатите за последната, в която са градина "Кристал" и площадът пред парламента.

"От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания, като паралелно ще тече и журирането. Отличените визии ще бъдат реализирани с еврофинансиране през новия програмен период 2014-2020 г. През януари ще са ясни победителите", обяснява пред  "24 часа" главният архитект на София Петър Диков.

Ето и накои от проектите:

Запълване с вода на коритото на р. Перловска чрез "надуваеми бентове", водни ефекти и оформяне на градски плаж върху дървени скари включва визията на "Никифоров студио". Над бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" пък има пешеходна и вело пасарелка, която ще свърже Борисовата с Княжеската градина. За да подчертаят един от символите на града - Орлов мост, проектантите сменят настилката там с жълти павета.

Вело- и скейтборд площадка, подземни контейнери за смет, водни завеси и зелени павилиони пък са част от предложенията на "Ситиарх". Те връщат градското обзавеждане към автентичния вид на пространството от началото на XX в. с ретро улични лампи и пейки.

Нов колектор и изцяло преобразена пешеходна алея над реката, подмяна на настилките с унипаваж предвижда проектът на "Никон Консулт".

Реката да се върне на софиянци - под това мото са творили проектантите от "Амфион". Фонтани, преплитащи цвят, звук и светлина, скулптури и музей на открито с находки от римско време оформят пространството между пътните платна. Освен детски площадки проектът включва възможност за превръщане на част от реката в ледена пързалка през зимата. Велоалея и амфитеатър допълват визията.

Подземен паркинг под булеварда пък включва проектът на консорциум "Жорди Марсе Архитектес". Зелена зона, място за спорт на открито, детски площадки и велоалея е идеята за горното ниво. На едно от подземните, над паркинга, се оформя търговска зона с магазини и изложбено пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
18
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
Да направят една улица над канала с по 4 ленти, а в мястото на сегашната улица да направят градинки пред блоковете. Ще се реши и проблема с задръстванията и с шума и с мястото за разходка. Още преди 30 години имаше проект реката да остане в тунел и от горе да е улицата, това си звучи най-логичното нещо и до момента.
24
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много моля, хора които все още ползват външни клозети, да не коментират теми от градоустройство ...
23
3
 
2
 
! Отговори
boza преди 10 години
Da ne zabravjat klozeti pred parlamenta , ta i realno i literaturno vseki da mozhe da se izrazi : " Da Vi s....a na parlamenta i na deputatite ." Tova ste e novata vizia na Sofia .
22
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде още пари наринати в този тумор - София!!! Останалите части на страната - арабите и *** да ги ядат!
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви детски площадки, басейни и атракциони между двете платна в най-голямата мърсотия и прахоляк .. ? единствено велоалея може да се направи и да се изчисти реката. другото е само харчене и перчене
20
0
 
20
 
! Отговори
Муто преди 10 години
Обявен е конкурс на тема "Харчи пари"Какво става с паркирането и кръстовища на две нива?
19
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И още една идея: златен паметник на свещеният софийски ***. Да знаят поне, че са един паразитен град от рентиери, реститути, калинки и държавна ***. Най-ненужният и паразитен град на света.
18
3
 
20
 
! Отговори
64651 преди 10 години
Ето и от мене една идея:ПАРКОМЕСТА.покриите тъпата клоака 'перловка река' и направете паркоместа.
17
2
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Тоя Диков колкото крадлив, толкова и ***.
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са нелоши идеи и трябва да се реализират. Трябва да се построи и АЕЦ Белене и Южен Поток. Крайно време е в тази страна да се построи нещо след 24 години разруха. *** освен няколкостотин джамии друго не са построили.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А място за люпене на семки?
14
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще стане ли Шопия по-малко скапан, грозен и отвратителен град? А дано, ама...
13
0
 
45
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Идеите за Перловската ме убиха :) При всяка промяна на времето вкъщи откровено си вони, та плажуващите трябва да са с противогази. Сещам се за по-миналото лято - водя двама англичани пеша към НДК (те поискаха) и единият казва "Ах, катеричка!". Поглеждам - едър плъх седнал на задните си крака и яде джанка. Това е Перловската река... :)
12
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бул. Витоша по принцип е безумно да бъде пешаходна зона - това ти е главна пътна артерия в направление север-юг. Кой *** реши да бъде пешаходна зона, не ми е ясно. Тя трябваше да е на "Графа" - там да минават само трамваи, велосипедисти и пешаходци. Лесно можеше да се направи, да се махнат безумните сергии по "Славейков" и още по-безумната статуетка на "гарибалди" и да стане прилично. Ама не би.
11
9
 
28
 
! Отговори
От Орлов мост преди 10 години
Стига безумни идеи. Плажове и увеселителни пързалки в периферията на града. Писна ни от шум. Диков и сие са пълни ....
10
9
 
20
 
! Отговори
кирче преди 10 години
каква река?стигааааа бе,някакъв открит мръсен канал и само понеже е в София река било,широко е не повече от 50см,река ала бала,пуууууу!!!!
9
6
 
35
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
Тия *** да не се занимават с глупости и да вземат да покрият отгоре Перловския смърделник, да направят още по едно платно от двете страни на булеварда, по средата една зелена алея и Орлов мост на две нива, че като стане 18.00 Ада идва на земята.
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да направят, тези неща ще останат: *Плочките-бомби, пълнещи се с тиня отдолу след дъжд;*Гадните тагове и надписи от типа "Левски или смърт";*Билбордове, евтини реклами и другите подобни ***;*Разбити тротоари, мърляви градинки, *** и клошари*28 пътни знака за 10 метра улицаВ този ред на мисли аз бих дал един милиард лева на студиото, което предложи абсолютното сриване на тази *** София и застрояването ѝ наново като град за хора, а не за ***, какъвто е в момента.
7
21
 
33
 
! Отговори
Що се пънат преди 10 години
Така или иначе ще изберат този, дето дава най-много подкуп. Погледнете проекта за бул, Витоша. Сега центъра на София прилича на селски мегдан с шарени плочки. Австрийците ако видят ще умрат от завист. Пък и с тия китки по стълбовете бул Витоша направо ми напомня село в Пернишко.
6
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Момето на снимката е от село.На кореняк софиенец и през ум няма да му мине да се застои над Перловец.