Предлагат за уволнение шефа на столичната спешна помощ

Проверка показала лоша организация на работата и липса на кадри
Обновена: 28 май 2014 21:19 | 28 май 2014 16:39, Анисия Иванова
114
Предлагат за уволнение шефа на столичната спешна помощ
Архив: Булфото

Шефът на "Спешната помощ" в София Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на извънреден брифинг днес. Предложението за това е направено днес.

Още по темата
Причина за уволненията са изводите, направени относно проблемите в Спешна помощ. Проверката бе разпоредена от здравния министър Таня Андреева заради случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Трагедията стана след абитуриентски бал в столичния квартал "Надежда". Тръгвайки си от тържеството, жената припада до колата си, близките й звънят на "Бърза помощ", линейката обаче закъснява с 55 минути. Оказало се, че пристигналата кола не е имала и необходимото оборудване, което се оказало фатално.

От Министерството на здравеопазването опровергаха информацията за забавянето на линейката, по техни данни тя е пристигнала за 18 минути. 

Д-р Пенков съобщи днес, че анализът, направен в центровете за спешна помощ, показал недобра кадрова обезпеченост, недобра организация на работата и недостатъчен контрол, имало и продължаваща слабост от години - взаимовръзката между тел.112 и стария  тел.150.

Той напомни, че приоритетът на Министерството на здравеопазването за тази година е именно спешната помощ и се изготвят поръчки за инвестиции за 22 млн. лв, които ще са за изграждане на центрове и филиали за спешна помощ и за линейки.

В рамките на три години ще са необходими 140 млн. лв. за сферата на спешната помощ.

Ще бъде дадена възможност за кариерно развитие, за да стане отново привлекателна работата в центровете за спешна помощ, каза още д-р Пенков и напомни, че се полагат усилия и за увеличаване на заплатите на работещите там.

Той изрази надежда, че и за следващата година ще се намерят средства за заплати. Тази година във висшите училища ще се обучават "лекарски асистенти и парамедици, с които ще се подсилят екипите на спешните медици", допълни той.

В момента в Центъра за спешна медицинска помощ в София -град работят 90 лекари, а щатните бройки са 189, посочи д-р Пенков.

Средномесечно трябва да има 30 екипа, а за март са работили 20 екипа, през април - 21.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
човек от народа преди 9 години
Дайте на хората 80 екипа както е по изискване съвременна техника и добри заплати и после ги наказвайте ако сбъркат а сега и господ да дойде нищо няма да се промени най-много и малкото лекари да си тръгнат от България.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извинете се на народа ,бе!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разследват и мъжа на починалатаИмало нещо съмнително в пробите
106
0
 
2
 
! Отговори
оставка преди 9 години
На министерството не му прави чест да се чуди,че няма кадриТия сведения са при тях и ги обсъждат от години с БрюкселАвантаджииОставка!!Извинете се на народа ,бе!
105
0
 
6
 
! Отговори
Doc преди 9 години
Защо министерството си измива ръцете с шефа на Спешна помощ. Като сменят един човек с друг това с какво ще подобри условията на Спешна помощ. Много ми е жал за починалата жена, но медиите вече прекаляват. Абе защо не показаха един репортаж за това колко човешки живота спасяват ежедневно, а се говори само за това колко е зле спешната помощ в София. Рибата се вмирисва от главата. Ако министерството не вземат мерки София ще остане и без малкото екипи които има в момента.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До без политикаТо линейки има , ама доктори и апаратура няма
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драстично увеличение на заплатите на целия персонал,първа кат.труд,20 заплати при пенсиониране,безплатна специализация,стимул младите да учат медицина,всеки завършил лекар задължително да работи 1 година в спешна помощ,никакви парамедици,връщане на фелдшерските училища.Денонощни кабинети на лични доктори в провинцията.Има филиали които за три повиквания изминават по 300км.за кръвно или пияници
102
0
 
2
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Колкото до тв7 то отдавна се знае че там работят само жрици на най-древната професия и нагаждачи....Репортерите им малко ми приличат на бандата на Волен Сидеров....А,а,а,,ауууууУУУУ ибре ,аре маре....Уаааа....*** от класа.
101
0
 
5
 
! Отговори
ицо преди 9 години
И сега като го уволнят и като дойде новия и като почнат да пристигат едни нови и нахъсани кадри и като дойдат и едни нови линейки и едни квалифицирани шофьори с по 2000 лв. заплата....Абе моля ти се направо пей сърце и спешна помощ.
100
0
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
плоският данък не ти е проблемаплоският данък дава възможност на докторчетата да работят на няколко места докато достигнат минималния осигурителен праг за лекариначе работиш като роб, не ти изчислили данъка и хоп на другата година до месец май не можеш да изплатиш данъцитеотиваш в сивия сектор и колелото се завъртаСрещу плоския данък ритат шефчетата на мижавите медицински центрове, които наемат лекари на цената на санитарки
99
0
 
3
 
! Отговори
жертви и палачи преди 9 години
Много сладичка е власттаСега като се клатят крачетата на кабинета и човечето Бойко Пенков се хвана за лекарките от бърза помощ да му крепят рейтингаБойко, тия жени са професионалистки и ще са лекарки където и да отидатТвойта работа е спукана, защото от години не си хващал слушалка, а за лапачи в министерството драпат много готованци140 милиона са товаОтпуснатите пари за спешната помощ няма да променят обслужването, защото се краде на ниво министерство и то от хора, които са несменяеми
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В рамките на три години ще са необходими 140 млн. лв. за сферата на спешната помощ.Е това са комисионниЩе има рокади, ритане по кокалчетата и прочие
97
2
 
0
 
! Отговори
г преди 9 години
Разкарайте сбъркания плосък данък, обложете банковите операции и лихви, напълнете бюджета с парите на "УСПЕЛИТЕ" и "БОГАТИГЕ" червени крадци и мутри, дайте на лекарите и след това искайте спешна помощ!
96
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 години
До за тв7Ако в тоя момент получа инфаркт, ще разчитам на Бърза Помощ. Щото не живея все пак в Сомалия.
95
0
 
5
 
! Отговори
за тв7 преди 9 години
Голяма работа са тия от делянтвВикнали линейка да си правят джумбюшаТова в цял свят се наказваЦацаров да се самосезираАма после се уплашили и си скалъпили мат,риалчеДушевадциИ женската и тя пригласяла,пък после трепериЕничарка
94
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 години
До АнонименКва сода бе батка, това не му ли се вика кока (кола).
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрогата тече от чешмите на студентски градНа тия абитуриентски балове една сода да поръчаш и те се знае как ще се прибереш после в къщи
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докторките,които еничарките от Тв7'оплюха са спасили толкова човешки животи,колкото звезди не са виждали тия жалки к..та от делян пеевската медийна група
91
0
 
6
 
! Отговори
внимателно преди 9 години
Крайно време е да се обясни на обществото какви големи опасности крият тия строги ,,диети,,Младите жени се увличат,а резултатите са трагични
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като ги уволнят дали на следващият ден екипите ще станат 80 или 100?На бас на кило луканка и кило вино,че няма да е така.