Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сте жалки, отбелязваме освобождение от инвазия на извънземни ли бе? 137 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! На голяма история ще се научат поколенията. Освободени сме, ама понеже сме си свалили гащите не казваме от кой!
11
3
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
По скоро зимното минаване на Балкана от отрядите на Св. Мирски /източно от Шипка/ и на Скобелев /западно/, и превземането на Шейновския турски лагер. Там опълченците реално печелят пълно признание в лицето на 5 дружина.На 200 метра от редута русите залягат под силния огън, следващите ги опълченци - не, като увличат и тях към редута.Там щикът решава всичко.
10
2
 
10
 
! Отговори
непукист преди 9 години
До 5 АнонименКак от какво ни освобождават от комшийско присъствие според удобните историци и ,ако в публикацията думите на Фандъкова са предени точно то те са изказани с половин уста от немай къде.
9
2
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Не ви ли е срам, бе Йорданова? Страхувате се, че вашият шеф ще ви изгони от работа, ако напишете, че София е освободена от турците, нали?
8
3
 
7
 
! Отговори
Хорунжий преди 9 години
И да не бяхме я освободили, днес мастити политолози и експерти като Инджев, Плевнев, енергиййните експерти на ДСБ, Вигенин и Патологичния фронт щяха да я освободят.
7
12
 
2
 
! Отговори
Какво"освобожде преди 9 години
София пада без бой , ЗАЩОТО ПРОХОДА ШИПКА Е УДЪРЖАН ОТ БЪЛГАРИТЕ !Направлението на удара --ШИПКА -ШЕЙНОВО ...РИСКУВА ДА ИЗОЛИРА ТУРСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ И ТЯ ДА ПОПАДНЕ В ПЛЕН/... затова тя просто се изтегля/
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е вече да направим нещо сами за себе си
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и от кво са я освободили София не става ясно
4
21
 
4
 
! Отговори
balgarin преди 9 години
KAKVO PRAZNUVAME - OSVOBOJDENIE ILI OKUPATSIYA ?
3
10
 
12
 
! Отговори
сър Пичук преди 9 години
Преди 137 г. Гурко освободи София а днес селяните ще я превземат отново. И те така след всеки празник...
2
12
 
3
 
! Отговори
Пътя към шоплука преди 9 години
София 1877/1878 ! Голяма грешка на Леге и Позитано! Хубаво са мислили да постъпят в турския щаб!
1
8
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ФАНДЪКОВА,преди малко се върнах в къщи.Как можахте за няколко години па превърнете София в най мръсният град ????А това е бил градът на който кметовете на най големите градове на Германия , са се възхищавали от неговата чистота и ред....Прочетете спомените на последният кмет на София преди 09.септември 1944 год. ИВАН ИВАНОВ