София купува терен за ново гробище за ?10,5 млн.

Парцелът е 87,8 дка и е съседен на централните гробища
15 дек 2013 09:09,
16
София купува терен за ново гробище за  ?10,5 млн.
Снимка: архив, Булфото

Софийските централни гробища ще се разширят с още 87,8 дка. С покупката на новия терен Столичната община е на път да реши проблемът с изчерпването на свободните места, като осигури площ за поне още 10 г.

"Имотът е съседен на гробищата. Бил е обезпечение по заем и сега е собственост на банка. Водим разговори с нея от няколко месеца. Знаете, че проблемът с местата и възможностите за разширение на другите гробищни паркове "Малашевци" и "Бакърена фабрика" са изчерпани. Ако финализираме успешно сделката ще осигурим места за доста години напред", обяснява пред "24 часа".зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

На сесия на 19 декември СОС трябва да даде мандат на кмета на район "Сердика", в който са гробищата и поземления имот, да финализира сделката.

Максималната цена, срещу която кметството ще купи е 10,5 млн. евро. Сумата няма да се плаща накуп, а на вноски в продължение на поне 3 години.

Другото изискване е след подписването на сделката общината да започне да усвоява веднага терена, който и по статут е отреден за гробище. Според Барбалов покупката на имота може да е факт още през януари-февруари догодина.

По данни на продавача теренът стига за 7500 стандартни гроба, 1500 по-големи, каквито общината няма да предлага, и 15 000 урни.

На Централните гробища отдавна се правят само вторични погребения, защото местата са изчерпани. Теренът на "Бакърена фабрика" също е усвоен. Места има само на "Малашевци". И там обаче тази година общината отчужди последните възможни 33 дка.

Заради недоволството на местните жители засега е замразена идеята за изграждане на нови гробища до Казичене и "Филиповци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
гробаря преди 10 години
Фандъкова повече от 35 години учи,работи и живее в София за разлика от стотиците хиляди селяни дошли тук преди година две.То затова няма място в детските градини щото *** си доведоха децата.Най-лошото е,че когато умрат селяците ги копат в София.то за това свършиха местата в гробищата.По родните места на повечето новоизлюпени столичани има място за гробове колкото щеш селските гробища са празни и тревясали.
15
1
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Само недейте да копате *** на тия парцели, че като чуят колко струват ще излязат от гроба да търсят купувачи и ще настъпи зомби-апокалипсис.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя е банката?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро няма да има и къде да ни погребват, след като ни уморят с тъпотия, мизерия, мръсотия и гадна храна.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната ДАЛАВЕРА!120 хил ЕВРО за декар в Орландовци???УЖАС!При това собственика няма как да ползва имота за друго защото той е ОТРЕДЕН САМО за гробище.Фадуткова се ОЯДЕ!!!Селската кметица разцепи мрака.АлоУУ, в Бояна и Драгалевци вече няма такива цени!!ХАЙДУЦИ!Да плащам данъци ли??Може ама едва ли.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tam e mestoto na parazitite v sofia,kolkoto poveche mrat tolkova po dobre shtom ne im stiga mestoto e na dobro.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2600 лева на стандартен гроб излиза, което е ужасно скъпо. По добре би било в Кремиковци да купят земя за гробища на 1/10 от тази цена.
9
1
 
16
 
! Отговори
Моне преди 10 години
Така ни ограбват всеки ден. 120 евро на кв/м за заложена нива пред банка за която няма никакви изгледи за друг купувач. Един частен предприемач ще я купи най-много на 1/3 от тая цена.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой пак лапна 1, 2 милиончета :D
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ни трябва,ако сегашните управляващи останат още 1 година.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фандъкова ще го направи модерно европейско гробище с фонтан и велоалеи за мъртвите. Нали за София 2019 се борим. :)
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази новина е слънчев лъч в сивия ни ден.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аха. Имотът явно е унищожен ЖП завод,купен от един мустакат насаден банкер с вид на алкохолик и сега е дошло времето крадливите куманизки нещастници да развържат парата.ОСТАВКА КРАДЦИ.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До IIvanoffкупиха ми нива за разширението на "Бакърена фабрика". Общината го плати по пазарна цена - 70 евро на кв. метър, преди 3 години. Смятай колко струват 87 декара.
2
1
 
36
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
Тази цена е надута поне 10 пъти !!!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Геноцидът е успешен. Браво !