Сменят очуканите кофи за смет с нови – зелени и жълти

Зеленият е за стъкло, а жълтият - за хартия, пластмаса и метал
18 мар 2014 14:03,
3
Сменят очуканите кофи за смет с нови – зелени и жълти
Снимка: архив, Булфото

Предстои подмяна на контейнерите за боклук на територията на цяла София, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която даде старта на подмяната от столичния кв. "Люлин".

По думите й до края на годината във всичките 24 столични района ще бъдат поставени нови контейнери тип "иглу", които са в два цвята – зелен и жълт.

Зеленият е за събиране на стъклени опаковки, а жълтият е за събиране на хартия, пластмаса и метал.

Кметицата отчете, че старата система за разделно събиране на отпадъците не е научила столичани да разделят, пък и фирмите за чистота едновременно събирали контейнерите за смет.

Сега обаче това ще става на два пъти през месеца, като чрез GPS система Столична община ще следи фирмите по чистота дали изпълняват стриктно задълженията си.

Предвидено е да има сериозни санкции за фирмите – в размер от 500 до 5000 лева, в зависимост от нарушението им, поясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Зеленият е за събиране на стъклени опаковки, а жълтият е за събиране на хартия, пластмаса и метал. "А останалие *** къде ще се изхвърлят? Примерно, остатъците от храна.
2
2
 
0
 
! Отговори
И преди 10 години
синьото е за пластмаса
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Контейнерите в жълт цвят за хартия, найлон и метал трябва да са в пъти повече от останалите. Огледайте се какви са отпадъците на хората в по-голямата си част - опаковки от нещо си. И какво е това събиране два пъти в месеца?