От утре двойно повече екипи на Спешна помощ в София

От 11 те ще станат близо 20, заяви д-р Александър Златанов
9 юни 2014 10:56,
16
От утре двойно повече екипи на Спешна помощ в София
Снимка: архив, Булфото

Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от големи столични болници, които ще помагат на Спешната помощ в София. Така столицата ще бъде обслужвана денонощно от около 20 екипа, каза пред БНР временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов.

Той уточни, че спешните екипи ще станат от 11 близо 20. „Да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Така че вече имаме денонощни екипи - между 15-17“, каза Златанов. Още преди да встъпи в длъжност, Златанов заяви за Investor.bg, че негова първа задача е да успокои столичани, че бързата помощ в София е обезпечена.

Припомняме, че миналата седмица здравният министър Таня Андреева обяви, че екипи от големи столични болници ще оказват бърза помощ в София, за да се реши проблемът с недостига на лекарски екипи. Става въпрос за „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА. Имаше и предложение екипи на бърза помощ от провинцията да се включат в София, но здравният министър посочи, че засега няма да има нужда от тази мярка.

От думите на Златанов стана ясно още, че 50 свободни работни места за столичната Спешна помощ ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще бъдат поканени и бивши работещи в системата, каза Златанов.

Той повтори, че промените, които трябва да се направят с приоритет, са разграничаването на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати. „Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е работещите да се почувстват като хора с достойно заплащане“, посочи Златанов.

Председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ Иван Кокалов коментира, че „ентусиазмът на д-р Златанов е похвален, но трябват действителни мерки, които не да залъгват работещите в Спешна помощ, а да ги накарат да повярват, че наистина се решават проблемите“. Те разбират отговорността си към живота на хората, но не бива да се злоупотребява с тяхното разбиране, каза Кокалов. Обявени са 50 свободни места, а това значи, че трудът е неатрактивен и не е добре заплатен, добави той.

Протести на работещите в Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев ще има и днес пред Министерството на здравеопазването.

Повече новини, свързани със здравеопазването, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: екиписпешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
друг път.какво става със заплатите???
12
0
 
1
 
! Отговори
gosho преди 9 години
koga sa bili ekipite 30, 2007-2008 bqhne po 10 - 11 ekipa na smqna i ne stigaha, speshnata e unikalna korupciq u neuredici, s gelev nikoga nqma da se opravi
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е само в София ли.аааа,тя в коя страна беше.
10
0
 
4
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
До MadSlavА политик видял ли си зад решетките? Да почнем с Орешарски и ко. и после да мислим за другите.
9
3
 
3
 
! Отговори
MadSlav преди 9 години
До 10Защо да застава някои зад тях ?!!! До момента колкото пъти ми се е налагало да ги ползвам, винаги е било зле(обявяват ми различна диагноза, за да ми вземат парите) или ги няма. Съгласен съм да им вдигнат достатъчно сериозно заплащането, след като криминализират тяхната професия. Все още не съм видял, лекар зад решетките, а има твърде много за там!!!
8
5
 
5
 
! Отговори
Хуен преди 9 години
Какво означава двойно повече екипи -.... ОЗНАЧАВА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ УБИТИ МИРНИ ГРАЖДАНИ
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Баба виСпоред мен е обратното. Никой не е застанал зад лекарите, които спасяват животи и работят за жълти стотинки и за това са останали само печалбарите. Другите са си отишли в чужбина и сега си патим.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двойно увеличение, от 11 почти 20 ама ще се 15-17. Т.е увеличението е с 4 до 6 екипа и е между 30%-50%. До 100% има още доста. Пак отчитат повече работа отколкото са свършили. Сигурно ще лапнат пари като за 100% увеличение.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааааааа, що бе двойно повече да не би Олигрхски и Серльо да са пукнали на път за спешното???
4
2
 
25
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
Сега трябва софиянци да застанеме зад протеста на лекарите от Бърза помош. За съжаление хората са толкова оскотели, че няма как да стане. Всеки си е патил от лекар печалбар и затова никой не застава да защити онези, които спасяват човешки животи. Влезли сме във спиралата на озлоблението и сме загубили човешките си качества.
3
0
 
11
 
! Отговори
Niki преди 9 години
"Той уточни, че цпешните екипи ще станат от 11 близо 20"Е това близо колко е? 19 или пък 16...толкова ли е трудно да кажеш едно число
2
2
 
13
 
! Отговори
до XXL преди 9 години
Ами така е нали идват избори
1
4
 
30
 
! Отговори
XXL преди 9 години
Трябва още обслужващ персонал за ***...Малко е !!