Кой е виновен за високите сметки за парно?

ДКЕВР вини "Топлофикация София", монополистът – отрича
Обновена: 28 яну 2014 14:05 | 28 яну 2014 09:49,
161
Кой е виновен за високите сметки за парно?
Снимка: архив, Булфото

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на "Топлофикация София" в началото на януари, след като миналата година сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности - като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки например", коментира пред bTV Еленко Божков,член на ДКЕВР.

Още по темата
По думите му през февруари м.г. под натиска на гражданите и протестите срещу енергийните монополи СОС възлага на "Топлофикация София" да изготви нови общи условия. През юни общинарите ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР.

"Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на "Топлофикация София", канихме и кмета Йорданка Фандъкова 2-3 пъти – никакво внимание. След което най-изненадващо сега, в началото на януари, оттеглят внесените от тях общи условия. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко", обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, както и да се търси възможност за намаляване на топлинните загуби от неправилна експлоатация.

Божков твърди, че съществуват няколко възможни причини за високите сметки за парно през топлия декември – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, "прословутото" дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той пресметна, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата, посочи той.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество обаче уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти в столицата.

Тя бе категорична, че няма "черни сметки", които да компенсират загубите на "Топлофикация София".

В средата на януари от дружеството съобщиха, че декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г.

74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година. На практика обаче се оказва, че оказва, че сметките не са по-ниски от миналогодошните, а по-високи, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

По думите му повече от 25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни във ведомството му. В по-голямата част от възраженията столичани се оплаквали от завишените сметки, получени през януари, които отчитат топлоенергията за декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
зззззззз преди 10 години
До Анонимен150 лева на климатици? Отопляваш се на климатици Х** Родителите ми са на климатици с КПД 6 най-добрите японски климатици за по 3 бона парчето. 2 броя. Сметката за ток е средно 400 лева за зимата. Може твоите да са някакви космически климатици де д
124
0
 
1
 
! Отговори
t преди 10 години
Средномесечната фактурирана температура за топлия декември е 0.80 градуса! Нещо са се объркали, за да могат да надписват сметките
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименaz se otoplqvam na tok s 4 klimatika i nai visokata mi smetka e 145 lv i v sy6tiq period smetkata za parno bez parno mi e 150 lv haide kaji sega kakva istinata!
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На село с отделна къща и не плащаш за комшии и др. Но всички искат в София и да плащат високи сметки за парно на комшиите.
121
0
 
2
 
! Отговори
ДО141 преди 10 години
До АнонименАЗ ЗА ТОК ПЛАЩАМ ОКОЛО 70-80 ЛВ.,А ЗА ТРЪБИТЕ МИ ВЗИМАТ ТАКСА 50.ОО ЛВ! ХА КРИВИ СА ТИ СМЕТКИТЕ МАЙ!
120
0
 
2
 
! Отговори
ДО 143 преди 10 години
До Анонимен АБЕ ТИ НАЯСНО ЛИ СИ,ЧЕ СГРАДАТА И ОФИСИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ СЕ ОТОПЛЯВА С КЛИМАТИЦИ?-САНИРАНА Е ЗА ПО-ЕФЕКТИВНО ТОВА КАКВО ТИ ГОВОРИ А?ХОДИ СЕ РАЗХОДИ ДО ТАМ,ЗА ДА ВИДИШ С ОЧИТЕ СИ!ВЕЧЕ НЕ Е КАТО НА ВРЕМЕТО ТОПЛОТО-ТОВА Е ЕДНА ИЗМАМНА МОНОПОЛНА СИСТЕМА,КОЯТО СИ СЛУЖИ С МАНИПУЛАЦИИ! АЗ КАТО НЕ ПОЛЗВАМ ПАРНО ЩО ДА ПЛАЩАМ ЗАРАДИ КОМШИИТЕ,ЗА ДА ИМАТ ПАРНО ПО ТВОЯТА ЛОГИКА?
119
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога българите ще разберат, че всичките им проблеми идват от самите тях..Винаги съм твърдял, че не Топлофикация е крадеца, е нейните потребители.Парното за мен е удобство, и явно имам късмет, съседите ми не крадат топло, защото сметките ми са ниски.Не разбирам как човек би искал да се върне 100 години назад, да си подгрява сам вода, да се топли на дърва?
118
3
 
10
 
! Отговори
До 141 преди 10 години
Точно това е проблемът - по принцип отоплението на ток е в пъти по-скъпо от парното, НО аз се отоплявам на так и ми излиза 3!!! пъти по-евтино, отколкото на парно!!!Лесно е да се сметне за какво става дума!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
117
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно е за какво толкова реват-парното било скъпо. Ами отоплявайте се на ток да видите какви ще ви са сметките. За 150 лв сметка ще си отоплявате *** само. Айде стига простотии.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топлофикация е типичен пример за купуване на изборите, но никой не ги съди, защото купуването на гласове не е престъпление.
115
2
 
9
 
! Отговори
Лесно е преди 10 години
Топлофикация трябва да стане нормално търговско дружество - а не монополист, рекетьор... Нека, както е редно, да мине през фалит. Ако трябва да се раздели на части, за да има конкуренция, и най-важното - да се подчинява на законите на пазара, а не да се крепи със специален закон и със специално отношение от общината и държавата.Сега Топлофикация и равно на - ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!!!Само така се нарича да плащаш нещо, което нямаш /откачил си/,не ползваш, не искаш...ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!!!
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софиянци гласуват за ГЕРБ или СДС, но чакат държавата или някой друг да им плаща сметките за парното. Комунизмът свърши господа.
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога ще ползвате Топлофикация?Оставете я да фалира най-накрая и да се разбие монопола, за да се почне начисто.Единственото противодействие срещу монополиста е да спрете да му ползвате услугите
112
2
 
1
 
! Отговори
Топлофикация преди 10 години
С Решение на Столичен общински съвет от 27.06.2013г. са утвърдени 8 вида споразумения на Топлофикация София с клиенти, които имат просрочени задължения и са в различен етап на процедурата по събирането им - споразумение за разсрочено плащане на дължими суми за топлинна енергия при текущи задължения; споразумение за разсрочено плащане на дължими суми за топлинна енергия, относно които е образувано заповедно производство; споразумение за разсрочено плащане на дължими суми за топлинна енергия при висящ исков процес; споразумение за разсрочено плащане на дължими суми за топлинна енергия след влиза
111
0
 
4
 
! Отговори
Da-ne преди 10 години
Има едно решение на Столичния общински съвет от 2013 г. за сключване на споразумения мегжду абонати и Топлофикация за погасяване на задължения с тригодишна давност и заплащане на дължимите суми по график. Какво става с това решение, защо не се изпълнява?! Някой изобщо знае ли нещо?
110
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е не се оплаквайте аз за топъл ноември имам 230лв. без да съм пускал парното.С дистанционно отчитане съм.На жалбата ми отговориха, че сметката е прогнозна и на изравняването ако има грешка ще ми върнат надвзетото, но ако не я платя в срок ще ми начисляват лихви!За какво тогава е това дистанционно отчитане?
109
1
 
28
 
! Отговори
Димитрова преди 10 години
По крадлива държава не знам дали има!!! Как може да измислят всевъзможни начини да крадът хората и да измислят небивалици не знам. Без да имам парно, защото когато съм купувала апартамента никой не е подписвал съгласие че цял живот ще бъдеш задължен към това гнусно дружество и ще те карат да платаш за нещо дето не ползваш и ще те осъдят и какво ли още не... ТОВА СА ПЪЛНИ УБИЙЦИ НА ХОРАТА В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА И НИКЪДЕ НЕ СЪЩЕССТВУВА ТАКОВА НЕЩО....
108
5
 
14
 
! Отговори
до 132 преди 10 години
Ти май забрави кой играеше карти и тенис с олигарсите. Топлофикация още е на герб. А за Фандъкова - съд!
107
6
 
13
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Виновни са комунистите, щото защитават монополите. Те нали всички откраднати от нас пари при тях отиват. Оставка, българоубийци!
106
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз се чудя защо вместо да окупирате университети, не окупирахте Голямото зло - Топофикация?Тогава със сигурност щяхте да получите подкрепа от народа