Ремонтират "1300 години България", няма да го бутат

Общината с амбициозен план за ремонти из паркове и градинки
Обновена: 16 дек 2013 14:05 | 16 дек 2013 12:32,
74

Снимка: Булфото

Виж други галерии »

След като преди дни общината обяви амбициозни планове за преустройство на столичния център, днес главният архитект на София Петър Диков обяви и какви конкурси и ремонти ще текат по паркове и паметници догодина.

По думите му Столична община подготвя конкурси за реновиране на Борисовата градина, Княжеската градина и Паметник "1300 години България".

Още по темата
"Трябва да обявим максимално бързо конкурса за Паметник "1300 години България". Имаме сериозна драма с авторското право, дали трябва да се обявява конкурс, кото си има жив автор (скулпторът Валентин Старчев – бел.ред.). Дали ще бъде реновиран сегашният или ще бъде нов – трябва да решат скулптори, архитекти, ландшафтни архитекти", коментира днес Диков.

Повече от година общината се чуди какво да прави с рушащия се паметник до НДК. Нееднократно творбата, издигната през 1981 г., бе заплашвана с бутане, но в крайна сметка Столична община реши да я обезопаси и да премахне от нея падащите елементи, застращаваши живота на столичани.

Днес Петър Диков посочи, че до края на януари догодина ще бъдат обявени и конкурсите за Княжеската и Борисовата градина. По думите му при тези проекти има проблеми със собствеността и начина им на ползване.

"Има части, които никога не са имали устройствен план, има части, за които има противоречащи си планове, има стари и неактуални планове", посочи главният архитект.

"През 2014 г. предстои обновяване на зони в централната градска част – Градската градина, градинката при църквата "Св. Седмочисленици", пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски". Проектирането ще се състои през 2014 г., а реализацията на проектите – в периода между 2015-2018 г. Проектите ще бъдат на стойност над 10 милиона лева", пресметна Петър Диков.

Той информира, че след провала на търга за избор на концесионер на Западен парк догодина ще се направи опит за създаване на публично-частно партньорство за атракционен комплекс в парка.

В напреднала фаза е и проектът за етажен паркинг в комплекса на Военномедицинската академия,  който да разполага със 780 места за персонала и пациентите. За строителството му се търси инвеститор, посочи Диков.

Той каза, че е възложено разработването и на проект за паркинг под бул. "Цар Борис Трети".

"Готови са проектите по програма "Джесика" - например проектът за ледена арена в ж. к. "Младост", мултифункционален авто-мото център, проектът за изграждането на спортно-рехабилитационен комплекс в "Зона Б5", информира още Петър Диков.

За финал главният архитект на София обяви, че предстоят конкурси за обновяване на 14 столични училища, 10 детски градини и на 3 центъра за временно настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Трябва да има паметник на загиналите във войните, паметник с имената на хора, а не някаква безадресна купчина бетон.
62
0
 
2
 
! Отговори
интелигент преди 10 години
До простакКазва се "Седмокрил пети..й"
61
6
 
5
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Да бутат тая грозотия и и там да направят един двоен 300 метров паметник на две от най големите личности на капиталистическа и демократична България един до друг. Първият е на Буда Български а до него вторият велик "Българин" Ванчо Командира. Това са истинските демократи и капиталисти на днешна ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ. Да се напишат имената им със златни букви. Та да се вижда и от самолет този величествен двоен паметник.
60
2
 
18
 
! Отговори
ACA преди 10 години
То това си беше най-грозния паметник на земята. Защо не го възстановят в първоначалния му вид и да го показват на хората за да видят наживо социалистическия упадък в изкуството?
59
1
 
7
 
! Отговори
Тито Татов преди 10 години
Грозен паметник. На македонците паметниците са по-хубави. О тях трябва да се учим :)
58
2
 
9
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Когато народът си науми че разбира от изкуство, и особено като си науми че изкуството се прави за него, се наказва да си избира *** да го управляват. Защото докато художникът прави изкуството за изкуството, кретена продава държавата за рушвет. Народът ако можеше да не се бърка в изкуството щеше да вкара правителствата в затвора, защото това е неговата работа.
57
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Тоя Диков наистина трябва да го оставят някъде ранен в Афганистанските полета на милостта на жените им. Само безумия в главата му. А колко пари е прибрал, мога само да гадая.
56
2
 
19
 
! Отговори
простак преди 10 години
Но това как му викаха? Многоъгълния петохуйник или петоъгълния многохуйник?
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До jujuDA SE BUTNE . NO NE PAMETNIK NA ALEKS .PAMETNIK NA BAT BOIKO,SHTOT E GOLEM
54
0
 
16
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
Колко благороден метал окрадоха с демонтажа , какво безхаберие , цялата държава я разграбват мижитурките . До кога
53
3
 
12
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Такава грозотия... сигурно парите, които ще лапнат са повече, затова го реставрират! Не става ли пак да лапнат същите пари... и да го бутнат :)?
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като нов, паметника си беше живо недоразумение. Единственото му хубаво нещо е, че е построен за 1 300 годишнината.
51
0
 
15
 
! Отговори
juju преди 10 години
на негово място да вдигнат паметник на Александър Македонски, че нали и той е българин роден в Перник и покорил целия свят с винкел в ръката , няма само макетата да претендират за него....
50
18
 
7
 
! Отговори
Румпелщилцхен преди 10 години
Трябва да стои. На мен ми харесва. Който мисли, че е грозен - да направи по-хубав.
49
5
 
6
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Ей, тия двамата - Сандъкова и Диков не се спряха да крадат и осират центъра!!! Ти им викаш "Кум Иване" .....а те гледат пак да се хванат!!! Срам нямат за 5 пари!
48
2
 
21
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Изключително некадърно творение. Имаше още едно такова пред Централна Гара в София. Присъединявам се към пост 46.
47
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руши,събаряй,троши.....и като го съборите ще стане съвестта ви по-чиста и ще заличите от историята си комунистическото минало!!!Покрай паметниците си отидоха и КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАВОДИ,ФАБРИКИ,ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ,МЕЖДУНАРОДНИ ПАЗАРИ и се превърнахме в гладни чакали с прозападна ориентация!!!Събаряйте,трошете може пък ЕС и Америка ДА ПУСНАТ някоя монета в празното ви канче!!!НЕЩАСТНИЦИ!!! Хич и на ум не ви идва,че това което построи тогава за 40-50год.България днес само с боя не можете да санирате!!
46
9
 
15
 
! Отговори
Алилиии преди 10 години
крайно време е, всичките тези идеологически проЗтотии да бъда демонтирани(памет. на съф. армия също), пиринча да го дадат на ***, срещу което те да разрушат тези *** та да не плащаме наново!И не ги наричайте паметници и култура - нищо такова няма в тея камари! само налагане на тирания и величие на шепа мегаломани е тази гнус. Осъзнайте се, не робувайте на отживели тъпотии, БЪДЕТЕ СВОБОДНИ ХОРА, НАЙ -СЕТНЕ ВИ Е ПАДНАЛО СЛЕД 600Г РОБИЯ! *** ЗА ТОВА (СВОБОДАТА)ТРЯБВА ДУША И МЪДЕ...
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също горещо подкрепям идеята да направят паметник на хан Крум на това място.
44
0
 
26
 
! Отговори
Ангелин преди 10 години
Не го харесвам това "творение" и това си е... Започнаха да го демонтират, сега пък решиха да ремонтират. Предпочитам да върнат мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.