Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 163 - абе невежо как го виждаш това след като сме нямали 5 века държава, след войната без да има руска окупация и институции, ние веднага да си направим свои и без руска помощ ?Имаш ли гънки на мозъка си, или са изгладени от еврейската пропаганда ?
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е казал за русия, че от там ще дойде новото ни робство и се оказа прав както винаги! "Този който ни освободи, той ще ни зароби"
90
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
НЕ РАЗБРАХ ОТ КАКВО Е ОСВОБОДЕНА СОФИЯ---НИКЪДЕ НЕ Е НАПИСАНО ЧЕ Е ОТ ТУРСКО РОБСТВО----ЗАЩО
89
6
 
0
 
! Отговори
163 преди 9 години
Акъла ти е оскъден, за да схванеш какво е наПАвила Европа, затова рупай "руска политика")))))
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до БГ-то и кое му лошото на това нашите интереси да съвпадат с руските и защо трябва да ги хулим за това ? Все едно детето да ти е болно от неизличима болест, да се намери един лекар,който да ти каже,че може да го излекува,но ще го направи ако му дадеш 10 бона. Ти да му ги дадеш, да ти го излекува и след това да го хулиш,че го е направил за пари и да не си му благодарен. Да кажеш голяма работа съвпаднаха ни интересите. Жалки хорица сте всички вие неблагодарници
87
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИЕН преди 9 години
163,Я ПОВТОРИ КАКВО Е НАПАВИЛА Европа , че ми стана много любопитно....
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писмото на руския агент каравелов, със заповед да вдига незабавно въстание застига Левски при С. Загора, но той отказва да изпълни това малоумие и да жертва Българите заради руския интерес- търсене на повод за война с Турция!
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами да, Свищов е бил добре горе-долу развит град и хората там са си живеели добре и не им е пукало за останалите им сънародници и не само на руснаците, но и на Ботевите четници са затваряли вратите си, въобще на всеки който е бил враг на султана. Същите предатели ги има и сега дето си живеят добре, имат си хубави телевизори, коли, пият кока-кола и заради това благославят евроатлантиците, без да им пука, че народа им изчезва и го заличават. Срам за онези и за сегашните българи предатели
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е бил против преждевременното вдигане на въстание от руския агент каравелов, защото е милеел за България, но загуби живота си!
83
12
 
3
 
! Отговори
163 преди 9 години
Добре че беше Европа да изрита руските окупационни власти (официално са си се наричали така наглеците!)
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София преди освобождението е била малък ***, сега е голям ***, това е разликата
81
4
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
100 веднага ти отговарям, пак - защото англичаните са си пазели Суецкия канал. Да имало е съчувствие към българите в много държави, ама само съчувствие и нищо повече - щото никой никой не ходи да воюва заради едното благодаря и щото се е загрижил за "славянските си братя". Англия не е имала имперски интерес от България и не е водила война с Османската империя, за разлика от Русия :)))
80
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до щеревАнглия подкрепя Съединението за разлика от Русия.
79
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 102Все тая. Т.нар. освободителна се води за проливите. Руснаците са си търсели повод и са го намерили.
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
103 Kво здраве да им дава Господ, той ги е проклел руснаците да живеят като скотове
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до щеревВ продължение на 300 години Русия и Турция воюват около 13 пъти. да наречеш 13та война освободителна :) е малоумно.
76
11
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ей, доживях да прочета от една русофилска тиква че си призна че било руско робство :))) Само че било по-добро от турското :))) Ами, "жалко" че е имало истински българи като Стамболов та не сме видели повече "екстри" :))) На кметицата Фандъкова мога да кажа, е ако е останело на нейните "освободители" сега щеше да ходи с боне и да живее в дървена колиба, и всеки ден някой мужик да я бие по три пъти на ден :))) Щеше да види тя една "европейска София" :))))
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Сан Стефано --няма "мирен договор" ---има само ПРИМИРИЕ!Договора не е подписван от българи ...а само от РУСНАЦИ!По това време няма българска Държава и отговорни лица!Стига с тия ...руски ИЗМИШЛЬОТИНИ!!
74
10
 
5
 
! Отговори
Щерев до 94 преди 9 години
Е защо тогава Пуската империя иска да платим 32т злато за войната и следвоенната руска окупация След изчисленията са достигнати следните резултати: за издържанието на 50 000 души в България и в Румелия са 21 236 500 рубли и 87 копейки.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до европееца - това е паметник на царя тръгнал да воюва срещу вековния ни поробител и възстановил държавата ни - защо да го няма ?да издигнем паметник на евроатлантическата ***, която затри българския народ след хилядолетна история само за 25 години ли ?