Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
20
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
Живея на 50 метра от бул. Витоша в пешеходната му част. Не го казвам, за да изтъкна нещо, а по-скоро като доказателство ,че имам сериозно наблюдение върху това, което се случи и продължава да се случва. Булевардът може да не е най-добрият пример за градска пешеходна зона, но мисля , че въпреки всичко градът имаше нужда от това. Само се замислете до преди няколко години как изглеждаше районът - бутици и паркирани коли по тротоара, трамваи, движение, вечното задръстване на светофара на Солунска
42
1
 
7
 
! Отговори
художник преди 10 години
Май някой се е упражнявал в рисуване, това никога няма да се случи.
41
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдеее и тия почнаха като тиквата. Мафиота грабеше парите на народа и ги харчеше за магистрали сега тия ще ги харчат за градоустройства. Народа не яде паркове и плажове. Вместо да вдигнат доходите да дават големи заплати да ходиме да си джиткаме в мола да си купуваме маркови стоки и техника, защото за това е живота - да си живеем добре, кога да си поживеем - след 20 години ли?
40
17
 
9
 
! Отговори
Архитекта преди 10 години
Гледам всички *** (при това гордо кичещи се със званието "софиянец") харесват подобни изцепки и ги смятат за "хубави идеи", "креативни", "иновативни" и т.н. Селяни, вие нямате право да говорите за естетика, разберете го. Витошка е ***. "Преустройствата" на Фандъкова са ***. Тези "идеи" са ***, и то евтино изкопиран от Азия и Западна Европа. Заради такава "креативност" в крайна сметка ще се превърнем в Скопие 2014, само че не македонистко, а "европеистко". Мълчете и умрете.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййй, тая пасмина се скъса да краде от бюджета на града - мотриси за 41 млн евро, нови мини тролейчета по половин млн. евро едното, сега плаж на Перловски канал.
38
7
 
6
 
! Отговори
миг преди 10 години
Хората мизеруват и гладуват, парите все ще са дефицит, но нека поне да живеем в прияна атмосфера много креативни идеи, нека ги осъществят
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Плаж" на този смрадлив канал ?!? Нещо не са в час тия архитекти. Иначе съм твърдо за идеята че София има нужда от обновление. В момента си е един *** с добри заплати. Заова и всички идваме тук... Грешна политика е целият бизнес и пари да са съсредоточени на едно място в Бг.
36
3
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 10 години
Всичко е добре казано, но е като във фантастичен роман. Можете да забравите да се случи каквото и да било!
35
2
 
34
 
! Отговори
Порти Портев преди 10 години
В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.ЩЕ МЕ ПРОЩАВАШ ДИКОВ, НО СИ АРХИТЕКТ НА СТОЛИЦАТА ОТ МОЖЕ БИ 2 ДЕСЕТИЛЕТИЯ. ЗАЩО БЪРКАШ ПО ДУПКИТЕ СИ ТОЛКОВА ВРЕМЕ, ЧЕ СОФИЯ СЕ Е ДОКАРАЛА ДО МЪРЛЯВ ВИД?!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4. Задължително обновяване/освежаване на фасадите в центъра.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНа калпав космонавт, Космосът му крив. пикльо
32
1
 
4
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
До Анонимен Не са луди,нали ще вземат парите,и комисионните.На никой не му пука дали ще плажуваш до канал .
31
12
 
12
 
! Отговори
Цирк :) преди 10 години
Хората в България нямат нужда от естетика..Имат нужда от високи доходи като тези на всяка нормално развита държава в Европа.След това вече може да се мисли и да се харчи за естетика.Толкова ли е сложно, хората искат само няколко прости неща и дори няма да им пука кой ги управлява:1. високи доходи;2. нормално и достъпно здравеопазване;3. работа за всички висшисти и изобщо за всеки, който иска да работи и да живее по-добре.4. справедливост и законност в обществото.Уви надали ще доживеем.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А когато завалят проливни дъждове и водата стигне до булеварда, тогава пак ще стане като сега - затлачено с ***
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия луди ли са?Кой нормален ще птиде на плаж до канала.Та той смърди на канал за отпадни води.
28
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ве провинциалистите виновни за вида на София .Елате на гости в Бургас да се уверите че градът е в пъти по-чист и благоустроенот София, и че селски манталитет имате Вие Софиянци. Плюс това лятото ни осирате морето,и то заприличва на вашата Перловска река
27
2
 
7
 
! Отговори
mo преди 10 години
Е ,това ме разсмя! Хард *** фентъзи :-D
26
2
 
25
 
! Отговори
Пфу преди 10 години
Премяна може да има само ако му бият шута на мазния корумпиран "главен архитект Дикофф"
25
2
 
4
 
! Отговори
господин преди 10 години
ей диков яж ми ушите
24
2
 
16
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Много добри идеи!!! Определено! Ама....... Кога?!?!........ като гледам "темповете на развитие и на крадене " в Абсурдистан :) ;) :) Струва ми се , че един "реален срок" ще да е........... примерно............ 3014 година ?!?! :) ;) :) ;) .............