Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София
Обновена: 25 яну 2014 07:55 | 25 яну 2014 07:49,
65
Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета
Снимка: архив, Булфото

Центърът на София ще има нова визия през 2016 година. Дотогава се очаква да бъдат реализирани проектите за обновяване на четири основни зони в сърцето на града, които бяха избрани след конкурс, обявен от Столична община. отличените проекти ще бъдат реализирани с европейско финансиране за 50 млн. евро през новия програмен период 2014-2020 г.

Одобрените проекти предлагат бул. "Цар Освободител" да слезе в тунел под жълтите павета, което ще отпуши центъра на София за автомобили и пешеходци.

Архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра.

По този начин той ще стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите, съобщава "Монитор".

Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на „Г. С. Раковски” и „Цар Освободител”, а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходци. На сегашното петно, останало от сградата на бившия мавзолей, ще има нов парк с фонтан. 

В градинката на „Кристал” ще бъде създадено изкуствено езеро в съществуващия изкоп. Площадът около Народното събрание и „Невски” ще бъде заобиколен от колонада с високо разположени осветителни тела, по подобие на площад „Св. Петър” във Ватикана

Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешмички, велостоянки и пейки. Кошчетата пък или ще са скрити от решетки, или ще се поставят под земята.

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София. Първото каре включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Предвижда се коритото на Перловската река да се запълни с вода, а нивото й  ще се вдигне поне с метър.

Архитектите предлагат още пред стадион „Васил Левски” да има спортен площад с фонтани и статуи. Велоалеята ще се измести на север и на нейното централно място ще минава Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата.

Ретро трамвай по ул. „Граф Игнатиев”, открита книжарница на площад „Славейков”. Това са част от идеите за победителя в Зона 2  „А.Д.А” ООД. Според архитектите в този участък  движението на мотрисите трябва да бъде намалено почти до минимум. Те предлагат да се движат влакчета  тип „совалка” с 10 км в час с маршрут Съдебната палата до площад „Журналист”. През останалото време линиите да бъдат използвани за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Петър ДиковСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
КВО СТАВА ТУКА!?? преди 10 години
Какви са тия слонове в стъкларски магазин!На много неща се нагледахме, но това вече минава всякакви граници!Всеки *** почна да се упражнява вече върху София.Няма ли кой да ги спре тия чалгари!!!!Скопие номер 2!?
57
0
 
0
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Мисля, че трябва да се опитаме да спрем това безумие! Не искам нашия център да прилича на увеселителен парк! Да изкъртят жълтите павета пред Двореца WTF ??? Докога ще гледаме безучастно! Това са само опити да се перат пари. Тъй като "модерният" трамвай на оня мафиотски ка**** дикOFF през Борисовата не се осъществи... дай сега да къртим жълтите павета!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен #30Аз по света съм ходила и съм виждала, а гола вода си ти, щом злобееш така.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Абе бургазлиятаОправяме ви бакиите, шопе :D
54
0
 
2
 
! Отговори
Не Грац, а ИСТАНБУЛ! преди 10 години
Не Грац е дал идеята за мотриса тип совалка - такъв има само в Истанбул! От Таксим до Тюнел - това им е модела на АДА за 'европейски град', в Грац няма ретро трамваи, а модерен и редовен трамваен и и автобусен транспорт.Ама ще се радвам да ги видя да търчат от Съдебната палата до Софийски градски съд или да маат с велосипеди - престъпници, адвокати, архитекти.... Смях!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изключително глупави предложения, но за сметка на това ще платим скъпо и прескъпо за тази глупост.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожо Фъндъкова,преди да украсите центъра на София с плжна ивица по перловската река,където ще дишаме "чистия"въздух от изгорелите автомобилни газове и ще се цамбуркаме в още по-"чистата"река,вдигнете взор по старите балкони с къртеща се мазилка и олющените грозни сгради,които одавна задължително трябваше да бъдат реновирани.Инкриминирайте драскането по стените със спрейове,което допълнително загрозява и без това неугледната централна част,а не ги поощрявайте,както вече се е случвало.
51
0
 
5
 
! Отговори
Адриана преди 10 години
А кой ще ремонтира разрушените подлези по бул."Ботевградско шосе",през които не може да се мине.Майки с колички пресичат един от най-натоварените булеварди.Възрастни хора не могат да слязат по стълбите,защото са разрушени.А вътре в самите подлези е неописуема мръсотия и смрад.Обаче отгоре се садят дръвчета и се правят градинки.Господа общинари,кого заблуждавате с тази показност?Не трябва ли удобството и здравето на гражданите да бъдат ваш приоритет???
50
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
само дето се занимаваха да събарят мавзолея, с тоя тунел всико по центъра ще си пропадне само, не че ще е голяма загуба
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен (50):Само да те светна - районните кметове се избират от живущите в дадения район, така че тук Фандъкова не е виновна. Това го направи тройната коалиция навремето, за да прецакат Борисов като кмет. Леко уточнение, за да се знае какъв е реално проблема по кварталите.
48
3
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
До до 46И като не живееш в София , кой ти дава правото да решаваш как да се разходват парите на София ? Една стотинка не вкарваш в бюджета на София, а ревеш. Хайде марш от тук такива "професори" и многознайковци.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, това е най-лесния начин за крадене на пари. Да модернизират кварталите, че там визията става все по - плачевна. Прехваления Лозенец вече е заприличал на Обеля. Блок върху блок, теснотия и селяния и всичко това от алчни архитекти и кметове които разрешават всякакви безумия
46
3
 
9
 
! Отговори
Selqndur преди 10 години
А това с плаж на Перловската река кърти мивки ... Тази река е с най-мръсната вода, зарази, плъхове и какво ли още не. Явно тия архитекти са някакви селянчета, живеещи в града ни от 10-на години и все още МЕКАЩИ, КЕКАЩИ, ВРЕКАЩИ и диалектомучащи. София ще ми правят. А релсите прескачаха на времето да ги не удря тока и сиренце на трамвая хвърляха за да ги не хапе. Не стига тях ами сега и всякаква африканска *** пишеща се за бежанец се подвизава в центъра и уринира на публични места.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 46Нещо не ми е ясно какъв ти е проблема ? Ако си толкова загрижен за туристите, стани екскурзовод и ги развеждай насам-натам.
44
4
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
*** палячото не го интересувало какво искат европейските туристи...кой си ти бе? Светвнонеизвестен *** от град тип гето,пълен с *** и разбити улици . Я си стгой в мизерията и се надувай на момите от прованса.Беден ***.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Даниел (40):Това, че живееш във Франкфурт хич не ме интересува. Отделно не ме интересува какво искат европейските туристи. София е за тези, които живеят в нея, който не му изнася - да върви където иска там. Отделно, ако имаше малко акъл щеше да знаеш, че в София където и да копнеш, има стари руини, защото София може да се каже, че е много по-стара от доста европейски столици. Това, че някои политици и бивши кметове не са си давали сметка е друг въпрос.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййй 42, като са толкова умни селяните защо не си седят на село, а тичат в София. Аман от такива *** като теб. Ако твоето твърдение беше вярно нямаше да загиват селата. Ако бяха толкова работливи селяните нямаше всички да се намърдат по министерства и учреждения в София, а щяха да обработват земите си и да развиват родните си места. Провинциалистите отиват на готово по големите градове и прецакват тях си.
41
0
 
2
 
! Отговори
шаш преди 10 години
протестиращите ще се чудят къде да се дислоцират по паветата или под паветата
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак поредната глупост. Тези които разрешиха в градинките между блоковете в кварталите да се строят други блокове трябва да бъдат съдени. Аз разбирам ако са разкрасили столицата и само центъра не е наред, тогава да. А точно тази част от София си изглежда добре, тъй като е правена някога когато е имало умни хора и всичко е синхронизирано. Нека да развиват и разкрасяват там където е грозно и недомислено, а не това което е добре.
39
12
 
6
 
! Отговори
хрътката преди 10 години
Софиянчета бедни:) Ако не са хорара от провинцията ще си умрете от глад и мизерия. Софиянчета мързеливи, вие докато чакате прародителите да ви починат и да наследите нещо от тях и да си мързелувкате до гроб, *** работят двойно вместо вас. Но много от селяндурчетата са много по добре в обществото и много повече са постигнали от вас бедни ми софиянчета. ААА Софиянчета да ви уведомя да сте запознати- НАЙ- Богатите хора 99 % НЕ СА от София