Ало! Ваш близък е болен от ебола!

От СДВР алармират за нов вид телефонна измама
5 ное 2014 14:44,
21
Ало! Ваш близък е болен от ебола!
Снимка: архив, Булфото

Има нов сценарий за ало измами, в който измамниците лъжат, че близък човек е болен от ебола, предупреждават от СДВР.

В тези случаи непознат мъж се обажда по телефона най-често на възрастни хора и се представя за медицинско лице. Лъже, че близък е болен от ебола и се нуждае от скъпоструващо лечение, без което ще настъпи усложнение. Обикновено трето лице, което се представя за санитар, прибира парите от домашния адрес на жертвите.

От полицията припомнят основни правила, които могат да предотвратят подобни случаи.

Ако възрастен човек получи подобно обаждане, трябва да се опита да се свърже незабавно с близките си или с някой, който може да действа трезво. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично заявят,  че това е измамна схема, за която знаят.

От МВР припомнят, че всеки гражданин, който е станал жертва на подобна измама, трябва да съобщи на полицията. Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговор 14 е потенциален отговор на обаждащ се телетеророст.
7
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ха ха ха правилно бай Тъпчо :) Тази притча си я измислил за да кажеш на хората как да постъпват при подобен случай и особено както е постъпила жена ти :)))
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Варги, къде се буташ и ти при заплатите на СДВР, плащай заплатите на ШДВР и не се занимавай със столичани!
5
0
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Мен лани ми са обадиха и викат-дедо,синат ти в Испания лоша болест го фанала и требват пари го лекуваме,пък яз им викам-какъф син бе,яз две щерки имам,пък те пак викат-ами чекай,че връзката лоша и не на чуваш,братчет ти бе,първия ти Ееее викам,ами той умре лани бе,кво толкоз да му лекувате,него нищо му не требе само му преливаме китките от време на време Пък те нещо за майка ми зеха разправят ама яз нали съм глух нищо не разбрах де а пък после на жената званили ама тя им теглила ена македонска
4
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 години
При тези измами инетересното е, че най-често жертвите са млади хора и хора на средна възраст, но те никога не се оплакват в полицията - срам ги е да си признаят, че са ги измамили, докато по-малкото по-възрастни жертви почти на 100% се оплакват в полицията.
3
2
 
0
 
! Отговори
Gorko преди 9 години
Как не се изморяваме един друг, само приказки да си говорим?????
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицията трябва да си заработи заплатата, а не да дреме.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
възрастните хора, предимно електорат на бсп, са свикнали да дават рушвети и затова безпроблемно стават жертви!