Спешната помощ в София работи вече по-добре

Д-р Златанов: След 5 г. ще изпреварим Румъния
3 авг 2014 18:46,
34
Спешната помощ в София работи вече по-добре
Снимка: архив, БТА

През последния месец Спешната помощ в София работи по-добре. Това отчете пред журналисти временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ-София-град д-р  Александър Златанов, предаде БТА.

Той прогнозира, че след започнатите стъпки за преструктуриране и оптимизиране на работата, до една година Спешната помощ в столицата ще се стабилизира и ще стане нормална, до три - изключително прилична, а до пет - ще изпревари Румъния.

Сред свършеното д-р Златанов отбеляза увеличения брой на екипите - назначени са седем лекари, трима фелдшери и една медицинска сестра. В същото време са напуснали трима шофьори, двама лекари и две медицински сестри. Той отбеляза, че в столичната Спешна помощ има 70 свободни места за лекари, острият
недостиг е за 30-40.

Д-р Златанов отчете, че вече се използва цялата налична техника в санитарните автомобили, намалено е времето за предаване на пациент, който подлежи на хоспитализация, създадени са процедури за увеличаване на сигурността и спокойствието за работа на екипите, монтирани са три камери, а до края на седмицата - още 15, които ще записват нарушенията по пътя на движение на линейките.

Д-р Златанов посочи, че не е напълно решен въпросът със заплащането на служителите в Спешната помощ, но коренно били променени правилата за разпределение на допълнителните материални средства. Успяхме да подсигурим с помощта на Министерството на здравеопазването 80 хил. лв., които не достигаха, отбеляза той и допълни, че парите вече са разпределени на хората.

По думите на директора на Центъра чрез тестове и практическо събеседване предстои да бъдат проверени знанията и уменията на работещите в Спешна помощ. Предвижда се след това да има обучения за повишаване на знанията.

Специално внимание ще се обърне на шофьорите на санитарни автомобили, като в момента се установява нивото им на подготовка.

Според д-р Златанов трябва да се обърне философията спрямо пострадалия човек, така че той да бъде стабилизиран по най-бързия начин и да се отведе в санитарния автомобил, където да му се окаже необходимата медицинска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
da преди 9 години
v sofiq v druugite obshtini kucheta gi qli
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно, че не се разбира какво куца в нашата Спешна помощ, освен недостига на лекари и недофинансирането, а това е ПАРАМЕДИЦИ в линейките, засичане на времето и ТРИАЖ още по пътя за болницата/т.е.сортиране по тежест, работи се със скала и цветове, леки случаи зелен- чакат в спешното, червен - действа се веднага, не може по-леко болен да изпревари животозастрашаващ случай/, както и ясни алгоритми с 1,2,3,4 които ДИРЕКТНО да препишем /може и от Румъния/.
8
2
 
19
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Абе, докторе какво му е добре??????? я вдигни заплатите на лекари и сестри с 20% което не е много. А парите ги има: от недадените заплати на всички неприсъстващи депутатите от 42 НС. И ще има пари за цялата бърза помощ. И тогава ще работят с желание хората и никой няма да напуска, а ще имаш молби за работа. А, мамалигарите ше ги стигнеш, докторе точно - никога. Но можеш поне да направиш командировчица да видиш как работят, и тогава да се изказваш неподготвен.
7
0
 
25
 
! Отговори
Олеле мале!!!! преди 9 години
"Д-р Златанов: След 5 г. ще изпреварим Румъния" Реалността в България е по-страшна отколкото си мислим!!!Днес гоним Румъния, а утре може да гоним и Албания или Косово (ако вече не е факт)!Даже ни го казват публично в ОЧИТЕ (това вече е факт)!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе паламуд как ще изпреварваш румания като карате на задна освен те сле десетилетия още веднъж дани изпреварят
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото болните стават все по-малко, не защото се подобрява услугата ...Хората бягат на запад
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде ли един дето щеше да "ни оправи" за 800 дни?А после сина на члена на ЦК на БКП?После дойде ли един бодигард? Има да ги гоним румънците...И техните комунисти се оказаха повече хора и човеци от нашите.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докторе, ний Румъния ч бяхме изпреварили още преди 10-15 години.Кажи какво се случи след това, че сега им дишаме праха?
2
6
 
9
 
! Отговори
TURCHIN преди 9 години
HAHAHHAHA....BULGARISTANCITE VECHNO IZPREVARQT NQKOGO I VSE PODIR KARUCATA NA BUKSIR GI DYRPAT SHTOTO VECHE SA OSTANALI SAMO PENSIONERI I SAKATI V AKYLA TYRTEI....KOITO IMASHE AKYL OTDAVNA GO NQMA A I TE SAMI SI PYDQT KADYRNITE HORA! VSE MNOGO ZNAQT I MNOGO UMNI I VSE NA DYNOTO NA SVETA ZAKOVANI I MIZERUVASHTI!!! PROST NAROD SI BE I PROST NAROD SHTE SI ZAMINE!!!
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По Бтв една една румънка в тяхната бърза помощ каза че е започнала на 1200 евро.А тук взимат 300 евро.Нямам какво да кажа повече, Румъния отдавн ни мина по всичко.Сред белите държави имаме възможно най-големите гадове за управници