Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!

Столичният общински съвет разисква бъдещето на паметника
27 мар 2014 14:04, Анисия Иванова
69
Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!
Паметникът пред НДК. Снимка, архив Булфото

Публичните пространства трябва да събират хората, а не да ги разединяват и отблъскват. Това заяви на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков, заместник-председател на съвета, по време на дискусия за бъдещето на паметника "1300 години България" пред НДК.

Общинските съветници отложиха приемането на програма за провеждане на конкурс за паметника. Предложението за отлагане бе направено от Вили Лилков, според когото програмата за конкурс води до вземане на решение за реконструкция на паметника. Това е едно от най-важните пространства на София и към него трябва да се подходи по-внимателно, смята Лилков.

Още по темата
По думите му СОС е извървял дълъг път във връзка с паметника и той е свързан с неговото постепенно "събличане" и премахване. Сега самият конкурс предполага той да остане като паметник и като комплекс, каза Лилков.

Той смята, че паметникът е събрал цялото ни общество в една негативна оценка към него. Трябва да се напише ново задание, което да не дава приоритет на съществуващата конструкция. Според Лилков мястото, където е паметникът, е едно от най-скъпите пространства на София заедно с Княжевската градина. И на двете места има по един паметник, който тежко е разделил нашето общество, посочи Лилков, цитиран от БТА.

Ангел Джамбазки от ВМРО смята, че Общинският съвет не трябва да възлага реконструкция и възстановяване на паметника в сегашния му вид. Причината е, че на мястото на паметника, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотен полк, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия.

Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, каза Джамбазки. Според него това е незаслужено отношение към тези имена и хора. Съветникът от ВМРО настоя за възстановяване на плочите там, където някога са провеждани военни паради и където е тяхното истинско място.

Паметникът в сегашния му вид точно олицетворява българската държава, но в никакъв случай не бива да бъде възстановяван, каза Джамбазки. Според него дневният ред на следващото заседание на СОС трябва да включва демонтаж на тази конструкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: паметникконкурсСОСНКД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Krasi преди 10 години
Kakuvto ni e pametnika takava ni e i durjavata.
58
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 10 години
Товa дaже нa пaметник не приличa
57
4
 
1
 
! Отговори
оа преди 10 години
Пропагандни хора пишат кометари!!!Кат ти пречи паметни си ходи на село там е полето и паметници няма !!!Бакарджиев който се записа в историята с бутането на мавзолея и нищо хубаво и добро не го знаем унищожи цялата инфраструктура около мавзолея!!!И на негово място сложи химическа тоалетна и поставени лица да му въртят кафето на пъпа на София!!!Там се пържат кюфтенца цаца за добър аромат и не на последно място градинката е пълна и има недостиг на пространство за да се дава на определени Бъки !!!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете тая грозотия,най-накрая!
55
0
 
1
 
! Отговори
Xerox преди 10 години
София. Свети Kиприянови молитви ще бъдат отслужени след Светата литургия в митрополитската катедрала Св. Неделя в София. Молитвите на Св. Киприян се четат срещу влиянието на всички зли сили. Ще бъде извършен и водосвет. Началото е от 10.00 часа. Никола ПЕТКОВ
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паметника е шедъовър !Нищо не разбирате вие!Трябва да му се направи дори паметник на тоя "паметник" ,безспорния лидер по грозотия в света.7 Д преспектива ,през розови очила ,на син фон и на 4 по 100 и ще ви запее.Друг паметник унищожен заради "грозотията си" вероятно няма-ВЕЛИКО.
53
1
 
9
 
! Отговори
hfij преди 10 години
Е нали имаше онлайн гласуване на сайта на общината,докога ще се занимават с тоя паметник.Казаха гражданите, че искат да се разруши, общинарите пак обсъждат...
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Там трябва да има паметник на др. Живков
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
махайте това грозилище
50
6
 
12
 
! Отговори
мими преди 10 години
Паметникът пречи на новозаселените . Когато всеки българин даваше от заплатата си пари за построяването на НДК, тези новоизлюпени "софиянци" не са знаели ама изобщо пътя за София.
49
3
 
3
 
! Отговори
IvNikolaev преди 10 години
"Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, каза Джамбазки" - никога не имало медни плочи, имената на загиналите бяха на емайлирани табели, подобни на "пушенето забранено", "не плюйте по пода", "пропусналите реда си с пет номера получават нов номер" (табелка в кварталната баня), до построяването на НДК бившите казарми се стиоанисваха от СофЖилФонд, отдаваха се под наем на нуждаещи се. Знам го, защото имах съученици от близката 21 и 22 гимназия, които живееха там, спомням си добре и въпросните табелки, поставени на калканите на 3 или 4 бивши казарми. Ангел Джам
48
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ САМО ТОЗИ ,И ПАМЕТНИКА НА ОКУПАТОРА ТРЯБВА ДА СЕ БУТА-НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ
47
2
 
21
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Както казваше един познат, паметникът пред НДК прилича на седмокрил петохуй. Да направят един паметник на Аспарух, Крум, Симеон, Калоян... Нищо против възрожденците и участниците в борбите за освобождение, но във всеки град има паметници на Левски, Ботев и Вазов, а основателите на държавата - тези, които са единствен повод за гордост в днешни дни... кучета ги яли...
46
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Една шайка от безделници изпълняват поговорката .." всичката Мара втасала ... не вчесала".Как ще събаряте -нещо да сте построили ?
45
7
 
14
 
! Отговори
гвгк преди 10 години
Малее колко прости хора има!!!Това което пише на паметника са думи на Васил Левски и Христо Ботев!!!Кой си ти че да унищожаваш историята на България???Сигурно искате са издигнете някой мол или бизнес център,,,,
44
2
 
14
 
! Отговори
silance преди 10 години
46,много точно определение. През годините,когато ни "красеше" недоразумението,хората измислиха доста вицове за него,нищейки най-вече к'во иска да ни каже,а и се разбра,че твърдението,че сме само на 1300 години си е чиста пропаганда,за да пробутат и други "исторически" измишльотини.Идеята да се възстановят плочите на наистина живялите като родолюбци и умрели,за да я има България наши предци е най-доброто,което може да се направи,за да поискаме прошка за деянията на парвенютата-плебеи,които и до
43
4
 
3
 
! Отговори
Изродено поколение преди 10 години
Алоу 37ми Малоумозавър,Ти кога видя Старчев какви пари е взел, защото аз май май г-син Лилкин го знам от на живо. И интересно защо ли в най-модерни демократични времена където разровят журналистите на всякъде смърди на ке..еф и корупция. Та говори си колко са взели от народа за монументи, преди говореха и колко бил откраднал Живков ама интересно, че нищо не намериха, а и международни следователи идваха. Итересно тия милиарди за най-скъпите ни магистрали сега кой плаща?
42
2
 
8
 
! Отговори
Пирамида преди 10 години
Пирамида , като египетските , но стъклена ,а вътре монументална скулптора на съвременният български *** .
41
5
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Предлагам да осъдим серГей станишев да го разбие на мако парченца с малко чукче и да го пренесе до камиона за *** парче по парче. Компания могат да му правят брат му георги и пацо дупнишния.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, що направо не пуснат обитателите на гетото, те бързо ще оправят проблема. Само им обещайте всичкото жИлязУ и проблемът е решен за няма и един ден. Като толкова държите на тая грозотия, що я оставихте да стигне до такова състояние? Сега по-добре я махайте, че освен, че е грозно е и опасно.