Книги в краката! "Стена" между властта и гражданите

Студенти и преподаватели със зрелищна акция пред НС
11 дек 2013 15:30,
57

Снимка: БТА

Преподаватели, учени и студенти протестираха с книга в ръка и с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

По призива на Ранобудните студенти по обед десетки столичани се събраха пред парламента и подредиха на жълтите павета пред полицаите книги като "стена" между властта и гражданите.

Сред наредените заглавия бяха Конституцията, Новият завет, събрани съчинения на Елин Пелин, Димитър Димов, Пейо Яворов и на други български класици, както и учебна литература.

Още по темата
Сред преподавателите, носещи книги, бяха Георги Ганев, Георги Близнашки, Калин Янакиев, Дилян Николчев. Те заявиха, че "наредените книги на земята са като линия, която властта и полицията няма право да пресича".

"Идеята на днешния протест е да покажем книгите, които преподавателите използват в своята работа и затова съм донесъл три книги от курсовете, които водя в Софийския университет", каза Георги Ганев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че "искането за оставка на правителството се повтаря от протестиращите вече 180 дни".

Георги Близнашки пък обяви, че над 60% от българите настояват за предсрочни избори.

Часове по-късно преподаватели и студенти поеха към Орлов мост и за кратко блокираха движението.

Стотина души скандираха: "Оставка!", а полицейски коли отцепиха в ранния следобед бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Цар Освободител", за да не допускат автомобилите до изтеглянето на протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
19
 
! Отговори
курвгъзъ преди 10 години
сега контрапротестиращите ще донесат томовете на червените идеолози
18
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на всички преподаватели!
17
0
 
8
 
! Отговори
asdf преди 10 години
До конспиртологМного точно казано !
16
8
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Българската Конституция отдавна е потъпкана от управляващитес легализирането на етническата партия ДПС, така че нищо не им пречи да стъпчат формално и страниците, на които тя е написана !
15
0
 
6
 
! Отговори
Камен преди 10 години
До Куроландесtell im !
14
14
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе с книги можеш да убедиш само хора дето ги четат! Тия в парламента за съжаление не са такива! На тях в Куба да ходят им дай, на тях да КРАДЪТ милиони и милиарди от строежи на язовири им дай, на тях да ОГРАБВАТ и ЛЪЖАТ НАРОДА ИМ ДАЙ! Не ги занимаваите с книги, на тях "семката" им е другаде а ИМЕННО В КРАДЕНЕТО, ЛЪЖАТА и това да са ПЪРВИ В ТИЯ ДВЕ НЕЩА! Лошото е, че и хляба и ножа е в тях и мислят само и единствено за себе си и роднините си! Абе да сме живи и здрави щото и тия ГУИНА ше пукнат!
13
15
 
21
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
А защо нямаме университет в топ 400 ?Пак Орешарски и Пеевски ли са виновни?Или просто от ръкоблудните онанисти и безличните им преподаватели нищо не става ?То затова, всичко което е младо и кадърно отиде да учи в Европа и САЩ, а тук останаха търтеите, за които студентството е еквивалент с чалга-запоите в Студентски град.
12
4
 
5
 
! Отговори
usa преди 10 години
A,mozhe bi na tezi studenti i prepodavateli ne im tryabvat knigi?Okupat Universiteta,provalyat lektsii i izpiti,za koeto knigi ne sa neobhodimi."Hvala" na ranobudnite i tehnite prepodavateli -podstrekateli.Dobre bi bilo da se pointeresuvat kakvi sa poryadkite v universitetite po sveta za kadeto se nadyavat da gi izpratyat za nagrada i da prilozhat tam"otita si" ,ako im stiska!
11
7
 
10
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Жалка работа...
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УСПОКОЯВАЙ СЕ ЧЕ СТИХВАТ. НО ТОВА Е ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ.
9
19
 
18
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Лошо е, че циркът Борис-ОFF продължава вече 5 месеца.Хубавото е, че вече е със затихващи функции ...
8
15
 
20
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Изглежда спонсора Боко още не се е убедил, че тези протести са напълно безсмислени и само пречат на хората да се предвижват по улиците
7
12
 
14
 
! Отговори
А бе преди 10 години
"ГЛУПОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ" ...Тези вече смучат палци за поредна изгъзица, за да отвличат вниманието от важните неща в живота ни. И да стоят на фокус ...
6
16
 
21
 
! Отговори
А1 преди 10 години
Целия център окупиран заради тези маумници. Паметника направен на нищо заради тези ***. Като футболни топки трябва да се ритат тея мръсни мишки
5
11
 
15
 
! Отговори
Гра преди 10 години
Пилейте книгите, ретарди, пилейте...
4
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досадни....,досадни....тези ранобудни-деформирани вече са влезнали в Гинес по досадност
3
24
 
26
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Да се поставят книгите на земята, където е мокро и влажно е пълно неуважение към самата книга и към автора й.Жалко, че тези които го правят се имат за интелигентни ...
2
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКАи НАРОДЕН СЪД
1
24
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О С Т А В К А