Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Пострадавш преди 10 години
"Геният" Диков и подопечните му първо да оправят улиците, пресичащи "Витошка"! Прекъснаха "Хан Аспарух" и "П. Парчевич", за да им е красиво булевардчето, без да си дават сметка, че натовариха още повече "Раковски" и "Хр. Ботев", а мухлясъл мозък реши да обърне еднопосочното движение само на половината "Неофит Рилски" - за чий, се питам...
122
1
 
6
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Надявам се под " ориенталски " да не се визира Истанбул.Там през 2005 беше Световният конгрес по архитектура и самият архитект Диков със своите сътрудници видя реда, чистотата ,парковете и съхранаването на паметниците на културата.Там тротоарите се метат късно нощем. В градския парк " Гюлхане" не може да се види угарка или друг *** на земята - всичко е в кошчетата. В самия му край над проливите има хубава сладканрница на полянка -чистота и свежест и ябълков чай. Кучета? Забрави !
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ориент си е ,защото центъра е пълен с арабели и *** ,около илиенци китайци а навсякъде другаде мангаля !?!?! И изобщо не разбирам за кво бъдеще мечтаете а то не е розово ,освен за управляващата ни хомо мафия и господарите им евреи!
120
1
 
7
 
! Отговори
един преди 10 години
До БЕЗМОЗЪЧНИ *** си избираме да ни управляват и после им сърбаме попарата! Пак ще лапат пари от комисионни и ще ни заливат с архитектските си безумни некадърщини ! Да оправи съществуващото , че не се търпи разрухата!
119
1
 
9
 
! Отговори
sofia преди 10 години
трудно се обновява нещо пълно с глутници кучета по кварталите, каква култура, каква архитектура, първо е необходимо да стане град, а не овчарник...
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм от София,но мнението на архитекта ме обижда.Ориенталски...Брей много знае този ***.Градът си изглежда много добре.И все по-подреден става.
117
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво заначи ориенталски ? Може само да сънувате за такъв град.Просраци.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'' Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.''-----------------------------------------------А в замяна на какво ще ви ги дадат тези пари не разбрах.
115
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва пълна промяна за орешарска българия , после нещата ще се подредят.
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете Диков и София ще стане нормален град. Несменяемият пеликан, а градът е сбирток и ***.
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плаж на Лайнянка след най голямата тоалетна на европа Централна Гара много добре .
112
15
 
24
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
1. Да се затворят границите на София на 1 януари когато селяните са отишли по родните си места.2. Да се забрани паркирането по тротоарите.3. Градският транспорт да се направи безплатен и парите за него да идват от събраните такси от синята и зелената зона, вместо тези пари да потъват в джобчетата на хора от общината.И готово, проблема с мръсотията, селянията и задръстванията е решен.
111
1
 
13
 
! Отговори
Коки преди 10 години
да бе да - комисионера Диков колко открадна за това безумие
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо да махната паветата и да помислят за по-малкия шум в София. Да сложат прегради около Цариградско заради шума, а по бул Цар Борис 3 да сложат асфалт, че грохотът от тези павета е невъобразим.
109
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти като плаж на морето. Само дето вместо медузи ще ни се лепят по краката ***.
108
3
 
9
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 10 години
ВИЕ ПЪРВО ОПРАВЕТЕ БУЛЕВАРА ХРИСТО БОТЕВ - НАСТИЛКИТЕ СА ТОЛКОВА ЛОШИ ОТ ПИРОТСКА ДО ГАРАТА ЧЕ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ПЪТИ СИ ИЗЛЪЛЧВАМ КРАКАТА - КАТО ЧЕ ЛИ НАСТИЛКИТЕ СА НА КЪПАЛА ЧАРШИ - УЖАСНИ СА ТРОТОАРИТЕ В ТОЗИ РАИОН А СВ.КИРИЛ И МЕТОДИ В РАИОНА ОТ БУЛ.ХРИСТО БОТЕВ ДО МАРИЯ ЛУИЗА Е УЖАСЕН И ТОВА МИ БИЛО ИДЕАЛЕН ЦЕНТЪР - САМО ДАНЪЦИТЕ СА ЗА ТАКЪВ-ПОГЛЕДНЕТЕ НЯКОИ ДЕН САМО КАКВО СТАВА В РАИОНА ОТ БУЛ.ХРИСТО БОТЕВ ДО ПАЗАРА - ПЪЛНО Е С *** КОИТО СА СЕ НАСТАНИЛИ В ЕДНАТА ЧАСТ НА УЛИЦАТА -УЖАСИИ
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От първата снимка мирише на ...познайте какво! Мирише, бе! Не усещате ли?
106
7
 
23
 
! Отговори
Проститутчу преди 10 години
Смучете,смучете от страната и трупайте в София,да има къде да се разхождат след двайсетина години наречените от вас роми.По-добре малка и мърлява столица,но пълна страна с хубави китни,живи села и градчета,пълни с българчета по три-четири в българска къща.Пък тогава си мислете за шадраванчетата със златните рибки.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ку кук...алоо Диков....ку кук
104
0
 
18
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Архитект Диков кога ще престане с генерирането на *** си идеи? Много по-интересно би било нормално (а не побългарено) реставриране на старите сгради в София + изграждане на буферни паркинги в предградията (ама то София предградия няма) и развитие на НОРМАЛНА транспортна система. Плаж на Перловската... И безплатна кална баня+фекалии за разкош.