Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
8
 
5
 
! Отговори
от Каспичан преди 9 години
Не ни занимавайте със Софето ,София не е БГ.Да живее Каспичан !!!!
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 122Левски НЕ Е отхвърлял "заповедта на Брцк от декември 1873 г"
110
6
 
0
 
! Отговори
giftshop преди 9 години
tarsim holanski laleta i afrikanski rozi - kolkoto poveche, tolkova po-dobre - za idvastite mnogo bg praznici :-)
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистанят и ДПС-то бяха ли на празника ?!?!? Нали се смятат за БЪЛГАРИ...... Ало, нали не сте етническа партия.....
108
3
 
14
 
! Отговори
свободен или смърт преди 9 години
Весе, защо не споменаваш от кой са ни освободили братушките? Ние не сме електорат, а народ. Има и други професии различни от журналист-роб.
107
5
 
5
 
! Отговори
163 преди 9 години
129 ПОПИТАХ защо в Гърция е нямало "английска окупационна армия", а тук ДАЖЕ е било " нужно " да има руска окупационна войска? ЛИЦЕМЕРИЕ
106
1
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Принцът Съси нали им се извини, даже по устата ги целува?
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
125 Проливите са на Римската империя от памти века, а преди това на Гръцката, стремежите на русия са нищожни, когато законните наследници на Рим и Еллада са там! За финансирането на Брцк от сърбия и русия има документи, за финансирането на Каравеловите весници също, тъй че нямаш думата!
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 163 - а защо невежа като теб си мисли че англичаните не са играли роля при оформянето на гръцките институции ? А и от народ до народ си има разлика, нали виждаш как сега гърците се надигат и виж коя партия ще спечели сега изборите там и виж нашето дередже - как си мълчим и какви управници си избираме .
103
1
 
16
 
! Отговори
отговор преди 9 години
От Османската империя са ни освободили руснаците, а Турция като наследник на Османската империя е редно да ни се ИЗВИНИ за геноцида и убийството на стотици хиляди български деца и български жени. А ние сега се извиняваме всеки ден за възродителния процес.
102
2
 
14
 
! Отговори
независим патриот преди 9 години
Неразбрах от статията от кого са ни освободили руснаците??? Ставате смешни.
101
10
 
2
 
! Отговори
163 преди 9 години
до 123 На влюбено в рашка същество като теб ще задам един въпрос защо в Гърция, която се освободи с английска помощ от османска власт не "беше нужна" "английска окупационна власт"..., за да положат основите на държавата си? А на България и е "трябвало руска окупационна войска безсрочно " да наставлява народа накъде да гледа и как да живее? зле сте руските бидета ши знаиш
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 122 - на какво се базират тези твърдения, че еди кой си бил финансиран от еди кой си, бил негов агент и т.н. Да не се бъркаш с днешното време и със *** като теб ? И кой ти каза, че Русия е искала въстание и Каравелов подтикнат от това е действал ? И какво е лошото на това Русия да има стремеж към проливите, защо проливите да са само на Англия и Франция, какви са те, богоизбрани ли ?
99
4
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Единственият народ, който ни е помагал и е бил настроен братски към нас е руският. Това сочи стрелката на историческия кантар. А, че на Сорос това не му уйдисва, мен ми е все тая. Антируската пропаганда е обречена на пълен провал. Днес Меркел каза, че е съгласна Гърция да напусне еврозоната. Знам ли, утре може да се съгласи и с напускането на ЕС от България. Преди малко прочетох съдържанието на продукти в белия и черен хляб. И в двата има соево брашно, само дето не бяха упоменали, че е вносно ГМО. Ето това е демокрацията, пфу!
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 163 - не не е можело. Все едно да искаш от новородено да почне веднага да говори и ходи, трябва му помощ. За европейците фактите са едни - поддържали са турците и благодарение на тях сме били колени и бесени, всичките други "ако" са разсъждения на невежи и просто мразещи Русия същества като теб.
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски не се е вписвал сред руските агенти в Брцк, които са имали финансовата подръжка на русия и сърбия, затова създава с подкрепата на англофила Ив. Касабов Вътрешната Революционна Организация. Неподвластна на Брцк на каравелов и руските амбиции, той отхвърля заповедтта на Брцк от декември 1873 г. за "незабавно и отчаяно" въстание. Левски обичаше България, а руските агенти я използваха за техните си цели- Проливите!
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до нещастния БГ - и защо позицията на човек като Жириновски се смята за позиция на Русия спрямо нас, а и каквото да се каже за неблагодарниците като теб ще е малко. И защо като каже някои,че интересите на България съвпадат с тези на Русия, значи ближе нещо на чуждия господар ? А кога сме били Заддунайска губерния, ти от гората ли идваш, такова нещо в историята няма
95
5
 
4
 
! Отговори
163 преди 9 години
117 Можело е, но "временната руската окупационна власт" си е била реална окупационна, защото в Санстефанския договор хитро са "пропуснали" да упоменат срока на "временната окупация" "освободителите", та "временната" да стане като в Крим постоянна...Какво да коментираме изпипали са си ходовете московците, само не сметнаха добре, че Европа може да се обедини около тезата да няма руснаци южно от Дунава и да ги изрита
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 116 - есетествено е че би било най-добре сами да се освободим, но след като не сме могли, трябва да сме благодарни на тези, които са ни помогнали. А за Левски, той не е доживял освобождението и не знаем какво би му било мнението и за това не спекулирайте. Но едва ли щеше да стои на страна като е започнала войната, или е щял да се бие на страната на турците и англичаните срещу руснаците.
93
9
 
4
 
! Отговори
САМО ЕВРОПА! преди 9 години
ОТ 10.11.89Г....У НАС СЕ ПОЛАГАТ НЕИСТОВИ УСИЛИЯ ОТ КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ---ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ,КЪМ РУСИЯ ----ЗА ДА СЕ СЪХРАНИ И РАЗВИВА КОМУНИСТИЧЕСКОТО НАЧАЛО НА БКП В БЪЛГАРИЯ!!!ГАРАНТ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ в РБ И НЕЙНАТА ВЛАСТ---Е РУСИЯ И ПУТИН!ЗА ТОВА СЕ САБОТИРА --ВСЯКА ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА И СЕ ОГРАБВАТ ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ!КОНСПИРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ --ВЪРВИ СЪС СТРАШНА СИЛА!ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ , НЕЩАСТНИ И ....СЪСИПАНИ !!!ОТ РУСИЯ --ИДВА ЦЯЛОТО НЕЩАСТИЕ!!!