Бездомните кучета в София намалели с 28% за 2 години

"Красна поляна" и "Кремиковци" са най-проблемните райони
Обновена: 15 яну 2014 20:05 | 15 яну 2014 19:07, Красимир Ангелов
45
Бездомните кучета в София намалели с 28% за 2 години
Снимка: Булфото

Бездомните кучета в Столична община са намалели с 28% за последните две години, съобщи директорът на ОП "Екоравновесие" Манол Нейков, който представи отчет за дейността на предприятието за месеците ноември и декември.

"Преброяването, което се извърши за 2013 г. на територията на Столична община, съвместно с фондация "Четири лапи", показа, че броят на кучетата е 6635. През 2011 година този брой е бил 9241 кучета. т.е. те са намалели с 2800", пресметна Нейков.

Според данните близо 200 кучета повече са осиновени през 2013 г. в сравнение с предходната година от приютите за бездомни кучета на територията на Столичната община. Броят им за миналата година е около 600, а за 2012 г. - 432.

Увеличеният брой осиновени кучета се дължи на открития миналата година приют за бездомни кучета в Горни Богров за 840 кучета, посочи Нейков. Той информира, че предстои приютът да бъде разширен с места за още 1094 животни.

По думите му има цели райони, в които кучетата са намалели двойно или тройно, а основната популация остава в няколко проблемни района.

Според преброяването проблемните райони са тези, където има махали с концентрирано ромско население. За пример Нейков даде район "Красна поляна", където се намира квартал "Факултета", където с много малко е спаднал броят на кучетата – около 30 - 40 броя.

"На практика кучетата за района са в квартал „Факултета” и във Виетнамските общежития, но все пак е добре, че се задържат, а не се увеличават. Тази година много интензивно кастрирахме в ромските махали – около 1000 дворни и улични кучета", посочи експертът.

По думите му друг проблемен район е „Кремиковци”, където в панелните блокови също има доста ромско население.

Нейков информира, че като част от усилията за решаването на проблема с кучетата в районите с роми, по инициатива на "Екоравновесие", в края на ноември миналата година е сключено тристранно споразумение за сътрудничество между район "Красна поляна", "Екоравновесие" и църковната протестантска организация "Филаделфия".

Нейни доброволци - роми, разговарят със своите съкварталци за това колко важно за здравето и безопасността им е животните да бъдат обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани.

Така с добро от квартал "Факултета" от декември насам са предадени на "Екоравновесие" над 60 кучета, посочи Нейков. Той коментира, че само чрез работа вътре в общността проблемът с бездомните кучета в ромските махали може да бъде решен.

Експертът представи данни, че за месец ноември са заловени  471 броя кучета на територията на Столична община, а бройката им за последния месец от годината е 376.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко?!? НЕЕЕЕЕЕЕ
18
13
 
8
 
! Отговори
сиси преди 10 години
аз се моля да намалеят лудите,които пишат глупости,ама не намаляват,затова никога няма да сме приети в Европа и ще сме смятани за варвари,защото се извършват зверства над животните.кой отряза лапите на едно беззащитно куче и го остави вързано да агонизира?харесва ли ви това?проблемите ги създават хората в др.държави няма проблеми с кучетата,защото има съвестни хора
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде това???
16
0
 
14
 
! Отговори
глад преди 10 години
и кучетата започнаха да имигрират
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има една приказка, всичко Мара фтасала само дет се не сресала, всичко друго оправиха в държавата, останаха само с *** кучета да се оправят.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво заглави е само!!! за град -столица в Европа!!!! КМЕТЕ КМЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕ РАЗХОДИ СЕ МАЛКО ПО ЕВРОПА!!!! ФОНДАЦИЯ ЧЕТИРИ ЛАПИ И ЕДИН.........................................................МОЛЯ ТИ СЕ! КМЕТА НА ЛЮЛИН ДА СЕ РАЗХОДИ МАЛКО ИЗ КООПЕРАТИВНИЯ ПОД НОСА СА МО КУЧЕТАТА!!!!!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми в тия квартали има най-много бай ***, нормално е да има и койоти. Нема такава държава!
12
3
 
25
 
! Отговори
швед преди 10 години
А дано да са почнали да кастрират в ромските маали. Иначе, кучетата да си ги трепем, никой няма да ни свърши работата.
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трепане само
10
7
 
9
 
! Отговори
Тиквоний Банкянски преди 10 години
Незабавно връщане на работа на виетнамските другари. Доказано, изпитано от времето средство за справяне с уличните глутници.А Боковата начална учителка Фъндък-off-а, да си събира багажериите и обратно в Самоков.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе я да сключат междудържавна спогодна с Република Виетнам и да докарат работници от там. Хем работа ще свършат, хем няма да строиме приюти за кучета. Евтино.
8
7
 
13
 
! Отговори
тука да не Пакистан преди 10 години
Кви са тези кучета на улицата , тука да не Пакистан бе Кметицата в затвора малко е уволнение , всичко да се избие до дупка , нема села нема град така България ще стане Европейска Държава най сетне
7
3
 
8
 
! Отговори
user преди 10 години
Интересно ми е ако някой виетнамец осинови кученце, дали подписва документи да не го готви и Екоравновесие дали осъществяват някакъв контрол?!
6
1
 
7
 
! Отговори
stanick преди 10 години
тази глутница е намаляла с 28 % колко е бройката на кучетата в Каспичан?
5
1
 
12
 
! Отговори
чистaчa преди 10 години
В Крaснa полянa и Кремиковци имa и много ***,но според мен Екорaвновесие ,aко хвaнaт куче нa Витошкa и го окaстрирaт,не го връщaт нa Витошкa ,a в Кр.полянa и Кремиковци или Обеля или друг крaен квaртaл
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си каква държава сме след като от десетилетия не можем да се справим с бродещите глутниците по улиците то не бяха смъртни случаи, деца, еколози, източване на пари чрез фалшиви кучкарници, кастриране и т.н. и т.н.
3
1
 
20
 
! Отговори
не син преди 10 години
Еми намалели ! То народа толкова обедня,че направо зверски огладня !
2
2
 
13
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Значи са са увеличили емигрантите от източна Азия
1
1
 
11
 
! Отговори
asd преди 10 години
изпапахме ги.