Линейки дежурят по бензиностанциите на Гергьовден

Целта е лекарите да стигат за 20 минути до пациентите
Обновена: 22 апр 2014 14:13 | 22 апр 2014 10:10, Камелия Цветанова
6
Линейки дежурят по бензиностанциите на Гергьовден
Проф. Стоян Тонев. Снимка: Булфото, архив

Между 1 и 6 май, по време на празниците, за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата, съобщи проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване и бивш дългогодишен шеф на ВМА, пред БНТ.

Още по темата
Според него тази практика може да влезе до месец след нейното изпробване и да бъде подобрявана в движение.

Целта е лекарите да стигат до нуждаещите се от помощ за 20 минути, които са най-важни за вземаме на адекватни мерки, подчерта проф. Тонев.

В София върви гигантско строителство, което е положително, но в същото време затруднява движението, така че ние искаме да направим така, че тези 20 минути, които са най-важни, да се случват, добави той. 

Зам.-кметът призна, че тази практика не е измислена в България, а първата страна, която я е въвела, е Холандия, където дори линейките се зареждат с бензин безплатно.

Тонев подчерта, че бензиностанциите са добро решение за подобряване на ефективността на спешна помощ, защото те могат да покрият много райони.

Екипите по бензиностанциите ще са от общинските болници, които ще работят отделно от „Спешна помощ“.

В столицата в най-добрите дни има между 20 и 24 екипа на "Спешна помощ", в най-лошите дни - между 14 и 16 екипа. Целта е да има общо 25-30 екипа по време на празниците, разясни проф. Тонев.

Според него това ще промени и отношението на хората към спешната помощ.

Вече има съгласие от някои от бензиностанциите, с други водим преговори, уточни той и добави, че явно пътят към сърцето на бизнесмена минава през въпроса „А каква е ползата за нас?“.

„Нека в крайна сметка и те да имат малко престиж, а не да работят само за печалба, която и без това е висока в петролния бизнес“, призова проф. Тонев.

Той разказа, че преди десетина дни на събирането на общините е бил обсъден въпросът за спешната помощ в цялата страна. Тогава са се търсили варианти, които да ускорят времето, в което екипът от бързата помощ пристига до пациента и след това обратно до болницата, и е възникнала идеята за бензиностанциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пияници и за температура -веднага линейка за 1 минута
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименАми нали за това е опит бе ***.........Да неискаш да стои у вас линейката и да те чака...
4
1
 
2
 
! Отговори
да преди 9 години
освен линейки до тях и поне по пет *** с медицински грижи и по едни депутат за олабване на напрежението!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката врабче ли е захапал та се радва толкова с лисичо-селската си мутра?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опитът не трябва ли да се провежда в най-тежките условия?Този ще бъде успешен, проведен в изпразнената столица без движение от 1-ви до 6-ти май.
1
3
 
3
 
! Отговори
Никой преди 9 години
20 мин.? Леле каква цел. Аз ако имам инфаркт за 20 минути ме няма вече. Това е великата им цел, за която трябва да ги пишат по вестниците.