Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа

За ден са наложени 160 глоби на домоуправители, каза Фандъкова
Обновена: 7 яну 2015 10:14 | 7 яну 2015 10:11, Камелия Цветанова
84
Глобяват не само фирмите, но и тези, непочистили пред входа
Снимка: Булфото, архив

С глоби ще бъдат наказвани не само снегопочистващите фирми, които не са изпълнили задълженията си, но и хората, които не почистват снега и леда пред блоковете си и тротоарите наоколо.

Още по темата
„Етажната собственост трябва да се организира при почистването на площите пред входовете си, а ако не го направи, подлежи на глоби. Само вчера са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

По думите й парите от тази санкция се събират веднага, а ако домоуправителят откаже да я плати, етажната собственост подлежи на санкция до 500 лева.

Въпреки това обаче е факт, че столичани не чистят пред блоковете си и макар че Столичният инспекторат търси   домоуправителите на съответните блокове, трудно успява да се свърже с тях, за да ги глоби.

Заради това Фандъкова призова да не се акцентира върху глобите и апелира към хората да имат съзнанието да почистват пред блоковете си, защото зимата е тежка.

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт. И тази нощ са обработени стръмните участъци срещу заледяване, температурите са ниски и трябва да осигурим движението при зимни условия, коментира тя.

Кметът призна, че ако някой пострада заради непочистени улици, може и да съди Столична община. Според нея обаче никой не бива да очаква, че след като вали сняг и температурите са ниски, обстановката ще е като през лятото.

Фандъкова определи като сериозен проблем ледените висулките от покривите на сградите, заради които звеното за реакция при кризи обикаля града.

Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. За висулките по високите сгради се дават предписания на домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни, посочи кметът на Столична община.

Тя добави, че е възложила на снегопочистващите фирми да чистят и вътрешноквартални улици, но се оправда, че на повечето места това не е възможно, защото има паркирани коли.

И през тази година се очаква движението в София да бъде блокирано от ремонти на основни пътни артерии.

„Продължаваме с ремонта на бул. „Цариградско шосе“ от "Алея Яворов" до моста на 4-и километър и участъка до автомагистрала "Тракия" и до есента трябва да завършим целия булевард „Цариградско шосе“ заедно с тротоарите“, обясни Фандъкова.

Предстои работа и по бул. „Владимир Вазов“ и участъка от бул. „Ботевградско шосе“, който остана неремонтиран.

Ще има разширение на бул. „Монтевидео“, ще се ремонтира  бул. „Сливница“ заедно с моста на „Бакърена фабрика“, предстои цялостна реконструкция и по бул. „Витоша“ в участъка до НДК. 

Продължава и строителството на метрото, като движението по бул. „Черни връх“ ще бъде нормализирано на 30 август.

„До края на годината започваме и третия лъч на метрото, който е до "Красно село" и минава през бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи така, а? Когато става дума за чистене от сняг тротоарите са грижа на хората, обаче когато искахме да си сложим една пейчица пред блока- не можело, защото тротоарите били на общината. Е, щом са на общината защо не си ги чистят? Или пак им е по-лесно някой друг да им върши работата, пък те после само да прибират парите.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, те хубаво чистят булевардите, ама човек може да се изпотроши и на малка квартална улица. И тогава какво правим? А, да, пие една студена вода, че не си е купил жилище на булевард.
70
2
 
1
 
! Отговори
колио преди 9 години
Много ме радва факта че живея в пловдив тук дори и гербаджите са една класа над совийските тиквеници не че и те са много стока.Тя даскалицате щеше да изкарва 6 часа преди снега снегорините миналия месец да не им плаща ако не изчистят 95% от улиците глупости глупости и тн .Живея на малка улица в пловдив без обществен транспорт когато завали сняг два часа след като почистя околните булеварди почистват и пред блока.Е ние сме малко по близо до русия от София работим като руснаци по снега не като ан
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хах, а в Лозен да знаете как е - направо не трябва да плащаме данъци!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, лозенци, стига се оплаквахте, елате да ви разходя из Княжево! Тук машина влиза само ако зимата съвпадне с избори! Всички квартални улици са с по +20см ледено-стъклена покривка....дори кучетата и котките не смеят да се разхождат вече :)На общината им давам копие от касовите бележки за сол, пясък и химия, които харча всяка година заедно с данъчното си
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз вече една седмица всеки ден рина и вечер снегопочистващите фирми извършвайки си съвестно дейноста по снегопочистването го избутват отново.....на сутринта пак чистя и такаРазликата е че на тях им плащат, а на мен не, на както важното е работата да върви.
66
1
 
15
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Аз изринах снега пред входа и като примерен гражданин нощеска лиснах няколко кофи вода на тротоара. Ей така, за да е чисто и да блести :D
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 61Ей то в лозенец да паркираш е направо касмет
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо против да изрина снега пред входа... Въпросът е обаче, що фирмите, почистващи снега, не организират някакви камиончета, на които изринатия сняг да се натовари и извози? Ако и тази организация трябва да я направят гражданите, дайте направо на да не се плаща на снегопочистващи фирми.
63
0
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Завоелирано е много византийски.... "Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт. "Всички останали не са толкова основно приоритетни (разбирай - хич не са в графика).
62
2
 
10
 
! Отговори
акуд преди 9 години
а аз защо трябва да плащам данък смет???? само ромките в брокс да получават заплати за чистачки ли ????
61
3
 
11
 
! Отговори
Mama преди 9 години
А кой ще глоби училището на сина ми, което не си е почиситло двора, и тротоара до него? А, г-жо Фандъкова? Кой? Училището е 55СОУ!
60
7
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Във всички цивилизовани страни е така
59
1
 
11
 
! Отговори
akyd преди 9 години
а аз защо тогава да плащам дануци???? само ромките да взимат заплати ли ????
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой да глоби тъпанарите, които си паркират колите върху изчистеният от мен тротоар в Лозенец,А?
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се дали ще има наложени глоби на фирмите за почистване, тъй като малките улички в кварталите отново не са почистени?
56
1
 
8
 
! Отговори
По-малкото ЗЛО преди 9 години
Гласувайте маймуни :)))))))))))))))
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво плачет бе - нали вие си я избрахте за Кметица, Мутрата за премиер, а Пинокио за президент.Ходете да се оплаквате на арменския поп сега.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То в БГ икономика не остана и глобите са си % от бюджета на държавата.От кой да взимат,като съсипаха бизнеса?
53
0
 
12
 
! Отговори
Иванофф преди 9 години
Правилно! Маймуните са винаги виновни - и когато плащат и когато не плащат данъци! Те затова са маймуни - за да не виждат, че живеят сред противоречия!