Окупацията на СУ остава, пиле не може да прехвръкне

"Оставаме до оставка на кабинета", отсякоха окупаторите
Обновена: 27 яну 2014 16:59 | 27 яну 2014 11:47, Камелия Цветанова
376

Снимка: БТА

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.

Още по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не харесвам ***, но тая шепа от *** и наркомани едва ли ще налага мнението си кой да ме управлява. Тия *** трябва да проумеят, че има избори, където се решава кой да управлява. Когато беше митинга на ДПС и БСП в София се изпокриха като мишоци. Смешници жалки
213
17
 
3
 
! Отговори
redimag преди 10 години
Повечето от пишещите тук са против окупацията , изглежда да са богати , учени , щастливи благодарение на своите партии ! Харесва им светлото минало , надяват се на щастие и за напред ! Само че не разбират , че всъщност са бедни защото са глупави , а глупави защото са бедни !
212
3
 
22
 
! Отговори
Съвестен Гражданин преди 10 години
Наркоманчетата окупираха университета да си правят оргии!
211
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И къде е държавата на която плащаме данъци? Няколко наркомана са по-силни от цялата държавна машина.
210
9
 
6
 
! Отговори
Форумът Смърди преди 10 години
Не се учудвайте, че от форума се носи непоносима ВОНЯ.Обяснението е просто, голяма част от списващите в този форум лижат задните части на г-н Пеевски. Междувременно той изпуска газове, а какви са тези газове ви е ясно само като си спомните на какво прилича г-н Пеевски.Съответните пишещи поглъщат въпросните газове и осмърдяват с тях драскайки във форума.
209
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно прокуратурата и родната милиция се правят на разсеяни, след като шепа *** окупират университета и пречат на нормалния учебен процес. Това са чеда на комунистически изчадия, които забравят, че университета на им е бащиния. Да окупират майчините си хралупки тия ***. Не ги ли смаже полицията, това е грубо нарушение на обществения ред.
208
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП-то са опасни миналата седмица имаше записи със БОЙКО ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО/показваха ни ПАТРАШКОВА/ ТАЯ СЕДМИЦА ПУСНАХА ОКУПАТОРИ -ПАК ЗА отвличане на вниманието ние така си живеем 24години
207
2
 
4
 
! Отговори
сн. №3 преди 10 години
Нова ТВ <=> ГЕРПЬТВ <=> Деформаторския блокХа сега да видим микрофонът на чия ТЕЛЕвизия се държи от ръка вътре в двора, а не през решетките!
206
3
 
12
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Абе няма ли полиция, да разкара тия брадясали пичлигари, на които не им се учи! Седнали да ми окупират Университета. Майките и бащите им едвам свързват двата края и ги пратили да учат, те всичко друго правят ама не и за това за което са отишли!
205
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пред ректора се появи и политическото недоразумение Радан Кунев, за да се разсее и последното съмнение кой стои зад окупацията. В близкия час се очаква и появата на Боко *** и Цецо Големите уши за да укрепне делото на окупацията!
204
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати гадния театър...
203
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевТи не си ли чул,че Цар Борис и Бой Тошо отдавна не са между живите?!А сме крехка държава,без никаква икономика е така защото до сега ни управляват крадци и набедени демократи!
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО полицията не разкара окупаторите ,защото полицията е с управляващите а управляващите искат да има така наречените фалшиви окупаториЗАТОТО ТОВА СА СИ ТЕХНИ ХОРА ,ТИЯ ОКУПАТОРИ ЗАПЪЛВАТ НОВИНИТЕ ЗА ДА НЕ ДАВАТ СТАНИШЕВ И ОРЕШАРСКИ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ таман лошото време и окупаторите и украйна и новините свършват
201
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Каква е тази държава - 5 инфалтивни нарцистични пубера да правят на луди 20 000 студента? ако това бе в нормална държава досега щяха да пишат обяснения в районното- Дано някой луд родител не отиде да ги изпостреля там ,Това не е нормално за мен - не може да окупираш каквото ти падне - ами защо не ходят да окупират банки за да им отпускат както в нормалните държави солидни студентски кредити ? Няколко *** се изживят на "нещо си "
200
6
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До АнонименЦялата работа е да прокарат новия НК
199
12
 
5
 
! Отговори
Сергей-СЪСЕЛА преди 10 години
Драги колеги от позитано - имате 5 минути почивка за филия хляб и сол.
198
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ги знам какви са тези окупатори не се досещам кой ги е пратил - вчера олигарски казал в Търново че е готов да преговаря с тях за исканата му остава. За човек който се среща с бисер петното и използва предимно задни ходова, това си е направо нереално. Очевидно са ни замислили някаква сапунка за отнемане на вниманието от основните теми - некадърността, грабежите, липсата на перспектива, липсата на реформи, разцепването на *** и тн...
197
14
 
4
 
! Отговори
Проф Искра Баева преди 10 години
Абсолютна номенклатура -- комунистическа.Посредствен човек служещ си с клишета от 60 - те години.Какво прави в Университета, защо не я пенсионират -- сигурно гони 65 години Защо я държат тази стара изкуфяла чанта.
196
3
 
20
 
! Отговори
Лев Троцки преди 10 години
Спират им парното, тока и водата и след 45мин. окупацията приключва. Да живее световната революция!
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
такса космическа за плащане да работят до дупка и ще забравят стачки, не да чакат от мама,ако бяха заети с работа,за да си платят,нямаше да са там разпуснато племе!!!!!!!!!!!!!