Фонтанът на "Витошка" с нова визия, софиянци ще решат каква

Може да се гласува за предложенията на сайта на Столичната община
15 апр 2014 15:00, Анисия Иванова
102

"Танц" от Венцислав Шишков. Снимка: Столична община

Фонтанът на бул. „Витошка” в София, който стана най-обсъжданата тема през миналата година в София, ще има нова визия. Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е обявила конкурс за това, а причината е, че фонтанът изглеждал недовършен и нехудожествен.

"За моя радост не се обсъжда неремонтираната част с калта и дупките, а се обсъждат нещата, които се правят, което е добре”, каза градоначалникът, цитирана от „Фокус“.

Тя призна, че фонтанът изглеждал недовършен и затова се обърнала към студентите от Националната художествена академия. „Общо 12 проекта са представени. Целта е да се направи нещо, което да бъде интересно, което да бъде популярно”, отбеляза Фандъкова. 

Тя обясни, че от днес в рамките на две седмици ще тече гласуване в сайта Столична община, за да се види какво ще харесат хората, които минават по "Витошка“, и тези, които живеят в района.

"След това ще преминем към работа по проектирането”, уточни кметът на столицата. Тя призна, че в момента няма предвиден бюджет, но това не били скъпи проекти.

„Нека видим първо какво мислят гражданите. Като време до реализация мисля, че от лятото до есента можем да го направим. Стига наистина да има интерес”, каза още Фандъкова.

Градоначалникът смята, че фонтаните в София все още са недостатъчни, „защото тук няма голяма река, която да освежава хората“. Тя обясни, че от миналата година е започнала реконструкцията на вече съществуващите фонтани в града.

„Миналата година довършихме фонтана в Южния парк. Вече се прави реконструкция на фонтана пред президентството и в парк „Оборище”. Докторската градина ще бъде приключена всеки момент, но ако има забавяне, ще има и санкции. По моя информация вече приключва с изключение на водната част, но нейният срок за изпълнение е по-дълъг”, каза Фандъкова.

Тя допълни, че в момента е обявен избор на процедура за ремонтиране на останала част от бул. "Витошка”. "Очаквам до есента да се започне работа по проекта”, допълни още кметът.

Същевременно Столична община вече е започнала поетапното пускане на фонтаните в София. Три от съоръженията - фонтанът на входа на Южния парк, фонтанът пред Народния театър и този на площад „Бански“, вече работят, след като бяха реконструирани и модернизирани през 2012 – 2013 г.

В момента текат ремонти на седем от фонтаните в града, включващи хидроизолация, подмяна на облицовъчните плочи, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти.

През месец май ще бъдат пуснати фонтаните пред Президентството, в парка „Вл. Заимов”, този пред административната сграда на район "Изгрев” и фонтан "Буката". Фонтаните пред минералната баня и на кръговото кръстовище в Банкя ще започнат да работят през месец юли 2014 г.

Фонтаните се източват и почистват с препарати против микроорганизми на всеки два месеца, както и ежедневно почистване на водното огледало от отпадъци. Преди пускането на фонтаните са направени електрически замервания с оглед безопасността на гражданите.

Тази година няма да заработят единствено фонтаните пред Националния дворец на културата, където се извършва цялостна модернизация на парковото пространство с европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Жо преди 6 години
До Имани 87ОПОЗИЦИЯ - ед ч.ОПОЗИЦИИ . мн. ч.
89
0
 
8
 
! Отговори
Колю от София преди 10 години
След като превърнаха улицата в селски център, сега се чудят и какво да правят с най-грозната част от него. Този фонтан е сред най-абсурдните гледки в града и притеснява както с разположението си, така и с визията си... още по-притеснително е бъдещето му! Моето предложение е да се върне в този вид aspirinbg/download/file.php?id=4123&t=1 Тамън да си доизперат парите!
88
3
 
8
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
Този фонтан по-вече пречи.Просто да го демонтират!
87
0
 
8
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Естетиката е дял от философията эанимаващ се със същността и въэприемането на красивото, с въпросите на иэкуството!!! Обекти и концепти на нейното раэглеждане са въэвишеното и КРАСИВОТО, както и техните опоэиций, включително гроэното и дисонансното!!! Естетическата преценка може да бъде и културно съобраэна до иэвестна степен, но в случая просто липсва всякаква ЕСТЕТИКА!!!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
софиянци или столичани
85
1
 
5
 
! Отговори
Люлин 1 преди 10 години
Да сложат на фъндъкова шишарката
84
4
 
7
 
! Отговори
Люлин 1 преди 10 години
Да сложат на фъндъкова шишарката. Дреме и на нея. Тя и без това не е от град София!? И като всеки цапащ селски навлек, мрази град София и руши колкото може. В градинката пред блока имахме чешмичка и една селска мутра я срути и си постави незаконна бетонна гаражна клетка, защото учителката по руски език "милее" за София.
83
6
 
2
 
! Отговори
листа преди 10 години
За листата съм. Оригинално.
82
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Никак не обичам критика, без да се дава алтернатива как да се случи нещо, но в случая не мога да не кажа, че този фонтан все едно е урочасан! Каквото и да се предлага, за да стане красив, всъщност го прави още по- грозен и абсурден !!! Пришити кръпки !!!
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А 111 Е НАЙ-ПРЕТЪПКАНАТА АВТОБУСНА ЛИНИЯ В ЕВРОПА. И това е гарантирано от ГЕРБ.
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това е то гербаджийството. Правиш един отвратителен пишман фонтан, пишман легнал полицай и ти плащат не вярвам да е под 50000 лева, след което вместо да върнеш парите и лихвите, се обявява поръчка за нов проект - надстройка на тоя цирей, за да се лапнат още пари на данъкоплатците. УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!
79
3
 
9
 
! Отговори
Даола преди 10 години
То не бе ремонт, не бе чудо. *** идеи за фонтан.
78
19
 
9
 
! Отговори
KoKo преди 10 години
Безобразие да махнат трамвая по Витоша и да набутат всички по бул . Ботев където пътуването от Борово до гарата става за час и повече - пълно безобразие!!!! Незабавно възстановяване на трамвая по бул. Витоша и проблема с шадравана става излишен.
77
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези "творения" от психично болни ли са измислени? И за това трябва ние да плащаме. Нямате ли си по-важни въпроси за решаване от това, къде ще се спъват хората по Витошка?
76
1
 
28
 
! Отговори
дам преди 10 години
Преди малко гледах репортаж по една от тв ....Една от студентките участвала в конкурса е питаха колко щял да струва нейния замисъл .... и тя вика ами то нераждавейката е скъпа ъъ ами то и за мен трябва да има .... ами 80 хиляди ...Моляяя , какви 80 хиляди , нейния проект имаше две железа на кръст и било модерно изкуство ...приличаше , че все едно някой ром си е разтоварил каручката пред вторични суровини
75
6
 
16
 
! Отговори
НЕ преди 10 години
Всички са ужасни...
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното безумие и харчене на пари. Нека тези които са одобрили и узаконили този да платят за следващия. Всеки трябва да носи отговорност за действията си. Не може всеки некадърник да се измъква безнаказано.
73
0
 
9
 
! Отговори
финансист преди 10 години
Дали не е по-важен въпроса, колко ще струва този фонтан? Кога най-накрая, ще знаем колко струват нещата които се случват около нас и с какви пари се плащат?
72
0
 
7
 
! Отговори
до 37 фонтана преди 10 години
Ди Треви да го направели, хахаха. А Софето да го направим Рим, а?
71
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A вместо тези измислени листа, клони, чадъри и прочее глупости, не може ли да се направи един нормален "фонтан", както навсякъде по света ?