Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!

Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет на бойните знамена
Обновена: 6 май 2014 10:02 | 6 май 2014 10:02, Красимир Ангелов
116
Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!
Снимка: Булфото, архив

Празничен водосвет на бойните знамена на Българската армия бе отслужен от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Преди това главата на БПЦ отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.  Той бе в съслужение с Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и столични свещеници.

Патриарх Неофит поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест.

Армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието", каза патриархът.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул.

След церемонията президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков и военният министър Ангел Найденов поднесоха венци пред паметнита на Незнайния войн.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
13
 
! Отговори
Хо преди 9 години
Какво Ви е виновно западното общество, че "българската армия" изглежда, като разпасана команда?! Българите нямат мотивация да дишат, камо ли да служат в името на родината си........На крива ракета космоса и крив!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До България ??!За съжаление има. Но за щастие скоро няма да има.
46
1
 
4
 
! Отговори
езичник преди 9 години
а къде е тази армия сега???
45
1
 
10
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 9 години
До АнонименГлупчо! Свети Георги извършва подвига си по времето на РИМСКИЯ император Диоклетиан... Християнството "натрапено" ни от Византия?!? По някой "съвременен ***" учебник ли си учил или си просто недообразован?
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАз съм ходил в казарма и да ти кажа никакъв патриотизъм не ми възпитаха. Даже обратното, още повече се отвратих от тази скапана държава и гадния и народ. Просто видях колко струваме и ние като народ и всичката ни работа.
43
9
 
5
 
! Отговори
без Трудов договор преди 9 години
Работата по строежи в казармата беше незаконно без Трудов договор , всичкое незаконно за Страсбург , да бъде саздадена Комисия която да разледва Политиката водена тогава в България
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да затова в тая страна не останаха мъже а само *** някакви и мутри - само армията може да възпитава в патриотизъм
41
1
 
24
 
! Отговори
Мунчо манастирски преди 9 години
Че това парад ли беше беше - повече мязаше на селско театро. Не могат да маршируват в крак даже - срам! И мутрите им *** и грозни като на ***. Пък *** си е прозападна изтривалка и вони на нафталин.Отврат!
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛЯМПАНИЦИ. НЕКА НА ПРАЗНИКА НА ХРИСТИЯНСКАТА АРМИЯ В КОЙТО ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ СИ ПРИПОМНИМ МНОГО ДОБРЕ ЧЕ НИЕ СМЕ ЕДНА ДЪРЖАВА БЕЗ АРМИЯ - ЕДНА УНИЖЕНА ДЪРЖАВА.
39
1
 
14
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
До Строителни войскиЗа Строителни войски е "виновен" не Тодор Живков, а Александър Стамболийски, ама айде ...
38
3
 
8
 
! Отговори
Strasburg преди 9 години
Още не са ни платили парите от казармата дето работихме в Малдост 3 всички построени жилища са от нас , ще съдя Министерство на Отбраната в Страсбург
37
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Сърцето ме боли след като гледах парада на нашата войска.Новите ни" братя "Американците достатъчно се постараха да унищожат армията ни!Къде е военната маршова стъпка,правите редици-смях , позор-тъжна гледка.След като армията ни е такава,за каква държава да говорим?
36
1
 
26
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Имало ли е 100 човека зрители на този парад на бутафорна армия? И защо трябва да има парад на шепа наемници, които си проливат кръвта за чужди интереси срещу заплащане? Ами да си правят парад в Кабул воглаве с оня гърбавия дето ни го представят като президент!
35
0
 
15
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@38,да имаше Строителни войски и всички *** бачкаха в тях,а сега крадат!!!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжен ,много ,много тъжен парад. Това хич не ми прилича на армия. Един мъдър човек е казал ,,Народ ,който не храни своята армия ,ще храни чуждата". Това е много жалко...
33
2
 
17
 
! Отговори
България ??! преди 9 години
Има ли Армия въобще в България ? Има въобще българи в България ,
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Строителни войски:Войска нема ама празник (пиянски) има , ееееееееее Манталитет все пак
31
11
 
8
 
! Отговори
Строителни войски преди 9 години
Има ли Армия въобще в България , навремето имаше Строителни войски като караха войниците да работат без пари , Тодор Живков е виновен който същия е за Затвора
30
3
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Пак ни натриха носа управляващите с тоя парад - т.е. вижте как ви смачкахме армията и вие нищо не можете да направите. Нарочно ни унижават така. Армия с такива тюфлеци и без техника армия ли е?
29
4
 
10
 
! Отговори
България ??! преди 9 години
Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!България shte ia ima i bez balgari.Predi mesec biah v taka narechenata Balgaria imam tam sestra koiato vlezna v bolnica. Pred vhoda bolnicata edva si prokarah pat da premina. Imashe okolo 300 bogato oblecheni i nakicheni sas zlato *** doshli da vzemat dve novorodeni ciganeta. V edin moment silna muzika raztarsi bolnicata i *** zaigraha kuchek Sestra mi kaza che tova e ejednevieto na"balgarskia narod "България ..?!!