Помощ! Всеядни костенурки "наводниха" столичния зоопарк

Не сме ферма, за какво са ни, отсече шефът му Манол Нейков
25
Помощ! Всеядни костенурки "наводниха" столичния зоопарк
Снимка: Агенция "Митници"

Шефът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков се оплака от „наводнението“ от червенобузи костенурки в зоологическата градина.

Още по темата
599 костенурки от защитения, но опасен заради всеядността си вид, бяха задържани на летище София при митническа проверка.

Те са били превозени от Сингапур, а получател е била българска фирма. По документи в контейнера трябвало да има живи рибки. След задържането им костенурките бяха изпратени в зоопарка.

Нейков обясни пред „Фокус“, че те не могат да се пуснат в околната среда, защото изяждат яйцата на водоплаващите птици, убиват малките патета и унищожават „нашите костенурки, които са кротки“.

По думите му зоопаркът е обявен за спасителен център със заповед на МОСВ през 2002 година, но едно е да спасяваш единични видове животни от територията на България. „При такъв масов внос това вече не е спасителен център – ние се превръщаме във ферма за отглеждане”, коментира той.

По думите му това са и ангажименти за осигуряване на храна и гледачи за костенурките.

„Ние не сме ферма все пак, ние сме зоопарк”, каза д-р Нейков и напомни, че и преди е имало случаи, в които в зоопарка са докарвани задържани „хиляди змиорки и папагали“.

„Докато се води разследване, този, който ги е внесъл, вероятно ще получи дребно административно наказание, а ние ще съсредоточим усилията на зоопарка да гледаме стотици костенурки. А ако утре дойдат хиляди, какво ще ги правим?!”, попита риторично той.

По думите му през годините у нас граждани са пускали стотици костенурки в езерата и в зоопарка по груби сметки вече имало между 500 и 1000 такива.

Според него проблемът може да се реши, ако костенурките се върнат в Сингапур, но това едва ли ще се случи.

„Всички се оправдават, че било веществено доказателство. Какво веществено доказателство, като са забранени за Европа?! Те може да се счита вече, че са влезли – това, че ще ги отглеждаме, а няма какво да ги правим в бъдеще“, коментира и.д. директорът на столичния зоопарк и се чуди как ще гледат стотици костенурки години наред.

„За какво са ни? Езерото е пълно с тях, от такива, които ги пускат”, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Години наред,във времето на "прехода",народът бе мамен,ограбван и поставян даже в процес освен на ГЕНОЦИД,но и на "самоизяждане".И всичко това по "план"-обезпечен от ключови постове,технологии и ВПРИМЧВАНИЯ(всякакви).Това ще премине,времето на религиите и ОБЕДИНЯВАЩИЯТ ги ЦИОНИЗЪМ-отминава.
12
0
 
0
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
6 и 16 с жълтата фланелка за предложенията!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам се ядат? На някой ресторант да ги продадат и готово.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една такава на Гребния канал в Пловдив, вече сигурно от три години живее там.В началото беше един дребен костенур,едва се виждаше дори си мислех,че няма да оцелее.Сега е три пъти по-голяма:) дзвер
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът с тези костенурки идва от безотговорни стопани, които ги пускат след като им омръзне да ги гледат. Най-вероятно костенурките са още бебета с размери до 3-4 сантиметра диаметър на черупката. Много лесно се продават така. Много са сладки като малки, но живеят 30 години и стигат до около 30см дължина. Като станат по-големички и вече е трудно да се гледат, много стопани ги пускат из водоемите. Много бързо изместват местни видове и застрашават местната фауна.
8
1
 
7
 
! Отговори
Крокодилът преди 9 години
Маноле, как за какво са ти! Така ли ще ги пуснеш - безпризорни? Моят басейн е широк, има място за още три пъти по толкова сладки костенурчета. Давай ги насам. И да намериш шестстотната, че ми се е задълбала в ума.
7
0
 
22
 
! Отговори
dracula преди 9 години
На супа!
6
1
 
16
 
! Отговори
маларт преди 9 години
Изяждай!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имат много готина украска.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе раздейте ги в различните зоопаркове в българия, има поне 20 други които ще ги искат
3
0
 
27
 
! Отговори
Burg преди 9 години
Нека управата на зоопарка да наеме няколко *** гледачи и за два дни проблема с костенурките ще бъде решен. Единственият проблем ще е да се опазят другите животински видове от новите гледачи, но това пък е чудесен повод за учение на специалните части на територията на зоопарка.
2
1
 
19
 
! Отговори
хм преди 9 години
Тъкмо щях да питам ядат ли се... Но май първо трябва да ги махнат от списъка със защитените видове.
1
7
 
36
 
! Отговори
Касап Гочо преди 9 години
Леле каква супа ще стане от тия гадинки!