Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишката направи вече постъпки за "оправяне" на ориенталска София. Аз що не виждам тия хора и красоти от снимките в близко бъдеще, а минарета, разхождащи се жени облечени в черно от главата до петите като само очите им се виждат ама малко, големи групи от пиещи твърд алкохол *** в 8 сутринта, големи групи от хора с парчета плат на главите, които 5 пъти на ден вадят по едно килимче и почват да се молят кой където е в момента и пр. мили картинки благодарение на политиката на ислямизация и ци
82
1
 
7
 
! Отговори
1984 преди 10 години
Miastoto na Ttozi podkupen i korumpiran "arhitekt" DIKOV e v zatvora !Da se bnadiavame,che tova moje bi ste stane edin den1
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхотни идеи на архитекта на София само не знам кога ще стане това нещо може би когато повечето Софиянци си отидат от този свят.В Европа това нещо отдавна го има,само там по малко краднат за сметка в нашият град. Ще се радвам,ако доживея да видя тази красота.
80
2
 
11
 
! Отговори
Без име преди 10 години
Парите щели да дойдат от Европа,а няма ли ние обикновенните данъкоплатци да ги връщаме,та чак и внуците ни.Стига с тези европейски средства и да се гледа само за София.В бедна България има и други населени места.
79
1
 
21
 
! Отговори
левскар преди 10 години
Г-н Дикoff ,моля ви да спрете непрестанно да вартите и сучете,за ЕВРО проекти ,БЮДЖЕТ С ГРАДИНКИ И ТРОТОАРИ НЕ СЕ ПЪЛНИ.Всички знаем мераците ви към БОРИСОВАТА ГРАДИНА и възможноста да застроите и нея с поредните ПОСТКОМУНИСТИЧЕСТКИ И НЕОЛИБЕРАЛНИ КИЧ ПРОЕКТИ ,които да се опитвате да продавате на ТУРЦИ ,РУСНАЦИ,ИЗРЕЛЦИ и английски пенсионери.СОРИ НИЕ СОФИЯНЦИ СИ ИСКАМЕ ГРАДИНАТА И АКО ТРЯБВА ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ВЪРЖЕМ ЗА ДЪРВЕТАТА И.А ти и твоят патрон от САМОКОВ може само да започнете да миете!!!
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега тъкмо дойдоха арабите и вие искате да променяте ориенталският облик на столицата. Може ли такава дискриминация спрямо милите ***.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това,че имат подобни паркове не ги прави по-малко *** румънците.Все пак др.Чаушеку ги мореше от глад и болести,но построи дворец за милиарди.Тук въпросът е друг.Може ли,и дали си заслужава?Не ,не си заслужава,защото това в София не са реки а канали.Каналите на Симеоново,Драгалевци ит.н.Смрад,*** и ***.По-добре ще е да се покрият,както е от ул.Дойран до НДК и отгоре ако щеш,градина,паркинг,или най-добре транзитен път от НДК до Орлов мост.
76
1
 
19
 
! Отговори
Дикоффф преди 10 години
ДО СО и Дикофф в частност. София има нужда от вода и *** /измиване на ВСИЧКИ улици и тротоари/два до три пъти годишно и ще се преобрази до неузнаваемост. Толкова *** столица в Европа не е нормално, пък за безумни проекти не си хабете времето. Забравих да те питам лично тебе Диков- нали каза че ГМ. Димитров ще е готов до пролетта, е имаш 3-4 месеца да го свършиш това дето не си го започнал..."Улигофлен си голем да знаеш"
75
2
 
24
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
В града не са проблем нито регистрациите на автомобилите, нито как точно изглежда Витошка,а по-скоро манталитетът на хората.Точно два дни след монтирането на пейките на Витошка,бяха с натъпкани хартийки и фасове между летвичките...и това само за два дни.В неремонтираната част на булеварда,която също е пешеходна зона пък собственици на лъскави коли,за да покажат колко са над другите паркират през уикенда.Както казах проблемът е преди всичко в нас и нашата отговорност, а не в Града или в архитекта
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо подобно, само че на живо, представлява центъра на Букурещ.Ако искате да поговорим пак колко по-назад от нас била Румъния и какви "***" били румънците.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не забравите да пренасочите пари от сеУъните и *** провинцията, бъдете тумор и *** до край.
72
3
 
17
 
! Отговори
Марти преди 10 години
Г-н Диков е КРАДЕЦ ОТ КЛАСА ! София е най грозния град в света с най богатия АРХИТЕКТ
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Диков да не ръси мозък,просто да се разходи край канала до бул.Е.Георгиев и да подуши вонята.После да ме пита дали бих се разхождал там,при така направен парк,като това на проекта.То от такива"капацитети"като него,София изглежда така.Като правиха бул.А.Малинов в Младост,все едно не знаеха,че автопарка се увеличава прогресивно и е въпрос на време да започна тзадръстванията.Ама мозък имат,само когато ще намажат някой лев.
70
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 10 години
София прилича на ориенталски град благодарение НАЙ ВЕЧЕ на същия този "юнак" Диков.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е па убаво че стане, само кореняците да спрат да люпят семки. Га идвАх 1991 година, това видЕх.
68
6
 
12
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Диков не е изцяло виновен за упадъка на София. Капитализъм - означава власт на капитала, банките, повсеместна корупция. простотията на банкерите - в голямата си част ***, съсипа София. През 60-70 това бе чист и спретнат град, с голяма пешеходна зона в центъра. Улиците се миеха през нощта, в градинките имаше чешмички. После дойде демокрацията...
67
0
 
2
 
! Отговори
see HD преди 10 години
Ah tezi mladi arhitektki aaah
66
1
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До йованчоПрав си, българина освен да руши и да краде, друго не знае. Затова е абсолютно невъзможно да се поддържа чиста и уютна градска среда.
65
0
 
6
 
! Отговори
* преди 10 години
А проекта на снимка 6 е 1:1 със "Бълъклъ гьол" в Шанлъурфа . Само , че споменатият гьоп е от XIII в. примерно ...Няма да ни е лесно с такива "архитекти" и други подобни кадри в родината ...
64
10
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
АААА не, София има нужда от голям пожар и изпепеляване до основи, пример за това е Ст.Загора един прекрасен град горял няколко пъти, не само един!!!!! В противен случай шоплъка ще се задуши в собствените си ***!!!!!