Метрото до летище София тръгва в началото на април

Строителството на третия лъч може да започне още през февруари
29 ное 2014 18:44, Екип на Bulgaria On Air
37
Метрото до летище София тръгва в началото на април
Снимка: БТА

В началото на месец април трябва да бъде завършена линията на метрото до аерогарата, а в края на април - линията до Бизнес парка в "Младост", обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова пред журналисти, след представяне на напредъка по участъка на метрото до Терминал 2 на летище "София".

Метрото е не само удобен градски транспорт, но и промяна на цялата среда в определения район и квартал, каза Фандъкова. Тя изрази очакване в екип с министъра на транспорта Ивайло Московски и изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, да започне скоро третата линия на метрото, а през 2016 г. да бъде завършен участъкът до ул. "Сребърна".

Този участък на метрото е свидетелство за това как можем да спасим пари, които бяха почти загубени за България - 95 млн. лева, каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Тя посочи някои от предимствата на метрото - прави града по-привлекателен, въздуха - по-чист, дава възможност на бизнеса да се развива и вдига стойността на жилищата в близост. Самото му строителство помага за конкурентоспособността на българските фирми, в началото е имало само две, способни да кандидатстват, а сега са десетина, отбеляза еврокомисарят. Тя коментира, че една от българските фирми вече е европейски лидер в строителството на тунели.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви от своя страна, че по оперативна програма "Транспорт" в периода 2014 -2020 г. са предвидени 700 млн. лева, които ще се усвояват от "Метрополитен".

Надявам се в най-скоро време да бъде одобрена програмата в Брюксел, ако това се случи до февруари-март, веднага може да започне третият метродиаметър, участъкът по "Черни връх", както и другите готови проекти по програмата, добави той.

Запитан за готовите проекти, очакващи финансиране, министърът посочи железопътните участъци Пловдив-Оризово, Видин - Медковец и жп възел Бургас, както и пътни подучастъци от Кресненското дефиле.

Още новини от страната четете в сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами пускайте го, че да може да се изнасяме по-бързо към летището и от там с еднопосочен билет за бяла държава. айде адиос ***
27
2
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Не е вярно, че има европейско изискване да има метро, само ако населението му е над 1 милион.Можеш да пообиколиш Европа и да се увериш в това - в Порто, Португалия - има метро, а също и в столицата на Португалия - Лисабон - също има метро. На канарските острови - също има метро, а Гран Канария не е един милион, и т.н....
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREKRASNA NOVINA ! SAMO DANO DA NE I MINE CHERNA KOTKA PATIA I DA OSTANE ZA SLEDVASHTATA PETILETKA.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dano da sluchime i na ministar predsedatel koito da se uchi ot naprednalite strani a ne ot arabite
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dai boje i v drugite gradove kmetica kato Dancheto.
23
3
 
11
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Като нямаше метро, защо няма?Сега го правят, защо го правят.?През моя квартал метро няма но, това не ми дава право да плюя.Трафика е по малък и се усеща.Дано след метрото започнат и велоалеите.Не ми пука кой строи и дали пипа от парите.Едни строят и пипат други само пипат.А и метрото не е задължително никой не го качват на сила.
22
5
 
5
 
! Отговори
Терзиев преди 9 години
А защо.няма пари за магистрала Хемус и Черно море???
21
2
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Бенковски си нямам и представа къде е. Вярно е, че всеки иска в неговия квартал(аз съм в Младост сега), но югозападната част има голяма нужда от обществен транспорт. Доколкото знам там е много зле положението и третия метродиаметър трябва да оправи малко нещата. Иначе в час пик от Младост не е тъпланица-отидете в Рим и Париж да видите какво е, а там пероните са още по-малки...
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
още една глупост не е предвидено метро за Бенковски, нито за Киноцентъра. Въбще тази част на София, явно я считат за по-изостанала.
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15, 17 - има европейско изискване - Метро се прави само за град който е 1 Милион души или над тази цифра, за да е рентбално.В България няма друг град освен София, който да отговаря на условието. Най-близко са Варна и Пловдив с около 300 000 души и Велико търново - някъде около 230 000.
18
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какви селяни се занимават с метрото, но тази глупост да няма метра за студентите е супер. От Г.М.Димитров отива към Мусагеница вместо да обхване институтите, които са един след друг, технически, лесотехнически, икономически и от там да продължи към студентски град. Тези хора виждали ли са какво става в рейс 280, както и безумието да няма навес за чакащите автобус на Г.М.Димитров. За тях по-важен е бизнес-центъра, а не студентите. Прости и алчни управници без грам мозък.
17
3
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Масово е.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е да ,само в София ли ще се копае за метро и европарите само за там ли ще ги влагате.
15
3
 
3
 
! Отговори
Пак недоразбрал преди 9 години
Чей са-а; нали закривахме повсеместно?!?
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се защо се говори за метро само в София, примерно Пловдив, Варна защо не, нали се ползват Европейски пари. Защо не кандидатстват и те? Да удобно е метрото, но да не очакват чудеса, че хората ще си оставят колите. Работещите бедни -да, но онези с лъскавите коли няма да го направят.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалко аз се надявах да отскоча до коледния базар във Виена петък след работа и после от летището направо на метро и у дома в панелката ми в Надежда
12
8
 
8
 
! Отговори
ЙФ преди 9 години
Така е бай Иване, ама ако не строят няма да могат да гепят . Още повече, че се знае кои фирми и с кой са свързани го строят. То това е идеята , а не филантропия
11
5
 
11
 
! Отговори
северозападнал преди 9 години
ЧОВЕКО Ви е направил метро на слънце
10
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само метрото на Станишев, Сидеров и Местан не е претъпкано и пероните са широки в него просто защото такова метро няма.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В другите градове на страната липсва даже обикновен градски тарнспорт или фалира. БДЖ също е пред фалит.