Починалите животни в столичния зоопарк имали злокачествена треска

Заболяването може да се е появило при обмен с други зооопаркове
0
Починалите животни в столичния зоопарк имали злокачествена треска
Ремонтират воалиерата в зоопарка. Снимка: БТА

Злокачествена катарална треска е причината за смъртта на животните в зоопарка в столицата. Това показват изследванията, направени в лаборатории у нас и в Германия, съобщи пред журналисти д-р Манол Нейков, временно изпълняващ длъжността директор на зоологическата градина.

През лятото в зоопарка починаха 12 животни.

Още по темата
По думите на Нейков докладът от Българската агенция по безопасност на храните, изготвен от група професори - вирусолози, е потвърдил като причина злокачествена катарална треска.

Той обясни, че за лечението на заболяването, което засяга преживните животни, няма ваксина, нито серум, а смъртността е изключително висока, предаде БТА.

Животното вдига висока температура, получава вътрешни кръвоизливи, отоци в областта на очите и умира за 3-4 дни.

Според Нейков заболяването се е появило при обмен на животни с други зоологически градини. При пренос на животни се вземат проби за около десет заболявания, но не могат да бъдат направени тестове за всички видове зарази, затова винаги има риск, посочи директорът.

По думите му заболяването не е свързано с храната на животните или с човешка грешка. Всички
видове храни в зоопарка са били изследвани за пестициди, хербициди и микотоксикози в лаборатории в Пловдив и в София.

Една единствена партида от сено, 20-30 бали, са имали плесени, но не и токсини, каза Нейков. Той обясни, че не винаги плесените развиват токсини, а именно те могат да предизвикат отравяне при животните. Тези бали са били изхвърлени, каза директорът на зоопарка. Той увери, че сега всички 1000 животни са здрави.

Кметът Йорданка Фандъкова каза пред журналисти, че в момента се ремонтират един от входовете на зоопарка, воалиерата за хищни птици и административната сграда. Правят се и проекти за обновяване на външните клетки на маймуните и големите котки.

В проекта за бюджет на общината за следващата година са предвидени 700 хил.лв. за обновяването на столичния зоопарк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари