Спешната помощ в София работи вече по-добре

Д-р Златанов: След 5 г. ще изпреварим Румъния
3 авг 2014 18:46,
34
Спешната помощ в София работи вече по-добре
Снимка: архив, БТА

През последния месец Спешната помощ в София работи по-добре. Това отчете пред журналисти временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ-София-град д-р  Александър Златанов, предаде БТА.

Той прогнозира, че след започнатите стъпки за преструктуриране и оптимизиране на работата, до една година Спешната помощ в столицата ще се стабилизира и ще стане нормална, до три - изключително прилична, а до пет - ще изпревари Румъния.

Сред свършеното д-р Златанов отбеляза увеличения брой на екипите - назначени са седем лекари, трима фелдшери и една медицинска сестра. В същото време са напуснали трима шофьори, двама лекари и две медицински сестри. Той отбеляза, че в столичната Спешна помощ има 70 свободни места за лекари, острият
недостиг е за 30-40.

Д-р Златанов отчете, че вече се използва цялата налична техника в санитарните автомобили, намалено е времето за предаване на пациент, който подлежи на хоспитализация, създадени са процедури за увеличаване на сигурността и спокойствието за работа на екипите, монтирани са три камери, а до края на седмицата - още 15, които ще записват нарушенията по пътя на движение на линейките.

Д-р Златанов посочи, че не е напълно решен въпросът със заплащането на служителите в Спешната помощ, но коренно били променени правилата за разпределение на допълнителните материални средства. Успяхме да подсигурим с помощта на Министерството на здравеопазването 80 хил. лв., които не достигаха, отбеляза той и допълни, че парите вече са разпределени на хората.

По думите на директора на Центъра чрез тестове и практическо събеседване предстои да бъдат проверени знанията и уменията на работещите в Спешна помощ. Предвижда се след това да има обучения за повишаване на знанията.

Специално внимание ще се обърне на шофьорите на санитарни автомобили, като в момента се установява нивото им на подготовка.

Според д-р Златанов трябва да се обърне философията спрямо пострадалия човек, така че той да бъде стабилизиран по най-бързия начин и да се отведе в санитарния автомобил, където да му се окаже необходимата медицинска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 9 години
ДААААА , В ЕДИН ДРУГ ЖИВОТ В КОЙНО НИТО АЗ НИТО ТОЗИ ИЛЮЗИОНИСТ ЩЕ БЪДЕМ!!!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
СПЕШИК преди 9 години
ТОЯ МЕ РАЗБИ!!!!!!!!11111111
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Lyjec! S kakvo si podobril neshtata? A tezi jurnalisti zashto ne go razpitaha, a zashto ne pitat ekipite promenilo li se e neshto?
27
0
 
1
 
! Отговори
брейй преди 9 години
... Спешната помощ в СТОЛИЦАТА ще се стабилизира и ...... ще изпревари РУМЪНИЯ. Бреееей. Що за сравнение. Не знаете ли че Антарктида е по-голяма от една Румъния.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15ЗНАЕШ ТИ,МИСЛИШ СИ ЧЕ ЗНАЕШ.ПОРЕДНИЯ ПРОФЕСОР.ЛЕКУВАЙ СИ СЕ САМ ТОГАВА-ДАНО НЕ ТИ СЕ НАЛАГА.
25
0
 
4
 
! Отговори
живот като виц преди 9 години
Тоя е като ония от вица, в който се казваше, че "социалистическите болни са най-здрави, а социалистическите джуджета са .. най-високи"
24
2
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Toq e za ludnicata !
23
1
 
9
 
! Отговори
ebb преди 9 години
ХАХА тоя май се нуждае от спешна помощ,румънците срещу нас да тичат пак не можем да ги стигнем
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този господин явно живее в друга държава! На мен ми се наложи посещение в спешното точно преди три дни и с кървяща ръка (после отнесох 5 шева) чаках 5 часа - по час за шев!!! Това е безумие! Честно, ако можех сама да се зашия, щях да го направя!
21
0
 
8
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Тази новина трябваше да дойде, като ГЕРБ спечели изборите..........сега кой го направи????
20
0
 
21
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Големи оптимисти навсякъде,а накрая се козава,че на длъжността е назначен поредния некадърник връзкар. Румънската Бърза помощ е на второ място в Европа, което означава,че ние като ги изместим,ще станем втори в Европа. ХА ХА ХА. Чак ме е яд,че коментирах тази новина.
19
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 9 години
Браво другарю! Дерзай в комунистическото съревнование. С такива като теб, светло бъдеще я очаква Спешната помощ. Ако не тая петилетка - то другата. Ако не другата - по-другата...
18
0
 
13
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Ами споминала се е онази особа дето го е хвалела и затова сега се хвали сам.Горканчо!
17
0
 
23
 
! Отговори
работещ в спешна пом преди 9 години
Златанов,залагам килограм лукакнка и литър вино на това,че и след 10 години няма да стигнем,та камо ли изпреварим румънците.Те влагат 4 пъти повече в спешната си помощ.Затова имат и линейки и хеликоптери.Толкова пари няма да се откъснат от сърцето на нашите управници никога!
16
0
 
22
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
Не е ли твърде рано за хвалба, "другарю" временно изпълняващ?За какво дрънкаш барабанчето? Да не би да си купил линейки? Да не би да си оправил "сортирането по спешност" в 112? Да не би........Ай сиктир бре.
15
0
 
10
 
! Отговори
Ина преди 9 години
Няма да има какво да извозват. Така ще ги надминем...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама що не питате колко реално с НАДБАВКИТЕ взема един служител
13
9
 
6
 
! Отговори
BATKO преди 9 години
МИЗЕРНИЦИИИИ , ЗАКРИВАЙ , АЗ ЗНАМ ПОВЕЧЕ МЕДИЦИНА ОТ ТИЯ ПАЛЯЧОВЦИ
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,престанете вече с тази Румъния,престанете с тази простотия парамедик.Вие изпуснахте лекари и сестри да напуснат България сега за парамедици ми плямпат!Вдигайте драстично заплатите на служителите в спешна помощ ,дайте стимул да има лекари и сестри в линейките.Престанете да се подигравате.Медицинска помощ се извършва от медицински лица а не от някакви измислени пара простотии.Стига вече как е в Израел,Румъния,Дания,Англия,Франция,Марс,Венера и т.н.ЕС простотия
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че защо ще е заработила по добре ??? Що ,заплатите ли сте вдигнали,нови лекари ли са постъпили на работа , или какво ?!?!? Не лъжете народа !