Ремонтират "1300 години България", няма да го бутат

Общината с амбициозен план за ремонти из паркове и градинки
Обновена: 16 дек 2013 14:05 | 16 дек 2013 12:32,
74

Снимка: Булфото

След като преди дни общината обяви амбициозни планове за преустройство на столичния център, днес главният архитект на София Петър Диков обяви и какви конкурси и ремонти ще текат по паркове и паметници догодина.

По думите му Столична община подготвя конкурси за реновиране на Борисовата градина, Княжеската градина и Паметник "1300 години България".

Още по темата
"Трябва да обявим максимално бързо конкурса за Паметник "1300 години България". Имаме сериозна драма с авторското право, дали трябва да се обявява конкурс, кото си има жив автор (скулпторът Валентин Старчев – бел.ред.). Дали ще бъде реновиран сегашният или ще бъде нов – трябва да решат скулптори, архитекти, ландшафтни архитекти", коментира днес Диков.

Повече от година общината се чуди какво да прави с рушащия се паметник до НДК. Нееднократно творбата, издигната през 1981 г., бе заплашвана с бутане, но в крайна сметка Столична община реши да я обезопаси и да премахне от нея падащите елементи, застращаваши живота на столичани.

Днес Петър Диков посочи, че до края на януари догодина ще бъдат обявени и конкурсите за Княжеската и Борисовата градина. По думите му при тези проекти има проблеми със собствеността и начина им на ползване.

"Има части, които никога не са имали устройствен план, има части, за които има противоречащи си планове, има стари и неактуални планове", посочи главният архитект.

"През 2014 г. предстои обновяване на зони в централната градска част – Градската градина, градинката при църквата "Св. Седмочисленици", пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски". Проектирането ще се състои през 2014 г., а реализацията на проектите – в периода между 2015-2018 г. Проектите ще бъдат на стойност над 10 милиона лева", пресметна Петър Диков.

Той информира, че след провала на търга за избор на концесионер на Западен парк догодина ще се направи опит за създаване на публично-частно партньорство за атракционен комплекс в парка.

В напреднала фаза е и проектът за етажен паркинг в комплекса на Военномедицинската академия,  който да разполага със 780 места за персонала и пациентите. За строителството му се търси инвеститор, посочи Диков.

Той каза, че е възложено разработването и на проект за паркинг под бул. "Цар Борис Трети".

"Готови са проектите по програма "Джесика" - например проектът за ледена арена в ж. к. "Младост", мултифункционален авто-мото център, проектът за изграждането на спортно-рехабилитационен комплекс в "Зона Б5", информира още Петър Диков.

За финал главният архитект на София обяви, че предстоят конкурси за обновяване на 14 столични училища, 10 детски градини и на 3 центъра за временно настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
19
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Е как ще го бутат нали сега на власт са отрочетата на шумкари и обирджии на мандри, същите които го вдигнаха това недоразумение, олицетворяващо представата им за "изкуство"! Преди тях, другите смешници *** се ослушваха и се правеха на виж ме кой съм! Всичките са от едно котило - герб, бсп, дпс, атака, сдс и останалата шлака! Трябва ни Пиночет!
22
3
 
18
 
! Отговори
аман преди 10 години
Еййй, няма отърване от 2 неща в тази държава - от нагли комунисти и от този грозен пето*уйник. Барем да ги обесим на него, че да има някаква полза.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakyvto avtora na pametnika, takyv i pametnika. dezata mi se pla6at kato mineme ot tam. mahaite go i ne harchete pari za gluposti.
20
2
 
2
 
! Отговори
данъкоплатец преди 10 години
Като гледам гласуването ви под моя коментар 11 виждам за пореден път че няма разлика м/у комунисти и ГЕРБеристи...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АлпинистДа бе, да се претрепе някое дете заради *** си родители, които после ще плачат по всички телевизии, че държавата ги е изоставила.
18
0
 
12
 
! Отговори
DO 18 преди 10 години
ЦЕНТЪРА ПЪЛЕН С *** И *** В КЪРДЖАЛИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ В ПРАЛАМЕНТА ПАРТИЯ КОЯТО НЕ Е НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА КАКВО ПРЕЧИ И МИНАРЕ ПРЕД НДК
17
15
 
12
 
! Отговори
Kaizer преди 10 години
Ако този паметник беше във Виена, Париж или Лондон и беше подържан, разбира се българите ходещи на екскурзия щяха да се щракат на поразия пред него. Щеше да бъде представен като част от незнамкакво си изкуство независимо кой го е постройл. Но нали е в България и е построен от бай Тошо непременно трябва да бъде оплют. Ей, мръсно и тъпо племе сме. И държава не заслужаваме да имаме да му се невиди.
16
1
 
20
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Направете си един експеримент: заведете някой българин (още по-добре - заведете чужденец) до този паметник и го попитайте "Какво е това?"Много ще се смеете, казвам ви го от личен опит. Да не говорим, че отговорите един с един няма да си приличат :D
15
1
 
5
 
! Отговори
Eugeni преди 10 години
Парите, които даваш отиват за референдуми, ***! Много *** народ в тая държава...
14
5
 
10
 
! Отговори
Алпинист преди 10 години
А колко по-хубаво би било да изградят едно модерно съоръжение за катерене на базата на тоя паметник. Много хора и деца ще са пъти по-доволни да могат да си поиграят на това вместо да го гледат и да се чудят що седи там.
13
1
 
29
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Я МУ СЛОЖЕТЕ ЕДНО МИНАРЕ И ДА ПОЧВАТ ДА ВИЯТ ОТ НЕГО НАЛИ НАТАМ СА НИ ПОДКАРАЛИ БСП И ДПС
12
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 10 години
ами ,чи питайте Македонците те ги разират тия работи с паметниците
11
4
 
24
 
! Отговори
Полудял преди 10 години
Хайде махайте го вече това недоразумение БЕ!
10
6
 
18
 
! Отговори
данъкоплатец преди 10 години
Искам референдум за съдбата на този кич.Искам да знам къде отиват парите които давам.Стига комунизъм и ГЕРБеризъм.Фандъкова,фандъка ви свършва...
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** история. 1300 години, от които 300 византийско робство и 600 руско-турско робство, та сега дай да ремонтираме поредната бетонна гробница. *** държава.
8
9
 
22
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Рушащият се паметник, сътворен през соца показва точно състоянието на държавата. Където вилнее комунизма и социализма няма нищо свястно, което да остане за следващите поколения.
7
3
 
25
 
! Отговори
Дано преди 10 години
Дано да стане нещо по-добро. Това е един от най-грозните паметници, които някой някъде е виждал. Ръбат *** и при това без идея.
6
0
 
8
 
! Отговори
poaro преди 10 години
Glavniat "arhitekt" na Sofia -toshko dikov- triabva da go linchuvat i obesiat na piblichno miasto!
5
19
 
9
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Най-накрая мога да кажа "Браво г-жо Фандъкова"! 23 години нито един паметник не се построи а само се рушеше! Беше време някой да сложи край на това! Този паметник трябва да е там и има крещяща нужда от ремонт!
4
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв ремонт бе. Хората казаха, че не го искат този паметник. Никой ли не се интересува от мнението на хората? Сега ще хвърлят луди пари за тази грозотия, вместо да направят нещо ново, стоъностно и хубаво. Този паметник още от създаването си беше грозен да не говорим за лошото изпълнение.