Събарят срутилата се къща в Симеоново

Строена е през 70-те години, нямала бетонови колони
Обновена: 29 яну 2014 10:00 | 29 яну 2014 09:52,
75
Събарят срутилата се къща в Симеоново
Снимка: Булфото

Срутилата се наполовина къща в столичния квартал „Симеоново“ при смяна на дограма трябва или да бъде укрепена, или да бъде съборена. Това каза пред Нова телевизия заместник-кметът на район „Витоша“ Теодор Петков.

Според него ще е по-евтино за собственика да я събори. Не виждам друг вариант, освен да се събори къщата, каза и собственикът на имота, който обеща това да стане в най-кратки срокове. 

„Обадиха ми се и казаха, че половината къща е паднала при демонтажа на единия прозорец, който бил под трегер. Предполагам, че това се е случило при клатенето на прозореца. Не са разбивали стена. Къщата е строена през 60-70-те години, тогава не е имало необходимите бетонни плочи”, заяви собственикът на сградата.

Още по темата
Къщата няма изградени бетонови колони, има тухлени колони в края на сградата. Може би при самото демонтиране на дограмата са почукнали някоя от тухлите точно на тази носеща колона и се е случил инцидентът, поясни зам.-кметът на район „Витоша“.

Собственикът на къщата я има от 2010 г. В това състояние сме я взели, с тази дограма, нищо не е правено по нея, поясни той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: къщадограмаСимеоново
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 10 години
Sega da viknat maistorite deto sa ia stroili da ia postroiat otnovo
68
0
 
2
 
! Отговори
автентичен римлянин преди 10 години
Ей, някои тука за много недосетливи смятат римляните! Ами ние си имахме както желязо, така и вода, а също и отопление в къщите. И водопроводи, и по - здрави пътища от сегашните еднодневки...
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
представете си да имаше земетресение
66
7
 
2
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Тази къща е изградена против всички правила и норми за безопасност - подозирам, че предишният собственик за по евтино е заменил бетоните колони и трегери по проект с тухлени такива. В този случай Строителния надзор би трябвало да спре строежа, а не го е спрял - вероятно инспектора е бил почерпен с 2-300 лв. Та ето ви пример за некадърност и корупция, добре, че не стана по голям сакатлък !
65
1
 
18
 
! Отговори
Майстор преди 10 години
Изводът е следният - купите ли си къща не сменяйте дограмата, тапетите и боядисвайте без да махате старата боя. Не се знае какво крепи къщата ви. А когато купувате, правете огледа във ветровит ден. Не се ли клати, купувайте. Успех!
64
3
 
0
 
! Отговори
пацоланов преди 10 години
"пацоланов бетон,стоманена арматура" - ти да видиш ......... алуминиева арматура..........
63
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Май, това е идеята, но защо толкова шум?
62
1
 
17
 
! Отговори
ф преди 10 години
ЕЙЙЙ трети ден пишат и говорят за тая съборетина. Баси и тъпнята, баси и чудото. Ще кажеш, че е по-значима от Айфеловата кула.
61
0
 
12
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
Извинявам се ама за спорта ли спротим ?Написано си е на чист бългрски!"стоманена арматура са нямали ,но оловни ключове"Ако видиш класическа арматура в рисмко ,да знаеш ,че е кофти реставрация ,а не автентично.
60
8
 
6
 
! Отговори
jan преди 10 години
Там у вас, у шопско затова ви падат къщите, защото материЯлите са ви калпави.
59
5
 
3
 
! Отговори
тайна, майна преди 10 години
Който твърди, че римляните не са ползвали арматура, да дойде в Пловдив и да поразгледа как са строили. Не само арматура, но и други методи против земетресение, като например дебели пластове олово между тухлите.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излизам от диалога ,но и елемента на "случйния ремонт" и преустроиство вече трябва да се вкарва във сметките ,че нещат станаха брутални.Един сцепи плоча ,че искал да мести тоалетната в килера ,чудесии всякакви съм виждал.
57
0
 
4
 
! Отговори
до кинг преди 10 години
Може ,може !Всичко е възможно хехе Рамкова конструкция ,че и диафрагма пак вършат работа ,но за Ганъо само корава шайба ,че си е по ремонтите да се зори поне като прави бели.
56
0
 
8
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
56, нищо общо нямат с кирпича римските тухли. Те са си печени керамични тухли като сегашните, само дето са били по широки и плоски. И за пореден път - ПЛЪТНИ. А кирпичените тухли са от сурова изсушена глина, която е много добре омесена с нарязани парчета слама.А Колизеумът... съвсем друга бира. Колегата ти е писал за арки, сводове и прочее носещи елементи, които позволяват строеж на огромни каменни сгради. Тук не става дума само за материали и сравнението с двуетажните ни бараки не е релевантн
55
0
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
50, така или иначе всяка монолитна сграда трябва да бъде с поне 2 противоземетръсни шайби във всяка посока. Допуска се до два етажа да бъдат изпълнени с 25 см зидове от единички. Също така се допуска дори при по-висока сграда, ако долните етажи са със СБ шайби, то последните 2 етажа да са с шайби от тухли. Дори съм виждал такова изпълнение. Не зная дали излиза по-евтино или бързо, но го има като вариант. Та така де, съгласен съм с теб - без шайби не може.
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 53Именно де,аз какво съм написал?То и на римляните тухлите не са здрави като сегашните,по-скоро са си крепич,за това и са ги ползвали като кофраж,щото Колизеума само на керпич няма как да се крепи.Факт е,че някой е решил да надстроява без да иска експертно мнение и резултата е това.
53
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
Тъкмо щях да помоля да не намесвате римляните, но 53 вече е обяснил. Само мога да го допълня, че техните тухли са служили за свързване на двата странични слоя на каменната зидария през определена височина, докато вътре се е пълнело с цимент от вулканична пепел и парчета камъни (нещо като бутобетон). Затова стените им са доста характерни - няколко реда камъни, 3-4 реда плоски тухли (подобни на тикли по форма). Но това са били носещи стени от каменна зидария и ПЛЪТНИ тухли, не четворки, не Итонг.
52
1
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
И като не е паднала при земетресението, а е паднала, когато са и сменяли дограмата, това какво доказва??? Че не е "толкова зле" ли??? Аман от некадърни, необразовани и немислещи, но иначе активни и самоуверени разбирачи. Двама човека за малко да си загубят живота, защото навремето някое майсторче като теб си е казало "абе, щом толкова къщи без колони не са паднали, на тази ли да слагам?"
51
1
 
16
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Тухлите на римляните са били просто кофраж,а всичко се е запълвало с пацоланов бетон,стоманена арматура са нямали ,но оловни ключове или техники като арки ,сводове .. са вършели нужната работа.Материялите са важни ,но цялата тайна е да се балнсира тежеста и да се предава равномерно.Една перфектна сграда може да падне само защото е стъпила на лоша почва ,това е наука все пак иначе такива снимки.
50
9
 
6
 
! Отговори
Пет преди 10 години
Драскачи, коментиращи по снимка, щом не е паднала при земетресението от 2012 г., значи не е толкова зле постройката !