В София глобиха за непочистени тротоари още в първия работен ден

Санкциите са на обща стойност 1600 лв.
7
В София глобиха за непочистени тротоари още в първия работен ден
Снимка: архив, БулФото

Глоби за около 1600 лв. са наложени за непочистени от сняг трототари в София в първия работен ден след празниците.

Глобите са на стойност 10 лв. и се издават предимно за непочистени тротоари при жилищни блокове и кооперации на председателя на етажната собственост или на домоуправителя.

Актовете са на стойност от 50 до 500 лева, обясни Васко Христов, началник на отдел "Оперативен контрол" към Столичния инспекторат пред БТА.

Съгласно Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столичната община всички ползватели на недвижими имоти имат задължение да предприемат необходимите мерки за почистване от сняг, лед и ледени висулки на прилежащите територии към ползваните от тях площи или части от тях.

Ако инспекторите констатират, че определени площи не са почистени, се налагат глоби или актове, при положение че преди това са изпратени предписания, уточни Христов.
 
Според него по-голямата част от тротоарите в центъра са почистени и няма фрапиращи нарушения. Към момента няма проблеми, които да създават опасности за гражданите, увериха от инспектората. Статистиката показва, че гражданите и фирмите постепенно са се научили да бъдат отговорни и да почистват тротоарите, проблеми имало най-вече със запустелите имоти.

Фирмите по почистване в София обработват приоритетно териториите около болниците, училищата, детските градини, административните сгради. Работи се с предимство на кръстовища, подходи към метростанции, спирки, подлези, където потокът от хора е голям, посочи Христов.

По думите му почистването ежедневно се контролира от около 300 служители в 24-те районни инспектората.
 
От Столичния инспекторат посочват, че почистеният сняг не трябва да се струпва до стволовете на дърветата или да се изхвърля на уличните платна. Добре е да се правят купчини в края на тротоарите или други места, в близост до дъждоприемни шахти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: софия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 9 години
5 Част от тротоарите са общинска собственост, друга част на новите кооперации предимно са частна собственост и при двата вида обаче грижа за почистването им имат собствениците на кооперацията, защото дори и когато са общинска собственост са с отстъпено право на ползване (както е и земята под сградата). Тротоарите без прилежащи сгради са общинска собственост и по мои наблюдения най не почистени, но българите все още не съдят собственика ако пострадат от леда, а ТРЯБВА!
4
1
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Доколкото знам, тротоарите са общинска собственост /поправете ме, ако бъркам/. Защо тогава хората да им чистят снега? Да не би като искам да си почистя вкъщи да викам общинска фирма?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ще глоби столична община, че не е почистила тротоари, алеи, улици, площади и паркинги, където общината трябва да осигури почистването от сняг? Такива има много - примерно паркингите на жълтите павета .... алеите в парковете .... тротоари, които трябва да се почстват от общината ...
2
2
 
4
 
! Отговори
Живея в центъра наСф преди 9 години
в сграда на тиха улица. Тя е "на кьоше" и, макар че се състои от малко на брой апартаменти, сме длъжни да чистим два тротоара, с обща дължина 40 м, широки по 1.40 м.В три от апартаментите живеят сами жени - пенсионерки. Децата им са семейни и живеят отделно, по комплексите. Три апартамента са наети за офиси на фирми, в които работата била много, не могат да чистят. Останалите сме две семейства работещи по цял ден хора.Плащаме на работлив и честен ром да почиства, иначе не можем да се справим.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници. 90% от тротоарите в София не могат да бъдат почистени, защото са ... паркинги.