Окупацията на СУ остава, пиле не може да прехвръкне

"Оставаме до оставка на кабинета", отсякоха окупаторите
Обновена: 27 яну 2014 16:59 | 27 яну 2014 11:47, Камелия Цветанова
376

Снимка: БТА

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.

Още по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е па оправете си държавата превърната в *** заради 1000 богаташа-олигарси пък после ще се мисли за учене...И не разбрахте ли че И ГЕРБ и БСП са едни и същи маскари и върхушката им работи за тези 1000 мутро-олигарха и за разни цветелинки моники а не за вас форумни драскачи-оплювачи за вас и за целя електорат да духа супата! Всеки народ си заслужава управниците! щом търпи - стригане до кръв!
273
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв мерак за учене да им е чуди човек ! Че те ще закриват България има ли смисъл от учене един по един закриват заводите тука остава една обезлюдена територя населена само с *** за какъв *** са вишисти
272
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъй като гледам само боко тиквата и босфор тв подкрепят тия наркомани
271
5
 
22
 
! Отговори
боко преди 10 години
Полицията брани окупиращите лигльовци!Ако нормален студент иска да влезе там,където учи,полицията го задържа!Защо?При условие,че не нарушава нищо и ничии права.Това не е държава!
270
3
 
15
 
! Отговори
до коко преди 10 години
Ми те нали за това са там тия ***- да спестят някой лев. Един от окупаторите се хвалел , че вече спестил достатъчно ,че да може да си купи таблет. Един достоен идеал за окупация- таблет!
269
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам голямо желание да размажа наркоманската мутра от снимката
268
2
 
10
 
! Отговори
баща на студент отСУ преди 10 години
краино време е някои да плати загубите които нанася с деиствията си,всички сме равни пред закона по конституция -не важдам защо прокуратурата си затваря очите за подобно беззаконие???
267
1
 
12
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До 328 Очевадно що за студенти сте и що за стока. Ми аз мисля да окупирам на някой протестиращ *** домът му или работата защото на мен ми писна да затварят улици и площади заради ваще карнавални шествия. Нали сте за морал и етика, това според вас ако е етично или морално за мен е някъв нов вид тероризъм.
266
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очевадно много яко шубе ги тресе т.нар. антипротестаджии и тути фрутито на СУ. Май става въпрос за тлъсти мангизи и яка корупция. Иначе по никакъв начин на тия разревалите се срещу окупация 2 не би им пропукало никога за нищо и от нищо. Айде да не се надлъгват сами със себе си, че са разстроени, разчетворени, раз5торени и лелееее, разреваха ни, ред сълзи, ред сополи от мъка по инвентара в Алма Матер, разнебитена от десетилетия, и е гледка като пандиза на Граф Монте Кристо.
265
1
 
10
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
Аз предлагам ако прокуратурата не вземе мерки да се сезираме ние и да извършим граждански арести.
264
1
 
16
 
! Отговори
12 преди 10 години
Медиите да спрат да информират за тези окупатори. Още утре те ща са си заминали. Но НЕ - прокуратурата трябва да се заеме с тях и да плащат за загубите на Университета. Стига сте ги жалили. Всяка нормална власт има право да ги арестува и съди.
263
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Браво на Цацаров - Само за 24 часа:- Френското културно аташе псува Сидеров, случаен гербераст му вика ***, кука на Цвък-Цвък, шампион по Муай тай, му налита и го удря в корема, болницата на депутат от ГЕРБ издава медицинско на бияча, шефа на милиционерите във Варна праща искане за разследване с показанията на 12 милиционери (Началника им Юда е 13-тия), бтв и боко.тв случайно снимат, а Цапцаров му иска имунитета!!!Браво, хайде сега действай така чевръсто и в СУ или чакаш заповед от Баш Буда-лата!!!.
262
6
 
2
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
дс пак ви харзулна по пързалката. антикомунистически лозунги плюс безумни действия е равно на обществено мнение в подкрепа на правителството. БСП има сто годишен опит в терористичната и подмолна война, а вие много лесно се хващате на въдицата
261
5
 
1
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
дс пак ви харзулна по пързалката. антикомунистически лозунги плюс безумни действия е равно на обществено мнение в подкрепа на правителството. БСП има сто годишен опит в терористичната и подмолна война, а вие много лесно се хващате на въдицата
260
4
 
1
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
мирише на опорни точки. колко му е да вербуваш 2-3 лапета в една радикална група и да я ползваш за провокации в името на антикомунизма. въпроса винаги е кой има интерес, бсп има интерес
259
2
 
19
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ДА ОТИДАТ В КЕМБРИДЖ ДА ОКУПИРАТ УНИВЕРСИТЕТА . ДО ВТОРАТА МИНУТА НЯМА ДА ГИ ИМА...
258
3
 
19
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Спрете тока и парното на окупаторите и незабавно ще се разбягат.Не искам да им плащам чрез данъците си. Вън купените от реформаторския блок продажници.
257
1
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Имам чувството че сиромаха с жълтата качулка на снимката има нужда от една дозичка - много настървено-жален поглед има.
256
6
 
8
 
! Отговори
Деси_1990 преди 10 години
Искам ОСТАВКА! Искам Иван Костов или в краен случай Бойко Борисов+Кунева! Не искам да облагат с данъци баровците - собственици на фотоволтаици и тем подобни, защото те ме издържат.Имам една младост и не искам да я споделям с безработни, пенсионери и многодетни семейства. Искам лукс и не ме интересуват гладуващи чикиджии!Всички мацки на протест!!!
255
1
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Щом евреин го води, да ви е..а протеста . Десет калъфа му слугуват на акъла, ако имахме държава полицията да ги е изхвърлила от университета тия простаци.