Катин – "възстановка" на Братската могила

Неизвестни художници изрисуваха паметника в Борисовата градина
Обновена: 5 мар 2014 12:29 | 5 мар 2014 12:27,
355

Снимка: Булфото

Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

Така в рамките на десетина дни, паметници, свързани със съветското ни минало, бяха преобразени от незнайни художници в тъмните часове на денонощието.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник, бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна".

Снощи неизвестни художници пък са изрисували статуите от т.нар. Братска могила в столичния парк Борисова градина. Част от скулптурите са оцветени в цветовете на Полша и Украйна, а в очи се набива надписът: "Катин, 5 III `40". 

Катинското клане е едно от зловещите масови убийства по времето на Втората световна война – тогава съветски войски избиват близо 22 хиляди поляци. Жертвите са взети като пленници, когато СССР нахлува в Полша през септември 1939 година. Разстрелите са извършени главно в гора край село Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия).

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията – цветът на полската нация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи ако аз като българин се опитам да заговоря на руски поляк,чех,словак или украинец те се сърдят.Ако на украинеца му кажа,че е руснак,той ме поправя,че е украинец.За германци не искам да се сещам как се сърдеха.Последният поляк с когото говорех знаеше много малко английски но на руски като му проговорех и ставаше много гневен.Е не се чудете тогава кой е надраскал този паметник!
297
1
 
1
 
! Отговори
да ама не! преди 10 години
Никой от нас българите не ни е виновен,че руснаците са си създали проблеми със унгарци,поляци,чехи,словаци,украинци и други.Но искам да се разбере,че едва ли това е дело на българи.Колко са знаещите полски,чешки или украински българи.Дори да има такива те си имат сериозна работа-преводачи,а не да драскат паметници.Така,че този проблем не е предизвикан от българи.Обвинявайте другиго за това!
296
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не се направи възстановка на бомбандирането на Хирошима и Нагазаки!!!!!!!!!!!!!!!!
295
1
 
4
 
! Отговори
333 преди 10 години
времето в което ние те търпим фашистка подлого родоотстъпник и *** това време изтича
294
3
 
2
 
! Отговори
до рускинята преди 10 години
Кой каквито идеи има да си ги прилага върху себе си.Аз в Киев мога да ида като турист.Но теб не те съветвам да ходиш нито в Киев,нито във Прага и Братислава,нито в Будапеща и Варшава.Седи си тук за сега още ви търпим,та трай си!
293
3
 
5
 
! Отговори
фашистка сган преди 10 години
Паметник идва от ПАМЕТ и Съветската армия напълно заслужава да има паметник. Друг е въпроса защо Коста Йорданов не заслужава да има паметник в центъра на София при НДК. Това най накрая трябва да се обясни на фашизоидите които Костов реабилитира
292
3
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Този надпис е на полски.Преди това имаше на украйнски и чехски.Най добре е този паметник да се премести в някой музей където ще се охранява,защото софийската община загина да го чисти по 10 пъти в годината.Отидоха по него пари като за 50 км улици да се оправят и само ядове и разправии заради него.Так всички ще мирясаме.
291
4
 
6
 
! Отговори
мръсни фашисти преди 10 години
фашистката *** трябва да бъде пратена в затвора, паметника й пред ндк разрушен и глоба всеки път като каже че съветската армия не е освободителка. да видим. това със ъакон е уредено в европа време е й тук.
290
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-големи касапи от комунистите няма ! И това е не само в бившия СССР, а по целия свят - Китай, Камбоджа, Виетнам, Северна Корея, включително и в България ! И всичко е скрито зад техните "чисти идеали" и "светло бъдеще" ! Фашистите поне не са били лицемери !
289
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този паметник възхвалява съюза на Сталин и Хитлер.
288
1
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
До РускиняТези,които подкрепят въпросното "творчество",не могат и не желаят да възприемат дори простия факт,че могат да "рисуват",благодарение на милионите жертви,дадени от съветска страна по време на войната.Същите не желаят да признаят простия факт,че никой освен Русия не направи нищо за българите,така чудесно живеещи си по време на "турското присъствие".Да,за наш срам има и такова понятие,което ни го пробутват от години,та да забравим првдата.Вот какая у нас благодарность сейчас,очень жаль.
287
1
 
5
 
! Отговори
Umoren преди 10 години
news.ibox.bg/news/id_1615882361"...От своя страна Русия иска яснота за съдбата на около 94 000 незавърнали се от пленничество войници след Руско-полската война от 1920 година. Според руски историци не всички са загинали от раните си или са отказали да се върнат, а голяма част от тях са били убити."Не гледайте едностранно на нещата...
286
11
 
6
 
! Отговори
Чукотковеец преди 10 години
Комуноидните паметници стават само за това!
285
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** *** Почакай приятелю,в новата демократична история на България която се пише вече няма турско робство ,а турско присъствие и англичаните тогава умишлено са спрели да помагат на Турция,за да се освободят българите.Естествено Европа е искала да се освободим и така нататък
284
3
 
9
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
youtube/watch?v=OkwsSpc-CFIГоспода жудожници, преди да изрисувате поредния руски паметник изгледайте това видео на посочения от мен адрес и си задайте въпроса срещу какво се борите и кого поддържате.Успешен ден ви желая и приятно гледане.
283
6
 
14
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Срам ме че има такива Българи драскащи по паметниците платени от посолството на САЩ Чакйте от такива хора мисъл и родолюбие ЖАЛКО
282
4
 
13
 
! Отговори
22 преди 10 години
Фъндъкова, къде си? Що за кмет, който позволява да се цапотят и поругават паметниците? Защо не се поставят охрани и тези злосторници да се заловят и накажат по закона за паметниците. Който не уважава историята си не уважава и страната си. А мазачите по паметника са родоотстъпници и ренегати.
281
5
 
7
 
! Отговори
Зиг хайл преди 10 години
До не на фашагитеИде иде ви края долни червени ***-*** със скорост 8 *** на час!!! До 2028 година нема да останете повече от резерват червенокожииииии!!!
280
12
 
10
 
! Отговори
не на фашагите преди 10 години
като си от украйна стой си там. тука е българия и българия е добре да спре да позволява някакви *** от утайката на историята да й цапотят паметниците. фашизоиди долни да *** дано - "християните" от дсб - фашистки *** малко ви е било
279
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много *** коментари! Аз съм в Украйна и въобще си нямате представа *** за какво става въпрос! Само ще ви кажа, че сага на изборите всички ще останете много изненадани *** такива! Ние народа искаме нещо различно от вашата измислена демокрация. Шепа хора дава пари на някакви тарикати да пишат глупости и да говорят глупости! Гледай те си бедната държава и хвалете Вожда си