Окупацията на СУ остава, пиле не може да прехвръкне

"Оставаме до оставка на кабинета", отсякоха окупаторите
Обновена: 27 яну 2014 16:59 | 27 яну 2014 11:47, Камелия Цветанова
376

Снимка: БТА

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.

Още по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Платените окупатори си изпълниха задълженията си. изобщо не искаха нито веднъж оставка. Краят им беше безславен. Жалко зе платеца, ама той има много пари , така трябваше. Думата ми е че като ще протестираш искай конкретно нещо. Например да отпаднат субсидиите за партиите, ще ти подкепи всеки извън парламента. Само оставка значи едните да бъдат заменени с други. Друго искане напр. Забран бившите членовете на БКП на до 3 то коляно да не вземат ръководни длъжности, ама закасняхме всичко е в тех ръ
293
0
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
До Ме: Съжалявам,че пиша подобни разсъждения,но така виждам нещата-25години гнет,лъжа и грабеж от една и съща организация,прикриваща се под различни абревиатури...Но всичко се променя,рано или късно,дано не е след и чрез война и кръвопролитие..
292
0
 
5
 
! Отговори
Гошо - АнтиПЕДУН преди 10 години
Аман от ПЕДУНИ представящи се за ГЛАС НАРОДЕН. Не искам тия *** да ме представляват и да се представят за новите ментори. ПЕДУНИ, страдащи от комплексарщина и чувство за малоценност.
291
0
 
1
 
! Отговори
Valeri Kostadinov преди 10 години
Обновете си информацията - вече клъцнаха веригите на "неотстъпчивите този път" окупатори :))
290
1
 
5
 
! Отговори
Ме преди 10 години
До щирлицУжасяващо си прав!!!Не ми се коментира простотията на народа-от Иван Костов,през Царя(дето му поверваха! :) )смрадливата Тройна коалиция и още по-смрадливия ***-Пожарникар...През цялото това време народа 'верваше" и чакаше"некой да го оправи"...Ми оправиха го...Сега некой плаща(и от Космоса се вижда)на некви неграмотни пишлемета да *** ,но никой не се замисля че окончателната сметка е и на неговия и на целия народ гръб....
289
1
 
2
 
! Отговори
87870 преди 10 години
Съгласен съм с #353..... за жалост в БГ явно са останали само меки китки които най ги бива за хепънинги или други нежни неща... но не и за борба за собственото си благоденствие...
288
3
 
7
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 10 години
Парламента е за окупация , не Университета...видяхме, как украйнските орли се борят за Свободата си !С хепънинги не става, трябва си ***....
287
4
 
7
 
! Отговори
Има и добро преди 10 години
Значи тея пишман окупатори поне едно добро направиха, отвратиха народа от протестите и сега никой не мое да спре БСП на избори. Все пак помогнаха с квото можаха или толкова могат толкова правят. Дано поне им платят надниците, щото гаргамелите и *** са стиснати и не плащат за несвършена работа!!!!!!
286
1
 
2
 
! Отговори
в 4,47 ч. преди 10 години
Абе нещо се чува, че в 4,47 ч. баретите май ще ги поотупат пияндетата "студенти"....... Малиййй е що ги ручате жабетата....
285
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пуснете вътре момчетата от Луков марш да разчистят гейтаните :-) ! И готово!
284
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Некви гейове се заключили!Голям проблем!
283
3
 
16
 
! Отговори
Доктор 4-ти км преди 10 години
Един от пациентите ми избяга. Отличителни белези - жълто яке, жълта книжка, много ***, вмирисан, рошав, брадясъл. Има мания да окупира нещо защото няма къде да спи. Боя като малък му е бил малко. Страда от воленсидеровщина. Има сподвижници - общността на тъпите и мързеливи студенти . Не се интересува, че проваля сесията на нормалните студенти. Агресивен е защото обича да го налагат с полицейски палки. Зъбите му пречат и търси кой да му ги махне. Моля ако го видите обадете ми се ! :) :) :)
282
1
 
5
 
! Отговори
dassy преди 10 години
До ЕТХората с болни мозъци като теб трябва да се лекуват.
281
13
 
4
 
! Отговори
ЕТ преди 10 години
СУ ДА СЕ ЗАКРИЕ! Да се лустрира от руски агенти и дебилни комунистически кадри целящи отъпяване на българският народ.Да се открие само с преподаватели некомунисти.Марксисти и руски агенти да не се приемат като преподаватели!
280
4
 
12
 
! Отговори
77 преди 10 години
Егати протестиращите ,заключени на топло. Може да ги кръстим" нежните душички В Украйна стоят на -20 градуса.Поне спонсора й да плати парното-университета е държавен и тези разходи за 10 човека някой трябва да поеме
279
2
 
10
 
! Отговори
Деси_1990 преди 10 години
Искам ОСТАВКА! Искам Иван Костов или в краен случай Бойко Борисов+Кунева! Не искам да облагат с данъци баровците - собственици на фотоволтаици и тем подобни, защото те ме издържат.Имам една младост и не искам да я споделям с безработни, пенсионери и многодетни семейства. Искам лукс и не ме интересуват гладуващи чикиджии!Всички мацки на протест!!!
278
2
 
16
 
! Отговори
fan преди 10 години
Боже какъв цирк, шепа зомбирани студентчета и още една шепа напушени индивиди (доста отдавна били студенти) решават и казват - ние се борим за демокрация и бам - окупират Университета...Това е демократично, ама, че те били 20 души а сто пъти по толкова не ги подкрепят..какво значение има...И защо се прави въобще политика в Университета? И така излиза, че всяка сграда - решава дузина *** - окупират я...Анархия..
277
3
 
19
 
! Отговори
Ben Turpin преди 10 години
Час от окупаторите са за психиатрията. Особено този с жълтото яке. Моля от 4-ти километър да си го приберат.
276
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Дъбов: Ясно е Бойко Борисов, ДСБ и СДС са зад окупацията. ДъПчо, ДъПчоо, сбъркал си: тази окупация я инициираха Рамадан и Пешо Доктора, та да плашат такива старци като теб и министъра на ВР Осман паша , прочул се с табиите и редутите пред НС.Ама ЦацарКов е печен: веднага пусна тридесетина полицейски коли пред Ректората. Нощес еничарите на Овчев - жандармеристите ще си имат работа...
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
https://facebook/photo.php?fbid=239633436217808&set=a.134446730069813.1073741830.130362393811580&type=1&theater