Общината отрича, ДКЕВР се зарича, а Топлофикация тупка топката

Причината за по-високите сметки засега остава неясна
Обновена: 28 яну 2014 14:25 | 28 яну 2014 14:24,
51
Общината отрича, ДКЕВР се зарича, а Топлофикация тупка топката
Снимка: архив, Булфото

Столична община отхвърля обвиненията, че нищо не се прави от общината за Топлофикация-София, обяви на пресконференция Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

"През последните дни чухме няколко тези, които ни учудват. Твърдението на министър Стойнев, че трябва да се проверяват топлинните счетоводители, е абсурдно. Ако не беше изказване на министър, щях да си помисля, че е грешка. СОС няма как да проверява тяхната работа. За мен е съмнение дали "Топлофикация" е приоритет на министерството, защото ние направихме много предложения, но нито едно не беше прието", каза той.

По думите му общината търси нов модел на управление на дружеството, което обаче не означавало само смяна на ръководството на монополиста.

Още по темата
"Става въпрос за нов начин на функциониране на дружеството. "Топлофикация" е в такова лошо състояние, че само една много голяма модернизация би оправила нещата", обясни Герджиков.

Той се зарече, че Столична община няма да позволи да бъде приватизирано дружеството.

"Топлофикация" е на Столична община и е общинска услуга. Тази услуга остава общинска - качествена и достъпна услуга за гражданите на София, обясни той.

По повод жалбите, подадени от потребителите на "Топлофикация", Герджиков обясни, че всяка една от тях ще бъде проверена.

На свой ред заместникът на Герджиков - Николай Стойнев, отхвърли твърденията, идващи от ДКЕВР, че общината се е отказала изненадващо от общите условия, което щяло да позволи отпадането на лихвите върху прогнозните сметки, което от своя страна щяло да понижи фактурите за парно на столичани.

"Още миналата година бяха създадени работни групи. Тези групи работеха и изградиха няколко предложения за подобряване на услугата. Това са много предложения, едно от които е за кражбите на топлинна енергия. За съжаление, от всички тези мерки и предложения, много малко са влезли в употреба. Въпросът е кой е отговорен за това забавяне", попита той.

По думите му ДКЕВР, без да има пълномощия, разработва нови условия в следствие на което са били критикувани и не са били приети, тъй като не отговарят на закона.

"Държавата ще налее пари и ще купи фалирали дружества, като "Ремотекс"-Раднево например, а в същото време - нехае към дружество като "Топлофикация". Такова безотговорно поведение за нас е неприемливо", отсече Николай Стойнев.

По-рано членът на ДКЕВР Еленко Божков обяви, че енергийният регулатор извършва в момента три проверки на Топлофикация-София, една от тях - за сметките за топлоенергия, започва от днес.

"Другите две проверки, които са започнали в предишните седмици, са проверка по условията на лицензията и проверка по начина на присъединяване на нови абонати и изкупуване на съоръжения", съобщи Божков.

От Топлофикация-София също се включиха в дебата и обявиха, че правят собствена проверка на всички сметки над 300 лв., като досега няма установени грешки или нередности.

В отговор на въпрос защо дружеството е оттеглило от ДКЕВР през миналата седмица предложението си за промяна на общите условия, от дружеството обявиха, че това се е наложило заради промените, които се готвят в Закона за енергетиката, както и оттеглената от министър Драгомир Стойнев нова наредба за топлофикация, която обаче предстои да влезе в сила от 1 юни.

"За да не се объркват нашите клиенти от непрекъснатите промени и за да не се случват тези промени по време на  отоплителния сезон, ние оттеглихме предложението си, обясниха от "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Зоран преди 10 години
Вярно ли? Боже, спаси ни от този! Фандъкова, ти даде много обещания, но в резултат-нищо. Защо толкова подкрепяте тоя. Кой му помага? Разбрахме, че топлофикация дава не малко пари за пи-ар и че плаща на вестници. Общинари, не обвинявайте Министерството, ДКЕВР и др.институции- вижте си в къщата какъв ЛЪЖЕЦ си отглеждате!!!
44
1
 
0
 
! Отговори
Деляна преди 10 години
Тоз пак лъже-заплатата му била 3000 лв.Гнусна,долна лъжа.Това е заплатата му като изп.директор.Тоя получава заплата и като ЧЛЕН на съвета на директорите!!! Заплатата му на месец не е по-малка от 5000лв.Хора, както лъже за заплатата, така лъже за всичко.Изобщо не се мисли за абонатите-топломерите не се проверяват в срок, в абонатнине станци не се влиза, защото няма резервни части, няма и персонал. Тоя изтегли общите условия защото ДКЕВР написа дейности, изцяло в полза на потребителите. Къде е Ф.
43
0
 
0
 
! Отговори
Тони-бонбони. преди 10 години
Който си плаща редовно парното е истински герой.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече жалби, за да не твърдят от Топлофикация, че оплакванията са малко! След като задължително отново ще плащаме за сградна инсталация, да се определят норми за температура на подаваната вода! В много сгради топлото не стига до горните етажи, но сметките си вървят. Тръбите в банята на панелните жилища не са "лира", те са част от сградната инсталация, но събират допълнително такса за отопление на имот и там, където радиаторите във всички помещения са свалени. Това справедливо ли е?
41
0
 
6
 
! Отговори
Граждани ли? преди 10 години
Така ще е и по-нататък, като не доведохме преди една година протестите докрай! Бяха се уплашили и имаше шанс, но, както винаги у нас, не устояхме, разединихме се и протестите замряха без резултат. А каква партия е на власт, няма никакво значение! Във всичките има лоби на дружествата-монополисти. Обществото ни е разядено, изтъпяло до кройност. Скудоумието властва. "Здравейте, граждани!"- ни поздрави на митинга през ноември преди 24г. Радой Ралин. Уви, още не сме граждани, а неосъзнато стадо твари
40
1
 
4
 
! Отговори
Никакво плащане! преди 10 години
Човек остава с убеждението, че от Топлофикация не се ръководят от никакви изчисления, от никакво дистанционно измерване/още една лъжа/. Прибират толкова, колкото мислят, че могат да окрадат от хората. Единственият правилен отговор от наша страна е никой да не плати този и следващите 1-2 месеца. Да ги видим тогава как ще си натъкмят големите заплати на наш гръб!
39
0
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
"Топлофикация" е на Столична община и е общинска услуга. Тази услуга остава общинска - качествена и достъпна услуга за гражданите на София, обясни той.Моля? Добре ли прочетох? "Качествена и достъпна"?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадци! Прехвърлят си отговорността, а всички политици съдействат за ограбването на абонатите. Радиаторите във всичките ни стаи са отстранени. По вертикалните тръби рядко се усеща топлина, в банята нямаме лира, само тръби. При това положение ни искат 46 лева за "отопление"от сградна инсталация"! и 15 лв за отопление от "щранг-лира", както я кръстиха, в банята. Пълна подигравка. Вземат толкова, колкото искат, без значение ползваш ли парно или не. Важно е заплатите в Топлофикация да не падат!
37
1
 
7
 
! Отговори
Русева преди 10 години
А защо не проверят и по-малките сметки - за апартамент от 60 м2 (заедно с идеалните части и балконите) и без радиатори, имам 54 лева такса сградна инсталация. С повече от 10 лева повече от сметката от предната година, когато времето беше студено. 6-те тънки тръбички, по-тесни от 1 цол външен диаметър бяха леко хладки през цялото време.
36
4
 
4
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Няма да ревете,тия дето ви хлъзнаха на динената *** , да сваляте Борисов, сега идете тях да хващате за гушата. Как за всичко сте отворени и от всичко разбирате тук във форума, а накрая държавата-" Къщата на ужасите"
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен При мен е същия случай. Писах на Омбудсмана. Има познати в ТЕЦ София. Работата им е АПК Апване Пийване и. Не са познали тези ***. Тони Малинов
34
4
 
5
 
! Отговори
но преди 10 години
ха ха ха ,нали протестирахте срещу правителството заради високите сметки, и те паднаха - плащайте сега овци непоръбени.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е не се оплаквайте аз за топъл ноември имам 230лв. без да съм пускал парното.С дистанционно отчитане съм.На жалбата ми отговориха, че сметката е прогнозна и на изравняването ако има грешка ще ми върнат надвзетото, но ако не я платя в срок ще ми начисляват лихви!За какво тогава е това дистанционно отчитане?
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Февруарските спонтанни протести къде сте??? Няма ли да повторите и тая година?? Както се убеждаваме положението хич не се е променило, да не кажем че задираме дъното още по-здраво!
31
2
 
10
 
! Отговори
Миналата година преди 10 години
Излизаха хора на протести за високи сметки. Падна правителството, после пак вдигнаха тока...всеки забрави. Кажете, че не бяха организирани като погледнете назад. Изиграха хората отново.
30
0
 
6
 
! Отговори
dan преди 10 години
Общината отрича, ДКЕВР се зарича, а Топлофикация хич не се спича!
29
1
 
5
 
! Отговори
O6teten преди 10 години
Abe kolegi men 20 dena prez mesec dekemvri me nema6e doide mi 100 lv. ot koito 40 podgriavane na voda 30 lv za sgradna instalacia i ostanaloto za parno , a uredite koito ot4itan vsi4ki sa na 0 kak stava tazi rabota...
28
1
 
11
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Как да е неясно защо сметките са по-високи. Фандъка каза, че колкото е по-топло навън, толкова по-високи сметки. Това е. И нашата сметка е с едни 20% по-висока.
27
0
 
4
 
! Отговори
АБЕ , БАЛАМИ... преди 10 години
НЕ СТЕ ЛИ РАЗБРАЛИ ДО СЕГА ,ЧЕ ТОПЛОТО В ЕДИН ВХОД СЕ ДЕЛИ НА КАЛПАК!!!КОЙ ЩЕ ТИ ЗАСИЧА ПО ЕДИНИЧНО ТИЯ ТОПЛОМЕРИ...??!!!ДА НЕ СА ЛУДИ ФИРМИТЕ ДА ДАВАТ ПАРИ ЗА ИНКАСАТОРИ ...КАТО МОГАТ ТИЯ ПАРИ ДА СИ ГИ СЛОЖАТ В ДЖОБА --А, ДА ПЛАЩАТ "ОВЦЕТЕ" ОТ КЛИЕНТЕЛАТА!!ЗА КАКВО СЕ НАТИСКАТ ВСИЧКИ ДА СА ..кофти "ТОПЛИННИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ"???ТАКА СЕ ПРАВИ КОМУНИЗЪМ---" на всички по равно", сиреч "НА КАЛПАК"!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Енергетик преди 10 години
Стефке, хайде сега обясни как така само 34 лева? За бойлер ли, за готвене ли, за отопление ли? За кое по-напред? Или май някой е подбъзикнал електромера?Като ще разправяте вицове, то поне нека да бъдат по-достоверни.