София ще разполага с 1,466 млрд. лв. през годината

"Топлофикация София" билa най-проверяваното дружество
Обновена: 22 яну 2014 16:44 | 22 яну 2014 16:41, Анисия Иванова
24
София ще разполага с 1,466 млрд. лв. през годината
Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото

Проектобюджетът на Столичната община за тази година е 1,466 млрд. лв., с около 230 млн. лв. повече от този за предходната година, съобщи на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова. Днес тя официално внася с доклад до Столичния общински съвет проектобюджета за 2014 година.

Бюджетът е с изключително сериозна капиталова програма за около 714 млн. лв., посочи кметът. Много важно по думите й е, че по-голямата част от тези средства са безвъзмездно европейско финансиране по оперативните програми.

Общо около 470 млн. лв. е размерът на европейското финансиране, каза Фандъкова. Тя посочи, че съфинансирането от страна на общината е около 45 млн. лева. Това е и голямото предизвикателство пред общините, защото когато се кандидатства по оперативните програми, те са длъжни да осигурят съфинансиране, коментира кметът Фандъкова.

Тя каза, че в сравнение с представения през декември проектобюджет има увеличение на средствата за капиталовата програма, предвидено е и финансиране за ремонт на Софийската градска художествена галерия.

Фандъкова открои големите проекти на общината, които получават финансиране през тази година - проектът за метрото, финансиран по ОП "Транспорт" с близо 97 млн. лв.; закупуването на трамваи, автобуси и метровлакове, заводът за отпадъци и изграждането на канализация по ОП "Околна среда" на обща стойност около 311 млн. лв.; проекти по ОП "Регионално развитие" за около 60 млн. лв.; Интегрирания проект за градски транспорт с доставка на нови тролейбуси; проектите за Музея за история на София, за парка на НДК, защитените жилища.

"Топлофикация - София" беше и остава най-проверяваното дружество, обясни още кметът по повод контролната дейност на общината. "Проверките са не само от общината, но и от държавата. Ако видите доклада на Сметната палата, има подобрение на нещата. За мен контролът е постоянна дейност и е основен инструмент за борба с корупцията, каза Фандъкова и допълни, че се обръща внимание на всеки сигнал, колкото и да е незначителен.

Кметът съобщи, че при проверката в район "Слатина" има констатирана сериозна злоупотреба - една от заместник-кметовете е възлагалa поръчки на фирмата на баща си. Тя смята, че нарушенията намаляват в резултат от проверките.

Фандъкова обобщи, че за миналата година Столична община е извършила общо 30 проверки по линия на контролната си дейност. Проверките на „Вътрешен одит” през 2013 година са били 15, на отдел „Вътрешен контрол“ - 13 и проверките по различните звена общо са две, допълни тя.

Фандъкова съобщи, че част от проверките са текущи и някои от тях са по сигнали, които не са планови. 20 от проверките са завършили с препоръки. Седем от тях са с последващи проверки, 5 са изпратени в прокуратурата и една в Агенцията за финансова инспекция. Две от проверките са без резултат и една продължава. При всички случаи има последствия. В резултат на проверките има отстранени кметове, като този на район "Витоша", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хохерер в затвора а приятелят му Сергей Станишев вожд и учител на европейския социализъм Слепи ли са пресата ителевизиите в *** Сергей ти сисамо за затвора марионетка кукла а страхливата 4 тавласт мълчи позорно дори и Бюрековбез цензура СТРАХЛИВЕЦ..
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На София най-големият виден проблем е състоянието на пътната настилка и тротоарите,поправят ли се те изгледът на града като цяло тотално ще се промени,след което НЕПРЕМЕННО трябва да се направи нещо АМА МНОГО СПЕШНО относно фасадното състояние и не само на старите сгради в централна София,ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА,който няма пари...в покрайнините така е в целия свят,иначе София НИКОГА не е била по-метена и косена поне в последните 10 години и въобще не тъне в мърсотия за сведение...
20
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 години
До ТАЙСЪНТъне в мръсотия,защото такава ни е културата.И да ни го изчистят града,за няколко дни и пак сме го затрупали с ***.Едва ли кмета върви по улиците и си хвърля фасовете и всякакви ***,та заради нея да е станало такова положението.Пък като направят някъде нови спирки,кошчета,пейки и др.неща,винаги ще се намери кой да ги унищожи.Така че проблемът си е изцяло културен,а не финансов.
19
3
 
4
 
! Отговори
Demos преди 10 години
Булевардите са в ями, тротоарите са руини, трамвайните линии вече дори нямат бетон между релсите. В същото време на входа на София от АМ Хемус се докарва огромно количество пръст, която скоро ще се пръсне по булеварда. Това ако не е прахосване на пари, здраве му кажи.
18
0
 
0
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
Ухаааааа!
17
0
 
15
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 10 години
ИНТЕРЕСНО КАК ПРИ ТАКЪВ УВЕЛИЧАВАЩ СЕ БЮДЖЕТ СОФИЯ ТЪНЕ В КАНСКА МЪРСОТИЯ!!!? КАЛ,ПРАХ,*** И ПОТРОШЕНИ ТРОТОАРИ СА ПОСТОЯННАТА ГЛЕДКА В ГРАДА. НАЙ-МРЪСНАТА СТОЛИЦА НЕ САМО В ЕВРОПА, А МОЖЕ БИ И В СВЕТА! КАКВИ ПАРИ СЕ ИСКАТ ЗА ДА ПЛАТИШ НАДНИЦИТЕ НА 2 - *** РОМИ И ЕДИН ШОФЬОР, ДА СИПЕШ ГОРИВО ЗА 50 КМ В ЕДНА ВОДОНОСКА (ВОДА БОЛ) И ДА СЕ ИЗМИЕ ЕДИН БУЛЕВАРД?? 300 ЛВ СТИГАТ СПОРЕД МЕН! И ЗАЩО СЕ ПЛАЩАТ ГРЕШНИ ПАРИ ЗА ДА СЕ ВДИГА ПРАХ С МЕТЛИ! ИМА ЕДНИ КАМИОНЧЕТА - ПРАХОСМУКАЧКИ-1Ч-10 КМ УЛИЦИ!
16
3
 
1
 
! Отговори
пурко преди 10 години
До Анонимен До номер 3Не ,не може,трябва да знаеш софийски език иначе не може да се кандидатираш за помощи и социални придобивки.Стой си там от където си. :)
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИЛИАРД И ПОЛОВИНА - бедна ви е фантазията за какво крадене става въпрос. Не вход в Манастирски ливади, а цял блок ще си купи Самоковската ***.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тая Фандъкова щерка има ли?
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От този 1 млрд, считайте че половината ще се заделят за предизборната кампания на ГРОБ и за купувне на гласове.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dobre che Buda beshe , da lovi snejinkite edno po edno , inak vsichkoto miliard shteshe da ide za snegorinkite ! 97586
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да попитам - защо никой не закача Топлофикация.Защо целият гняв на хората, умишлено се насочва срещу ЧЕЗ.Дали не е защото Топлофикация е на Фандъкова и другите общински крадци, а от ЧЕЗ няма как да цицат.
10
9
 
9
 
! Отговори
Я преди 10 години
да е жива и здрава Фандъкова и дано да не припари червен *** на нейното място
9
6
 
10
 
! Отговори
илия преди 10 години
Тази чума само говори че нямало пари а това много пари за град като София ,за пореден път си проличава какви крадци са от Герб.
8
3
 
12
 
! Отговори
СО преди 10 години
Юни месец очакваме допълнителна техника за снегопочистване.
7
6
 
14
 
! Отговори
коко преди 10 години
Фандъкова трябва да бъде разкарана защото е една мишка на тиквата.
6
4
 
18
 
! Отговори
Фандупка преди 10 години
Един милиард отива за снегорините и почистването на заледените участъци около семинарията през лятото.
5
5
 
14
 
! Отговори
9999 преди 10 години
Борисов много краде от държавата затова трябва всички кметове на герб да бъдат махнати с тези пари София трябва да изгледа като Лас Вегас.
4
4
 
13
 
! Отговори
ДРАГО преди 10 години
С толкова много пари София трябва да изглежда по много по различен начин но не ....
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ясно!всички да емигрираме в софия!!