Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция НИКОГА не ни е била приятел!!! ФАКТ!!! И никой не убива дойната си крава....Но това не означава, че я е пазил от вълците от добри чувства! Докато реши да я заколи, с много обич, разбира се. Та и нашите взаимоотношения с империята са били точно такива!
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кметството питали ли са ДПС, дали е съгласно да има чествания?
130
6
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
156 отговарям - щото едни държави като Русия и Турция се опитват да използват религията за националната си пропаганда. Т.е ние сме православни т.е "славяни" и сме братя на руснаците. Следователно кой трябва да слушкаме - батко от Русия :))) Същото прави и Турция, нали видя какво стана с кримските татари и босненците - вие сте мюсюлмани и ние ще ви пазим, а пък вие ще ни слушате и ще ни бъдете вярниПросто се заменя националната принадлежност с религиозна - и се подчинявай на Big Brother
129
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
128
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Османската империя спаси българския народ. Българското Възраждане е плод на руската пропаганда.Нашият най-близък приятел е Турция.Представата за османския период като робство се случва заради интересите на Русия.Евроазиатски съюз ще замени Европейския.
127
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че не сме славяни . не сме, отдавна е генетично доказано. но нямаме и нищо общо с тюркските народи. не мога да разбера само защо постоянно се опитват да ни изкарат роби...и братя с руснаците!?
126
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропагандата се опитва да направи невъзможното - да мразим освободителите си и да обичаме насилниците си! Но като чета как се изкривява историческата истина и се пускат измислени писания от "писмото на Левски", нищо чудно новите поколения да искат обезщетение от Русия, че не сме останали роби на турците!!! И наглостта трябва да има някакви граници!!!
125
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах новините и онемях! София освободена но от кого не се каза!?!?! Защо сме такива ***? Имам предвид Фандъкова, БТВ и Нова. Освободена е от турците, от омразната Турска империя спряла развитшето ни цели 500 години. Освободена от генерал Гурко и Руски войски. Тази смотана кметица е отвратителна *** на Буда. Жалко за София!!
124
11
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 147 - факт е че както заяви проф. Димитров, самите руснаци влизайки в България и гледайки разкошните къщи в Пловдив в сравнение с техните примитивни селца са се питали кои точно "освобождават" и от кого :)))) За сравнение волжките българи в състава на Руската империя са били докарани до канибализъм !!! по време на големия глад по р. Волга Виждал съм публикации на татарски националисти където пишеха, с кое право Русия твърди че освоболила българите след като самата тя е поробила такъв етнос!
123
8
 
7
 
! Отговори
Г.С. РАКОВСКИ преди 9 години
В текста на брошурата Раковски остро критикува лъжливите обещания на руските агенти, опитващи се да привлекат български заселници. Той прави исторически обзор на българо-руските отношения от времето на Светослав Игоревич и заключава, че заробването на българите и завладяването на България е трайна руска цел, която сега се осъществява в съгласие и със съдействието на османските власти
122
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВА НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ! СЛАВА НА РУСКИЯ НАРОД! ОТ ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ!
121
1
 
8
 
! Отговори
за 105 преди 9 години
До Анонимен"Англия подкрепя Съединението за разлика от Русия."ЕСТЕСТВЕНО, ЗА АНГЛИЯ ЕДНА "СЪЕДИНЕНА" БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПОЛОВИНАТА ЗЕМИ Е ДАЛЕЧ ПО-ИЗГОДНА ОТ САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО АНГЛИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ. ЗАРАДИ ТАЗИ АНГЛИЙСКА "ПОДКРЕПА" БЪЛГАРИЯ ИМА ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.
120
1
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 9 години
От ДПС..... и те ли са "освободени" от Русия ,бе....??!!!!!
119
9
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
КОЛКО СТРУВАТ РУСКИТЕ казарми .Цар Окупатор Александър на базата на следните показатели: колко струва на правителството издръжката във военно времеиздръжката на един войник и един конкакво е заплащането на офицерите и чиновниците във военното ведомство по това време; какви са всекидневните разходи за лечението на ранените руски войници в болниците; След изчисленията са достигнати следните резултати: за издържанието на 50 000 души в България и в Румелия са се иждивили 21 236 500 рубли и 87 копейки.
118
12
 
4
 
! Отговори
къде ли е истината преди 9 години
Философския въпрос е коя империя(руската или османската )са били по жестоки?Фактите са си факти, волжките българи под власта на руската империя са загубили индентичноста си, а дунавските българи въпреки неблагоприятната власт на османлиите сме се запазили като народ.......така че е безмислено да спорите коя от двете империи ни е мислела по-лошото.
117
4
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
София в момента е жестоко поробена!
116
1
 
2
 
! Отговори
чекай,чекай малко преди 9 години
И аз ти турих минусо,а ти какви доказателства даде та искаш от нас доказателства.?
115
3
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
У к а з 1144НИЙ АЛЕКСАНДР I.С Божия милост и народната воля Княз на БългарияПрогласяваме: Народното Събрание прие, Ний утвърдихме и утвърдяваме следующатаКОНВЕНЦИЯ за исплащанието от България на Руссия разносите по окупацията на Княжеството от Русските Импер. войски, съгласно с определенията на Берлинский договор, сключена между България и Руссия.. . . . . .Член I. Княжеското Българско Правителство припознава да дължи на Руссхото Императорско Правителство за расходите, по окупацията от Императорските Русски войски, съгласно с определенията на Берлинский договор, суммата от десет
114
3
 
2
 
! Отговори
137 преди 9 години
Aз написах поста 137: "Левски НЕ Е отхвърлял "заповедта на Брцк от декември 1873 г"Някой ми сложи минус и сега чакам някакви доказателства, че Левски Е отхвърлил "заповедта на Брцк от декември 1873 г"!Чакам...
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МММ да попитам 137 години от какво точно о освободена? Прочетох статията, но останах с впечетление, че от руснаците са ни освобождавали? Дума османска, атаманска, турска не видях в статията просто та от какво сме освободени?