Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!

Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет на бойните знамена
Обновена: 6 май 2014 10:02 | 6 май 2014 10:02, Красимир Ангелов
116
Армията, като Св. Георги, премина победоносно, за да я има България!
Снимка: Булфото, архив

Празничен водосвет на бойните знамена на Българската армия бе отслужен от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Преди това главата на БПЦ отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.  Той бе в съслужение с Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и столични свещеници.

Патриарх Неофит поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест.

Армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието", каза патриархът.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул.

След церемонията президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков и военният министър Ангел Найденов поднесоха венци пред паметнита на Незнайния войн.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Българска армия НЯМА!!!Това е така благодарение на национални предатели като Костов, Паси и Плевнелиев!Само една е партията, която иска връщането на наборната военна служба и честта на БА и това е АТАКА!!!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, най-лесно е да се оплюва. Армията все още я има и това е по-важн.! А като не му харесвате патоса на тоя, дето няма глас и сърце и огън в душата, следващия път ходете да си попълните хартийката по избори... Не става с мързел, не става с нихилизъм! Трябва да сме единни! Действие, а не бездействие!
6
1
 
15
 
! Отговори
Живея в гората преди 9 години
Всичко е тинтири минтири.Яжте пийте че България вече не е Държава а територия в която всеки си прави каквото иска.Най хубавото е че до 10 години населението от бели с християнство ще изчезнат като останат само политиците да управляват останалото което е останало.Амин!
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква ти армия... Добре, че поне ни оставиха представителния полк... Жалко, че от една добре обучена и въоражена многохилядна армия, която защитаваше държавата и интересите й, не остана нищо! В момента с всичките тези кадроваци, които нямат никакъв опит... това не е армия! Жалко! Но нали сме в НАТО! Те ще ни пазят! Какъв виц само...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Ами щом питаш , да ти кажа : ТЦЪ
3
4
 
9
 
! Отговори
St. John Red преди 9 години
Каква армия... какви знамена.... НАТО ще ни опази! Амин!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник на всички именници и на всички истински мъже! Момчетата са в перфектна форма! Живи и здрави да са! Покажете, че България има име има народ и гордост! Писна ни от п_дали!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армията се води от Росен жената божеее божеее