Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!

Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет на бойните знамена
Обновена: 6 май 2014 10:02 | 6 май 2014 10:02, Красимир Ангелов
116
Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!
Снимка: Булфото, архив

Празничен водосвет на бойните знамена на Българската армия бе отслужен от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Преди това главата на БПЦ отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.  Той бе в съслужение с Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и столични свещеници.

Патриарх Неофит поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест.

Армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието", каза патриархът.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул.

След церемонията президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков и военният министър Ангел Найденов поднесоха венци пред паметнита на Незнайния войн.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA VIDQXME BYLGARSKATA ARMIQ SE PREVRY6TA VSE POVE4E V CIGANSKO TURSKA
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕГАТИ АРМИЯТА МНОГО ВОЖДОВЕ МАЛКО ИНДИАНЕЦ. САМО ГЕНЕРАЛИ АРМИЯ НЯМА..
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС уронва престижа на България. Трябва да се закрие! Не плащам данъци, за да издържам небеългари в парламента и да ме представляват такива!
65
3
 
16
 
! Отговори
към 71 преди 9 години
По бтв казаха, че Русия ще демонстрира мощ на 9 Май, а БА днес демонстрира немощ. Кого защитава БА?
64
2
 
11
 
! Отговори
BG преди 9 години
МИНИСТЪР НЕДЖМИ АЛИ БЕШЕ ЛИ НА ПАРАДА ?!? :))))))Армията никога не била предавала народа ?!?! Същата армия преди няколко години се вдигна на протест щото искаха да им вземат по 40 лв от заплатата на сиромашките ! Но когато им сложиха турски зам.министър на отбраната си мълчат като п... !!!Тая ли армия ще пази България ??! П.П Пикаещите от 61 -ва бригада бяха ли на парада ?! Ако са били, представям си София, опикана цялата :))))
63
0
 
11
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Страшен парад,няма що. Слава богу,че не дойдоха "лошите" от Славянск ,че и хеликоптери нямаше да видим на парада
62
0
 
5
 
! Отговори
Debora преди 9 години
До БългаринNe obviniavaite amerikancite i rusnacite !! Vinata si e samo v balgarite. V moia dom nikoi nemoje da mi kaje kak shte marsheruvam. Vinovni sa samo balgarite nai veche za tova che vinagi tarsiat v drugi vinata si !
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И армията ни като църквата - много генерали и патриарси, липсват войници и попове.
60
0
 
25
 
! Отговори
барабончо преди 9 години
Няма такава пародия, само не можах да разбера как Wizzair може да прелети над площада, а военните *** не могат...смяхххххххх, а как се бяха оградили от народната любов, смешницииии.....
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези паради станаха напълно излишни откакто армията ни се състои от наемници.Наемника който драпа да се докопа до някоя мисия за да си купи лека кола или апартамент с наемническата си заплата не е никакъв защитник на България.
58
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за щастие мъже са начело на държавата. Храбри мъже, които могат и знаят как да ни извадят от кризата, в която ни заби герб!
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Което автоматично изключва всички герберуги! Там "мъжество" е непозната дума.
56
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Някой беше казал виц. Много ми хареса. :Когато Сергей Станишев отиде в Балкана и се провикне Сергей, ехото му отвръща "Гей, гей, гей ..."Така че истинския български дух не е по тези църкви и черкове и не е в "роболепните папи и патриаси" (както ги е нарекъл Ботев).По-скоро е в Балкана. Но всеки сам си определя кое може за него да води националното му самочувствие. Важното е да се запазим като българи и България да е в сърцата ни.Това е само до българите. Продаващите България да не четат.
55
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет на бойните знамена"Не бива така, попе. Исус е казал: Мир да има.
54
5
 
6
 
! Отговори
иво преди 9 години
стига сте говорили против армията.не са виновни тия дето маршируват.а тия дето командват.и наи вече политиците.Виждате как ослабената украинска армия едвам се справя с сепаратистите.ако продулжава така и наща армия няма да има сили и ресурси да се справи с футболен мач камоли военен конфликт.ама никои не го мисли това.всвки си гледа себеси и роптае
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Патриарх Неофит,С ТАЗИ АРМИЯ И В ТОЗИ Й ВИД,единственото КОЕТО можеш да кажеш е:СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ е в ръцете на Господ!!!!!Бог да пази и бди над България и българите!!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ASKER Тя най-напред да се опази от децата на българският кан Курт--дите.Че като гледам 2000-3000х. партизани ги правят за смях.
51
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искате истински парад на войски, ами гледайте парадът на 9 май в Москва!
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Гадни са *** и баща ти , че са те създали такъв ***. Евтини номера , да обиждате българският народ и да всявате разединение.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До без Трудов договор ***!Нали ти признават трудов стаж за пенсия. А иначе какъв парад? Пародия ! Вместо маршировка, като на разходка! Каквато ни е демокрация,такава ни е армията-прогнила! И ,погледнеш карикатурата на главнокомандващият ,съдиш за армията. Жалка , жалка ,пародия !!!