Кой е виновен за високите сметки за парно?

ДКЕВР вини "Топлофикация София", монополистът – отрича
Обновена: 28 яну 2014 14:05 | 28 яну 2014 09:49,
161
Кой е виновен за високите сметки за парно?
Снимка: архив, Булфото

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на "Топлофикация София" в началото на януари, след като миналата година сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности - като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки например", коментира пред bTV Еленко Божков,член на ДКЕВР.

Още по темата
По думите му през февруари м.г. под натиска на гражданите и протестите срещу енергийните монополи СОС възлага на "Топлофикация София" да изготви нови общи условия. През юни общинарите ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР.

"Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на "Топлофикация София", канихме и кмета Йорданка Фандъкова 2-3 пъти – никакво внимание. След което най-изненадващо сега, в началото на януари, оттеглят внесените от тях общи условия. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко", обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, както и да се търси възможност за намаляване на топлинните загуби от неправилна експлоатация.

Божков твърди, че съществуват няколко възможни причини за високите сметки за парно през топлия декември – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, "прословутото" дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той пресметна, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата, посочи той.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество обаче уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти в столицата.

Тя бе категорична, че няма "черни сметки", които да компенсират загубите на "Топлофикация София".

В средата на януари от дружеството съобщиха, че декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г.

74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година. На практика обаче се оказва, че оказва, че сметките не са по-ниски от миналогодошните, а по-високи, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

По думите му повече от 25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни във ведомството му. В по-голямата част от възраженията столичани се оплаквали от завишените сметки, получени през януари, които отчитат топлоенергията за декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Сметката ми за топла вода е 25 процента нагоре, как става това не знам, при положение, че плащам на база. Със спряно парно съм, ама сградна инсталация 40 лева, т.е. еди 100 лева за нищо, а декември беше топъл месец.
4
1
 
31
 
! Отговори
художника преди 10 години
-Ало, енергото ли е?-Не, топлофикация!-И на вас да ви е`а майката!
3
4
 
26
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Ами по-високи са да. Поредното доказателство, че кутевци знаят само да лъжат, мажат и мамят. А тоя психопат Стойнев всяка седмица обещава светло бъдеще
2
1
 
48
 
! Отговори
София преди 10 години
Нямаме радиатори в апартамента от 15 години. За месец декември платих "парно" 95 лв без 5 стотинки. Е, бива ли?!?
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам как изчислиха, че 74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. Нито един мой познат няма сметка под 230