Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
13
 
4
 
! Отговори
ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ преди 9 години
В НЕЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА РУСКИ СИМВОЛИ И ПАМЕТНИЦИ --НА РУСКОТО ИМПЕРСКО И СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ ---КАТО НАД РОБСКА СТРАНА!ПРИЗНАНИЯТА НАД МЪРТВИТЕ ---НАД БРАТСКИТЕ МОГИЛИ!!!ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ --НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РУСКО ГРОБИЩЕ!!!СРАМ ЗА БЪЛГАРИТЕ И ДЕЦАТА НИ!!!
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Щерев, а под каква окупация да е бе невежо, нали трябва да има преходно управление докато се сформират български институции, 500 години сме нямали държава бе
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до ддф-токазвали ли са англичани и французи да си седят българите под турско робство и да ги колят и бесят, ние ще си подкрепяме Осм.империя - казвали са гоИма ли я България след 5 века робство след като Русия воюва с Турция - има яТози убиец и диктатор Стамболов, между другото и масон,който и да го беше убил нямаше да сгрешиСърбите,австрииците ги насъсквата що се отнася до първата световна война - ние тръгваме на война срещу Русия, но тя била виновна, ти нормален ли си ?
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как така отблязват, нали руснаците не били никакви и новата директива на либерасто-*** е да се оплюва всячески и по всякакъв повод Русия.
68
11
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
ТОВА СИ Е РУСКА ОКУПАЦИЯ!!!!ДОКУМЕНТИТЕ НЕ ЛЪЖА. В Чл. 7 и чл. 8 от Санстефанския договор е посочено, че България преминавапод руска окупационна aдминистрация,поверена на един руски императорски комисар за период от две години
67
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разрушете този Имперски паметник---СЪЗДАДЕН ЗА ДА НАПОМНЯ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА РУСКАТА ИМ ИМПЕРСКА ЗАВИСИМОСТ --В НС НА БЪЛГАРИЯ!МАХНЕТЕ ТОЗИ РУСКИ ИМПЕРСКИ БОТУШ --ПРЕД НС!!!!НЕЗАБАВНО!!!
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФДФДНе само това. През 1941,1942 СССР бомбардира български градове и обстрелва със кораби десетки села и градове БЕЗ да обяви война на България.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксПрез ВСВ България става съюзник на Германия точно в момента в който СССР и Гемрания са съюзници. да ти припомня.
64
6
 
3
 
! Отговори
ФДФД преди 9 години
До МарксПолша като е винаги с тях кво- и ПСВ И ВСВ- КАТИН и само убииства, Русия си е империя и това е !!!!!!!!Нека трънем по генезиса на нещата - 1885 - Русия накарва Сърбия да ни нападне и тръгва да ни окупира през Черно море - Англия и Гермния я спират1913 - Русия дава на Сърбия Македония - България била твърде голяма1918- Праща войски срещу нас- побеждаваме ги !!!1943 - ОТРАВЯТ Царя за да могат да ни окупират, това пък е от ясно по-ясно !!! на 5.9.1944 ни окупират, КРАЙ !!!
63
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фактите са си факти, волжките българи под власта на руската империя са загубили индентичноста си, а дунавските българи въпреки неблагоприятната власт на османлиите сме се запазили като народ.......така че е безмислено да спорите коя от двете империи ни е мислела по-лошото
62
10
 
1
 
! Отговори
САМО ДПС преди 9 години
ЕДИНСТВЕНОТО АВТЕНТИЧНО ЛЯВО НА БЪЛГАРИЯ!ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ---КОШМАРА НА РУСОФИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ!ДПС-ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ОРИЕНТИРАНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ.ПАРТИЯТА НА БЕДНИТЕ И УНИЗЕНИ СЛОЕВЕ НА БЪЛГАРСКОТО И ЕТНИЧЕСКО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!ИДАТ НОВИ ИЗБОРИ НАПРОЛЕТ!!!!!САМО ДПС!!!!
61
4
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
83 русията ти не е фактор в политиката, грешката на България е че избираше една Европейска сила срещу друга, сега обаче Европа е ЕДНА- затова е силна!
60
3
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Има, има! Колкото пъти България е била срещу Русия, все национални катастрофи е спечелила. И днес пак прави нов опит да повтори старите си грешки!
59
8
 
8
 
! Отговори
ФДФД преди 9 години
ИВАН ВАЗОВ О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?И ТОЙ ЛИ Е ПЛАТЕН ОТ АМЕРИКА ????? ТОВА Е ПИСАНО ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ЗАЩО НЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ - НЕ СМЕ ОТ ЛЮБИМЦИТЕ НА РУСИЯ, ТОВА Е ИМПЕРИЯ БЕ ХОРА, СТИГА С ПРОПАГАНДАТА, ВАЗОВ ГО Е ПРОУМЯЛ , КОЙТО Е БИЛ ЛУД РУСОФИЛ !!!!!!!!!
58
5
 
5
 
! Отговори
ТРЕНО ТРГЪВА преди 9 години
Щом незнаете че Сюлейман е транспортирал армията си от Босна до Одрин с ВЛАК, а твърдите че "Англия ги е превозила с кораби", значи сте достойни наместници на москаля, те по традиция лъжата я имат за "истина"..... Кво да говориме повече
57
2
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
И аз това викам 79, две еднакви на тоя свет няма
56
2
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ще поживеем, ще видим!
55
8
 
7
 
! Отговори
дффд преди 9 години
Ей, тва русофила е винаги на въпреки, СПОРИТЕ С ФАКТИТЕ, НЕ С МЕН !!! Казва ли Граф Игнатиев - ''Голяма и силна България за Русия е геостратегически КОШМАР...'' - КАЗВА ГОНасъскват ли руснаците сърбите през 1885 да ни нападнат- насъскват гиУбиват ли руснаците Стамболов - убиват го, по-късно Сталин разсекретява разработката, където убиеца на Станболов получава 600 000 рубли !!! Проверете,Азиатския деартамент на руското МВнР, когато пък няма накъде почва пропаганда против Турция, шараниии
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 72 - абе не знаех, че Левски и Ботев са били съвременници на осбождението, според мен са били убити преди него, ама карай, щом Сорос така казва, давай
53
12
 
0
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
69 Незнам кой е щел да напада, или не Турция, но знам че москалия го направи с една едничка цел- Босфора (което щеше да е катастрофа за Християнството, по- голема от 1453 г.!!!) и трайно настаняване на москал южно от Дунава.