Книги в краката! "Стена" между властта и гражданите

Студенти и преподаватели със зрелищна акция пред НС
11 дек 2013 15:30,
57

Снимка: БТА

Преподаватели, учени и студенти протестираха с книга в ръка и с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

По призива на Ранобудните студенти по обед десетки столичани се събраха пред парламента и подредиха на жълтите павета пред полицаите книги като "стена" между властта и гражданите.

Сред наредените заглавия бяха Конституцията, Новият завет, събрани съчинения на Елин Пелин, Димитър Димов, Пейо Яворов и на други български класици, както и учебна литература.

Още по темата
Сред преподавателите, носещи книги, бяха Георги Ганев, Георги Близнашки, Калин Янакиев, Дилян Николчев. Те заявиха, че "наредените книги на земята са като линия, която властта и полицията няма право да пресича".

"Идеята на днешния протест е да покажем книгите, които преподавателите използват в своята работа и затова съм донесъл три книги от курсовете, които водя в Софийския университет", каза Георги Ганев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че "искането за оставка на правителството се повтаря от протестиращите вече 180 дни".

Георги Близнашки пък обяви, че над 60% от българите настояват за предсрочни избори.

Часове по-късно преподаватели и студенти поеха към Орлов мост и за кратко блокираха движението.

Стотина души скандираха: "Оставка!", а полицейски коли отцепиха в ранния следобед бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Цар Освободител", за да не допускат автомобилите до изтеглянето на протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Самата "демокрация" започна така - сунищожаване на книги. От всички библиотеки бяха изхвърляни книги с т.нар."комунистическо" съдържание. По заповед на Лилов в двора на ЦК бяха разкъсани - заради кожените подвързии - луксозни издания на Маркс, Енгелс, Ленин. Пред народната библиотека изхвърляха книги свързани с Георги Димитров, Васил Коларов, Тодор Живков и пр. Горене на книги и събаряне на паметници - опит за заличаване на историята.
38
2
 
2
 
! Отговори
МОЛЯ!? преди 10 години
Значи някои много "умни хора" ще слагат книги на ЗЕМЯТА и ще гледат, дали други, които определено нямат тяхното образование, ще ги стъпчат... Няма спор - това е много "УМНО" много хитро, направо си е голям тарикатлък - БРАВО@ Аз не искам такива преподаватели да ми преподават!
37
3
 
4
 
! Отговори
Розан преди 10 години
Артисти - клоуни !
36
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До конспиртолог/41Аз чакам да дойде твоето просветление, глупчо, и на другите като теб ! Тая държава може да се оправи само ако на болшинството им просветне и престанат да бъдат заспали и бездушни ! Който иска да направи нещо - намира начин, а който не иска - намира причина !
35
7
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Учудва ме двойният стандарт на комунистите. Демократично мислещите студенти и тези които ги подкрепят били фашисти. Същевременно пишат гнусотии за евреите. Изяснете се какви сте в края на крайщата. Ние демократите нямаме проблеми с нито една религия и не насъскваме хората помежду им.
34
8
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 години
До КуроландесИ кво като са фашисти бе. Не че тези пед*ли от герб са де. Те са като вас ш*бани амбриажи. А на фашистите какво им е лошото, по-добра алтернатива са от вас *** скапани.
33
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Милички чичкови ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА по-полека с пяната на устата, че ще се задавите с нея.Фактът,че всячески се опитвате да омаловажавате протестите говори,че знаете за какво става въпрос.Разбираемо,че сте на платени публикации.Останалите също не са по-прости от вас.Пишете си,нека е в рамките на добрия тон.Правителството няма да падне.Ще се смени,когато му дойде времето.Нека през това време всички да работим за нашата бедна и изстрадала родина България.
32
20
 
14
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
По времето на Хитлер са хвърляли така книги по земята и са ги горили!Това са новите тикво-фашисти. Помислете си какво ви очаква, ако пак се докопат до властта!
31
14
 
19
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Моля някой да донесе Винету и да я остави там. Ще мина да я взема, искам и аз да стана умен като Бойко!
30
4
 
6
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
До thegbcАми какво да ти кажа, проблемът си е твой.Това, в което можеш да повярваш или не, си касае единствено теб.Пък да ти кажа честно, хич не ми и пука ти какво мислиш за мен, както предполагам и на тебе не ти пука особено за мен.Тук просто нсеки изразява мнението си. Иначе това, че разпознаваш Леми е хубаво, защото повечето поръчкови писачи си нямат идея кой е.
29
2
 
5
 
! Отговори
Kennedy преди 10 години
"Ех че много книги ама"
28
5
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 10 години
Само да вметна, че това да гласуваш за някого е различно от това да махнеш някой гад, който е съсипал България за 24 години, а за последните месеци дори го е ислямизирал.Или сигурно работодателя ти те търпи колкото и да си гаден и съсипващ фирмата му, поради страха, че НЯМАЛО КОЙ ДА ДОЙДЕ НА ТВОЕТО МЯСТО??? Защото народа е работодателя, а тия са кофтито бачкери.Или е малко това, че като пусна телевизора чувам повече турски имена отколкото български? Че има турски в училищата и 10000 ислямизира
27
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И норвежките комунисти смятаха местните протести срещу тях и ислямизацията за смешни, комични, жалки, докато не дойде лудия психар Брайвик и не им замръзнаха усмивките, на някои буквално.Тогава други се забавляваха...
26
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До конспиртолог/18Сигурно и баща ти така е разсъждавал по времето на комунизма !
25
6
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Престанете! Не сте смешни, жалки сте!
24
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И горди ли са от глупостите, които вършат? Жалка картина.
23
3
 
3
 
! Отговори
Kanchev преди 10 години
ja, panair na bg kniga v podleza na "Orleto" - vhod ot assansiora - bg moden disain na BAN?!Trotoarite okolo "Orleto" - moden disain na bg ministerstvoto na finansovoto obrasuvanie i razvitie?!
22
13
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До Куроландес/11А февруарският цирк на кого беше - пак ли на Борисов ? В твоята Куроландия май дезинформацията е повече от информацията !
21
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"МУДНИТЕ" АГРЕСОРИ, РЕКЕТЬОРИ, ВАНДАЛИ И ТЕХНИТЕ СКАНДАЛНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТДАВНА ПРЕСЯКОХА "ЛИНИЯТА", КОЯТА ДНЕС "ЧЕРТАЯТ". ТЕЗИ, КОИТО 180 ДЕНА НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ЧЕТИРИ-ПЕТ ЗАКОНА, СЕ ОСМЕЛЯВАТ ДА ОГРАНИЧАВАТ ПРАВАТА НА ВЛАСТТА И ПОЛИЦИЯТА. ПАРАДОКС, ПЛАЧ, СМЯХ...
20
9
 
18
 
! Отговори
капо преди 10 години
Цялата работа на ""пишман-демократите" е такава - преди горяха книги (Фашизмът на Ж. Желев), сега просто ги хвърлят...