Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа

За ден са наложени 160 глоби на домоуправители, каза Фандъкова
Обновена: 7 яну 2015 10:14 | 7 яну 2015 10:11, Камелия Цветанова
84
Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа
Снимка: Булфото, архив

С глоби ще бъдат наказвани не само снегопочистващите фирми, които не са изпълнили задълженията си, но и хората, които не почистват снега и леда пред блоковете си и тротоарите наоколо.

Още по темата
„Етажната собственост трябва да се организира при почистването на площите пред входовете си, а ако не го направи, подлежи на глоби. Само вчера са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й парите от тази санкция се събират веднага, а ако домоуправителят откаже да я плати, етажната собственост подлежи на санкция до 500 лева.

Въпреки това обаче е факт, че столичани не чистят пред блоковете си и макар че Столичният инспекторат търси   домоуправителите на съответните блокове, трудно успява да се свърже с тях, за да ги глоби.

Заради това Фандъкова призова да не се акцентира върху глобите и апелира към хората да имат съзнанието да почистват пред блоковете си, защото зимата е тежка.

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт. И тази нощ са обработени стръмните участъци срещу заледяване, температурите са ниски и трябва да осигурим движението при зимни условия, коментира тя.

Кметът призна, че ако някой пострада заради непочистени улици, може и да съди Столична община. Според нея обаче никой не бива да очаква, че след като вали сняг и температурите са ниски, обстановката ще е като през лятото.

Фандъкова определи като сериозен проблем ледените висулките от покривите на сградите, заради които звеното за реакция при кризи обикаля града.

Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. За висулките по високите сгради се дават предписания на домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни, посочи кметът на Столична община.

Тя добави, че е възложила на снегопочистващите фирми да чистят и вътрешноквартални улици, но се оправда, че на повечето места това не е възможно, защото има паркирани коли.

И през тази година се очаква движението в София да бъде блокирано от ремонти на основни пътни артерии.

„Продължаваме с ремонта на бул. „Цариградско шосе“ от "Алея Яворов" до моста на 4-и километър и участъка до автомагистрала "Тракия" и до есента трябва да завършим целия булевард „Цариградско шосе“ заедно с тротоарите“, обясни Фандъкова.

Предстои работа и по бул. „Владимир Вазов“ и участъка от бул. „Ботевградско шосе“, който остана неремонтиран.

Ще има разширение на бул. „Монтевидео“, ще се ремонтира  бул. „Сливница“ заедно с моста на „Бакърена фабрика“, предстои цялостна реконструкция и по бул. „Витоша“ в участъка до НДК. 

Продължава и строителството на метрото, като движението по бул. „Черни връх“ ще бъде нормализирано на 30 август.

„До края на годината започваме и третия лъч на метрото, който е до "Красно село" и минава през бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и друга гледна точка - тази на общината: Ако е за почистване от сняг - на живущите е. Ако е за прибиране на пари от тротоарно право, инфраструктура под него и над него - на общината е. Нямам нищо против общината да ми прехвърли прилежащия ми тротоар. Но не само задълженията по него.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тротоарите не бяха ли общинска собственост? Тя има право да ги отдава под наем, да те глоби ако си разтоварил там купчина пясък, или за няколко часа си оставил строителни отпадъци. Осве ако и снегът го считат за някакъв ***. Интересно ще ми е някой юрист да коментира доколко законни са подобни общински заповеди за глоби!
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Именно тук се крие шизофренията на СО. *** каки чистят лятото и на тях СО им плаща, т.е., признава отговорността си върху тези площи. Зимата обаче, не знайно как, тази отговорност изчезва и се прехвърля върху някакви хора, които в общия случай дори не са собственици. Така е, когато от една страна се опитваш да осигуриш пари към верния ти ромски електорат, а от друга - не можеш да си изпълняваш задълженията.
29
1
 
16
 
! Отговори
Весела преди 9 години
Аз от десетина години не съм в България. Обаче името ми винаги е в графиците за почистване на сняг. И кво праим ся?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам аз кой глобява общината като не почиства малките улици без градски транспорт?Трябва ли всички софиянци дето не живеят на булеварди с градски транспорт да заведат дела срещу общината?Това звено ''столичен инспекторат'' е абсолютно излишно и се издържа само от глоби,след които нищо не се променя!Пирогов е пълен с контузени,обаче не общината,а хората били виновни?!И защо?!
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига ревахте, че плащате данъци, и останалите хора, които не живеят в София плащат данъци.За поредна година таксите няма да бъдат променяни (новина от новините) и пак сте недоволни.Превърнали сте гаражите в магазини а колите на тротоара, никой не си купува нов апартамент с гараж защото струва повече но за сметка на това има 2 коли поне пред блока. По улиците се движат коли само с по един човек вътре ... имате доста проблеми и не само общината Ви е виновна за тях.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съжалявам, не мога да почистя пред нас, защото от 2008 г. на тротоара е спряла една красива руждясала кола със спаднали гуми. Под колата *** и него ли трябва да чистя аз? Трудно ми е. А как да глобя общината за това, че 6 години отказва да изчисти двата тона *** пред входа ми? Нечензурни думи за общината. Това е мнението ми по темата
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наши приятели отидоха да живеят в САЩ, не че ги харесвам тия американци, но не мога да кажа на бялото черно. Та тя работи в общината точно това. Ходи и проверява кой не си е почистил или остригал тревата пред дома си. Глобите са жестоки , но има ред. Всичко идва от държавата и прилагането на законите , които пак държавата е измислила.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общината да вземе да си върши задълженията с почистването и чак тогава да иска гражданите да почистват общинската инфраструктура. Какво пречи да се закупят едни малки снегоринчета, които да чистят тротоарите? Но явно така не им изнася на дебелогъзите чиновници от СО. А впрочем господа чиновници, какво стана с прословутия завод за *** на София? Кога ще го видим построен?
23
5
 
6
 
! Отговори
лудия преди 9 години
Аз за това се отказах да съм домоуправител и си подадох отвот защото не съм слуга да чистя на мързелите от моят вход. всяка година излизам сега ги заебах!ще си платя моята част 1/12 когато ако успеят да я наложат на целият вход! но и другите мързели ще плащат дирекнтно в общоната защото каса няма.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки трябва да има пълната отговорност за своята собственост. Общинските власти десетилетия се опитват да изклатят гражданите си мръснишки на тема собственост, и едно от последствията е именно това размиване на отговорността.
21
0
 
19
 
! Отговори
тъп преди 9 години
Само не ми е ясно на какво основание трябва да върша някаква дейност върху публична общинска собственост ?!?!?!?!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие усещате ли нередно в това: 1. Ние да вършим работата и задължението на Общината 2. Да си избираме некадърни кметове - даскалки по руски и пожарникари 3. Да смятаме, че е в "реда не нещата" и е нормално в "белите" страни да е едно, в наш Бантустан да е друго 4. Спокойно да приемаме, че Общината или Държавата не си изпълнява задълженията. В другите страни, ще стане революция при такива неизпълнения
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да отпаднат синя и зелена зона, докато не бъдат почистени! Изедници!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жокер за по-бавничките: През лятото кой мете тротоара и защо? Може би си някакъв гений, който е измислил сезонност на отговорността към чужд имот?Така, че Фандъкова айде вършиш си работата, ако не ставаш - бегом в Самоков, откъдето си се довлекла в София.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с глобите е отбиване на номера. Ако се има предвид колко са непочистените тротоари глобените трябва да са хиляди. Според мен за да има реален ефект по-скоро би следвало общината да почисва съответните тротоари за сметка на, тези които не са ги почистили или за сметка на общинския бюджет.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даам, а общината кой ще глоби?
15
1
 
22
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
А тротоарите, чия собственост са?: А. Общинска Б. Общинска В. Общинска
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз вчера паднах не пред някой вход, а на място където би трябвало да чисти общината. Значи сега трябва с медицинското да отида и да съдя Фандъкова да ми плати болничните и болките.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наредба на СО от 16.04.2009г.Чл. 7. /1/ Всички лица, собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват и поддържат чистотата в сградите, незастроените части от имотите /дворовете/ и определените прилежащи територии по чл. 6, ал.1, да почистват тротоарите от сняг и лед, а така също и ледените висулки от сградите и да спазват регламентирания с настоящата наредба ред за третиране на всеки конкретен вид ***.Ако не ВИ харесва сменете мястото на живеене!