Заработи хидрометрична станция за предупреждение за наводнения

В София ще бъдат монтирани общо 26, каза Фандъкова
4
Заработи хидрометрична станция за предупреждение за наводнения
Снимка: БТА, архив

Първата от общо 26 хидрометрични станции с радарни сензори за предупреждение за наводнения бе монтирана днес при Перловската река в столицата в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

По думите й след поставянето на всички станции на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска общината ще разполага с работеща мрежа за получаване на информация в реално време през платформата, базирана в интернет.

Данните ще се обобщават и ще дадат възможност да се направи цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София, обясни кметът.

Тя каза, че при хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът ще се ускорява.

Където и да се намира, кметът ще получава чрез мобилния си телефон актуални данни за състоянието на реките.

Сега, когато завали пороен дъжд, за да се проследи нивото на реките се изпращат хора на място, което отнема около 30 мин. Вече информацията ще се получава веднага, посочи Фандъкова.

Проектът, започнат преди две години, е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община.

Германия инвестира 739 хил. евро, от които 518 хил.евро са осигурени от министерството на образованието, а 222 хил.евро се поемат от частните фирми, участващи в проекта.

Столичната община участва с 200 хил.лв. - цената на хидрометричните станции, които стават общинска собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Хайде, изборите наближават.Всеки ден - по една лентичка.Може и и по две.Да ама *** намаляват.
1
1
 
5
 
! Отговори
Blind as a bat преди 9 години
Вместо да почистят речните корита, деретата, да окрепят бентовете, да съборят незаконните постройки, които пречат на отводняването - те си правят речен биг брадър.. :-(