Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта

По 70 млн. лв. на година губи Столична община от гратисчиите
Обновена: 20 яну 2015 14:01 | 20 яну 2015 10:13, Камелия Цветанова
222
Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта
Снимка: Булфото, архив

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите, заяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев по Нова телевизия.

Повод за коментара му стана фактът, че в циганските махали масово се возят гратисчии, а контрольори въобще не се появяват, защото ги е страх.

От репортаж на Нова телевизия стана ясно, че там пътниците от години се возят без билет и отдавна не са виждали контрола в махалата, като обяснението за това е, че ромите ги заплашват и нападат.
 
Според Центъра за градски мобилност в София нередовните пътници са 10% от всички, но депутатът от РБ Вили Лилков, бивш общински съветник, обяви, че реално са около 15-20 на сто, което прави 70 милиона лева загуба на година за Столична община.

Цветелин Кънчев обаче обяви, че масово в ромските махали на последните избори спечели ГЕРБ, а партията е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт и неплащане на тока.

Той добави, че липсата на пари също е причина ромите да се возят гратис.

„Един билет струва колкото един хляб“, защити ромите Кънчев.

Според него най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

„До преди три години имаше 15 шофьори на тролейбуси и автобуси роми, сега да са един - двама. Още при първите съкращения те изгоряха, а бяха хора с опит“, упрекна той.

Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.
 
"Не само ромите пътуват с градския транспорт без билети. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", подчерта той и добави, че именно заради това в метрото процентът на пътуващите без билет е минимален.

Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Xa-xaBG = Ciganlandiq :-D
126
2
 
3
 
! Отговори
добре преди 9 години
че научих ,че наш бокич бил *** избранник-ами да отиде и да си стане премиер на *** махали-нали те си го харесват ,айде бокич у мааалата
125
0
 
6
 
! Отговори
цветелинчо,цветелинч преди 9 години
ако някой ти затвори устата да говориш от глад ще умреш защото нищо друго не можеш,а относно *** -да не си тръгнат заедно с досега управлявалите политици
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Пловдив ли са по-*** и глупави и във всеки автобус има кондуктор на % и продава билети. Като не иска да плати автобуса спира и го свалят да се спасява как иска, а не да се вози за 1 спирка без да плаща. И пак печелят превозвачите. Не искат да решат проблема, а решение има. контрольорите са си контрольори те си проверяват и друго. Аз ли откривам топлата вода или щом някой е на държавна работа не му пука.
123
0
 
7
 
! Отговори
kristko преди 9 години
Няма нужда да си мажеш лицето,по-добре си сложи пудра по-тъмна и почни да говориш на българо-*** и готово!Ако не стане пускай юмрука в действие и пак става!Явно в тая страна само тези,които трошат глави,крадат и лъжат са на почит!
122
1
 
10
 
! Отговори
akud преди 9 години
пак Българите плащат билетите на ромите. брат *** беьплатни неща винаги е за сметка на накой в случая пак сме ние Българите
121
0
 
6
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Четох някъде,че представители на КуКлуксКлан са дали заявка да станат контрольори в *** квартали и гратисчиите ще ги бесят по стълбовете.
120
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те на нас колко НЕЩА са ни обещани ... Ха Ха Ха!!!!
119
1
 
67
 
! Отговори
Първолета преди 9 години
Нещата ще се оправят като спрат автобусните линии през *** квартали. Да си ходят пеша, то пък бива, то пък може, ама това не може да се вкара в правия път никога. Това са *** на обществото, които трябват твърди мерки. Задължително децата им да учат до средно, ако не ги пращат - никакви помощи, никаква толерантност, никакво здравеопазване.
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BIO!V Chujbina Romite i Balgarite si kupuvame bileti, a v Balgariq Povecheto NE! Kade lie istinata za da nesi plashtat horata transporta? Qvno v dohodite i bezraboticata........
117
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** са по-чувствителни от българите. Като ги обиждат се обиждат. А българинът го плюеш, той мисли, че дъжд го вали. Забелязал съм, че за да те уважава българин, трябва да се държиш с него лошо.
116
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** са глезениге деца на "демокрацията". Но те все пак се държат логично. А българите какво? Никой даже не запали Позитано 20. Никакъв протест. Всеки е срещу всеки, всеки се подиграва на другия. Като кажеш някуде по света "българин" и реакцията е винаги една-отрицателна. Страшно тормози животът в България. Българите ще се изядат едни други.
115
0
 
41
 
! Отговори
някой преди 9 години
Решението е бойкот на купуването на билети в градския транспорт, докато не започнат да се таксуват всички.
114
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, още утре отивам на солариум, после ще си боядисам косата черна, ще си извадя 2-3 зъба, ще спра да се къпя и накрая ще поискам съдът да ме прекръсти на Айше или на Зюмбюла и после пей сърце, ни вода ще плащам, ни ток, ни билетчета...и ако някой случайно ме накара да платя нещо ще рева, че съм дискриминирана и ще заплашвам с БХК. Ха, да видим дали някой ще посмее да ми спре тока или да ме свали от автобуса, а?
113
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е от 25 г. с тях.
112
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йорданка Фандъкова спи ли?Возят се гратис в градския транспорт,не плащат ток,изсичат западния парк,крадат и обират хората,а кметицата се прави,че не знае,не чува и не вижда за зулумите,които правят.Докога ще търпим двойния стандарт на управниците ни за наша сметка.Дори контрольорите и не смеят да се качат в автобусите в *** квартали.Насочила е алчен взор към големи инфраструктурни проекти,а на загубите от крадливите *** никакво внимание.Нали плащаме ние,защо да го прави.
111
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо ме амбицират да почвам да работя като контрольор. Бах ги и *** нагли.
110
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не на тях не им се работи. А защо да работят като държавата дава пари във вид на "помощи" здравеопазването им е безплатно получават и жилища в градините са първи за прием плащат половин такса е та защо да работят?
109
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нима? А сега ако кажеш, че им е обещано и да си крадат и убиват безнаказано, направо ще те призная! То тяхната наглост граници няма!!!
108
0
 
59
 
! Отговори
Христо Мотористо преди 9 години
Само Тато и Добро Джуров ги оправяха ромите, но нали искате да сте европейци - хранете ги, возете ги, плащайте им сметките!