44 000 тона биологични отпадъци ще преработва нова инсталация край София

Проектът за новото депо и Завода за боклук ще струва 395 млн. лв.
Обновена: 28 яну 2014 18:29 | 28 яну 2014 18:14, Екип на Bulgaria On Air
12
 44 000 тона биологични отпадъци ще преработва нова инсталация край София
Снимка: Bulgaria On Air

Ток, колкото годишното потребление на 1600 домакинства, и 44 000 тона преработени отпадъци ще се произвеждат край София. Това ще е възможно чрез най-модерната инсталация за биологично третиране, изградена в местността „Хан Богров”. Проектът отговаря на всички европейски изисквания и е отговор на критиките от Европейската комисия.

Инсталацията за биологично третиране започна работа  само дни след като Европейската комисия заплаши страната ни, че ще я даде на Европейския съд. Решението беше взето от комисаря на околната среда Янез Поточник, който коментира, че България не успява да защити своите жители от ефектите на лошото управление на отпадъци.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, през чийто мандат като премиер беше одобрен проектът и започна строителството на Завода за боклук, също присъства на откриването.

Новото депо, инсталацията за негодни храни и за зелени отпадъци, както и бъдещият завод ще струват общо близо 345 млн. лева. От тях безвъзмездно от ЕС се предоставят 291.5 млн. лева, а останалите са от бюджета. Според кмета на София Йорданка Фандъкова изграждането няма да тежи на джоба на софиянци.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците, който е единствен по рода си в страната,  e част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 20 години видях как екосистемата БСП срина на няколко пъти държавата. За 3,5 години видях, как недоизградената екосистема ГЕРБ, въпреки проблемите създавани от червените ***, създаде неща, дето комунистите ще се опитват да омаловажат и замажат още 10 години... Изберете сами.
10
3
 
6
 
! Отговори
395 милиона лева преди 10 години
един " завод " за *** ! 500 милиона за един " язовир " ! 10 милиона за " километър " магистрален път ! 300 милиона за издръжка на " дупетати " ! За заплати- един среден пръст ! Още ли сте тук ?
9
3
 
2
 
! Отговори
men преди 10 години
шо лъжете бе ей, аз тоя завод за *** отдавна сам го построил, така че ми дайте кинтите да ги добавя към моите 4 милиарда еврака. между другото за тея дето не верват и си мислят че съм демагог, лъжец, трафикант на дрога и хора, турско мекре, само ще кажа че завода казва се ГЕРБ и толкова произведе че вече се амортизира.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идат избори и пак се почна със завода за ***. Те червените *** друго не не знаят, я ударете предизборно един асфалт на Ломско шосе и не се мъчете крадци такива.
7
4
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
15 години насам все усвояват парите за завода за *** а той все го няма и няма!!!!!!!
6
2
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Стига сте лъгали1!!!!!Тоя завод за *** все го строите от 15 години насам!
5
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Айде, бе, айде, ще доживеем ли, или ще се самозаринем с ***? То не бяха обещания, то не беше "ще". И пак не разбрахме: кога и какво ще откриват, както пита Джейн?!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато построят .. завод току виж закрили ЕС!
3
2
 
8
 
! Отговори
jane преди 10 години
Аз не разбрах,сега какво откриват завод, инсталация, депо или какво? И ще заработи ли нещо тая година или ще глътне още 400 млн. и ще се отложи за когато започнат санкциите от ЕС.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бах тая инфлация... 2007ма Тиквун Великолепни говореше че щяло да струва 20-30 милиона...
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
44000 TONA NE 44TONA AZ SAM NEGRAMOTEN AMA VIE STE MEDIA MNOGO DOBRA NOVINA PO MALKO ZAMARSIAVANE NA OKOLNATA SREDA