Рекетират ни да теглим заем заради дългове на топлото

Шефът на СОС: Не е справедливо гражданите да плащат
Обновена: 18 мар 2014 16:22 | 18 мар 2014 16:16, Анисия Иванова
32
Рекетират ни да теглим заем заради дългове на топлото
Архив: Булфото

Държавата иска от Столична община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на "Топлофикация – София" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), обяви на пресконференция в общината председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков. Той нарече предложението абсурдно и обясни, че по време на разговорите от общината са настоявали да се уточни точно размерът на дълга на "Топлофикация" към БЕХ.

„Това е изключително важен въпрос, защото в него се съдържат различни въпроси - има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията. Това е най-важният въпрос, който да бъде решен, преди да стигнем до плащане на задълженията”, обясни той.

Герджиков заяви, че задължението е натрупано по време на управлението на "Топлофикация" от страна на държавата и общината не е виновна за него.

"Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли”, заяви Герджиков. Той обясни, че през последните години Столична община взима кредити само с инвестиционна цел, които се инвестират за развитието на града. „Такъв голям заем от половин милиард лева ще влоши кредитния рейтинг на общината и би спрял европейските проекти”, заяви Герджиков.

Според него подобен кредит би наложил удвояване на данъците веднага.

"Подобно поведение от страна на министерството би могло да бъде оценено като рекет към Столична община. Това не е разговор, в който се търсят начини за решение на проблема, а на този етап е безапелационно искане за пари - кеш. Държавата най-накрая трябва да влезе във функциите си и да започне да осъществява енергийната реформа, за която се говори от толкова много време”, посочи Герджиков.

Според общинския съветник Зафир Зарков, участник в работната група за „Топлофикация”, конкретният размер на задължението на „Топлофикация” не е уточнено и то е под 500 милиона лева. Зарков обясни, че все още няма срок, докога „Топлофикация” трябва да изплати задълженията си към БЕХ. „Това е дълг, който е натрупан поради политически причини”, смята той.

Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че 426 милиона лева са задълженията на „Топлофикация” към БЕХ. „Откакто Столична община е принципал на „Топлофикация”, дружеството няма нови задължения”, убеден е той. Стойнев заяви, че държавата със своите механизми е довела до огромен дисбаланс в енергийната система. „Първо, трябва да се създаде устойчива среда на работа за "Топлофикация" и вследствие на това, дружеството да покрива задълженията си”, каза още Стойнев.

Столичният общински съвет няма да подкрепи искането за увеличение на цената на водата, допълни той.

Вчера от дружеството обявиха, че ще поискат 14 стотинки увеличение на кубик вода в столицата от 1 юли. По повод искането общинските съветници от БСП също се обявиха, че искането е неоснователно и няма да го подкрепят.

Направихме анализи за "Софийска вода" и категорично групата на ГЕРБ няма да подкрепи искането за увеличение на водата. „Със сегашните цени на водата може да се реализира инвестиционна програма със сегашните размери, около 50 милиона на година. Не може да подкрепим искането за увеличаването на цената на водата със сигурност. Работи комисията по договарянето на концесионния договор за „Софийска вода”, каза Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
36
 
! Отговори
Buralafte преди 10 години
Днес минах през сградата на общината Средец/Триадица на Гурко. Радиаторите са все още горещи, нямат термовинтили и всичките прозорци са широко отворене, та я пак, какво точно трябва гражданите да плащаме ?!
4
2
 
27
 
! Отговори
Buralafte преди 10 години
Добре де, айде стига с това парно. Живея сам в апартамент в сграда с парно. Свалил съм си радиаторите и не ми е нужно допълнително отопление, тъй като през зимата се прибирам само за да спя. Плащам по 100лв през зимните месеци за нещо което дори не искам и сега ще трябва и заем.....е айде не мерси да ви го....
3
0
 
17
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
"Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли"500 милиона лева....излиза че 1 милион души ползват топлофикация.....а сигурни ли са че са толкова.....аз парно нямам, но не мисля че и 1 милион души в София имат....да не стане после от всеки джоб пари за задължения по услуги, които половината данъкоплатци не ползват....
2
5
 
6
 
! Отговори
Соня преди 10 години
Колко бил хуманен дъртия мошеник, несменяем спецкрадец Герджиков.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавните институции платили са ли си парното - обикновенно не плащат.