Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта

По 70 млн. лв. на година губи Столична община от гратисчиите
Обновена: 20 яну 2015 14:01 | 20 яну 2015 10:13, Камелия Цветанова
222
Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта
Снимка: Булфото, архив

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите, заяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев по Нова телевизия.

Повод за коментара му стана фактът, че в циганските махали масово се возят гратисчии, а контрольори въобще не се появяват, защото ги е страх.

От репортаж на Нова телевизия стана ясно, че там пътниците от години се возят без билет и отдавна не са виждали контрола в махалата, като обяснението за това е, че ромите ги заплашват и нападат.
 
Според Центъра за градски мобилност в София нередовните пътници са 10% от всички, но депутатът от РБ Вили Лилков, бивш общински съветник, обяви, че реално са около 15-20 на сто, което прави 70 милиона лева загуба на година за Столична община.

Цветелин Кънчев обаче обяви, че масово в ромските махали на последните избори спечели ГЕРБ, а партията е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт и неплащане на тока.

Той добави, че липсата на пари също е причина ромите да се возят гратис.

„Един билет струва колкото един хляб“, защити ромите Кънчев.

Според него най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

„До преди три години имаше 15 шофьори на тролейбуси и автобуси роми, сега да са един - двама. Още при първите съкращения те изгоряха, а бяха хора с опит“, упрекна той.

Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.
 
"Не само ромите пътуват с градския транспорт без билети. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", подчерта той и добави, че именно заради това в метрото процентът на пътуващите без билет е минимален.

Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
31
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Всички роми да не плащат ТОК И БИЛЕТИ -НАМАМ ДУМИ
106
2
 
44
 
! Отговори
BG преди 9 години
Аз вече няма да плащам нито за градски, нито за железопътен, нито за междуградски транспорт - ще си намажа малко лицето с вакса и ей го на - аз съм ром, нямам пари за хляб - ще се возя гратис :))))А бе, тоя номер на летището дали ще мине пред Луфтханза, че следващата седмица ме пращат командировка до Мюнхен, да взема да си спестя парите от самолетен билет :))
105
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече ако се качи контрольор и пита за билет, ще му кажа, че съм ром и ми е обещано да се возя безплатно. Освен това религията не ми го позволява.
104
0
 
31
 
! Отговори
Име някакво преди 9 години
"Най-голям % от нашите помощи се крадат от българите"Я обясни какво точно означава "се крадат от българите"? Кои точно са българите, бре малоумно човече? Какво точно означава "нашите помощи"? Кое е ваше, кое е наше? Кои сме ние, кои сте вие? Цар Киро ЧИЙ ЦАР Е? С какво точно се облагодетелстваха БЪЛГАРИТЕ от политическата му закрила? Какво точно получихте ВИЕ (явно не се зовете българи, затова ви наричам ВИЕ) от хора като него?Отговори на всичките тези въпроси, продажно гласоподавателче!
103
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роми, българи... Стига вече. Всеки може, стига да иска. Интеграция не може да има, докато сами се делим. Нима и те не са българи? Родени са тук, живеят тук. С помощи... Глупости! Нямам нищо против тях, стига да спрат да тероризират всичко живо и да започнат да живеят САМИ като нормални хора.
102
0
 
33
 
! Отговори
Напушен преди 9 години
Който им е обещал да им поеме масрафа!
101
0
 
15
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
И аз съм ром, и текила , и каквото трябва тогава!
100
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
POMOSHTITE OT ES SE DAVAT ZA ROMITE I TIAHNATA INTEGRAZIA,A NE ZA BALGARITE--TE SI IMAT DOSTATACNO PARI,NO SA MALKO MARZELIVI I VSE GLEDAT V ROMSKOTO KANCE-NO IMA DA SE OBLIZVAT SAMO.HAIDE VREME E ZA PLASHTANE NA TOK,VODATA,PARNOTO I VSICKI DR. EKSTRI ,NE SE BUTAITE AMI VARVETE DA PLASHTATE.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тази схема не съм чувал и виждал. Нищо чудно след време и там да сложат нариери
98
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 127OSTAVETE BEDNITE ROMI NA MIRA,TE NIAMAT PARI,NIAMAT RABOTA,MALTRETIRANI I SEGREGIRANI--RABOTETE ZA TIAHNOTO INTEGRIRANE V OBSHTESTVOTO,AKO VSE OSHTE IMA TAKOVA.
97
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOLKO PARI POLUCAVA KMETIZATA NA SOFIA IAVNO I NEIAVNO.TIA PATUVA SAS SLUGEBNA KOLA I SHOFIOR.KOLKO POLUCAVAT SHEFOVETE NA TRANSPORTA V SOFIA.A ZASHTO NIE BEZRABOTNITE ROMI TRIABVA DA PLASHTAME BILETI-KATO ISKAT I BALGARITE DA NE PLASHTAT.
96
2
 
24
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Имам конкретно предложение към депутатите и то безплатно-на всеки гражданин от какъвто и да е етнос да се спират всички помощи и облекчение при залавянето му да нарушава закона по къкъвот и да било начин.
95
0
 
10
 
! Отговори
до 126 преди 9 години
Аз пък да ти кажа за българската схема със застраховките в Германия и Австрия. Отиваш и даваш на едно българче 1 евро за дневна застраховка и почваш да си се возиш без пари. Ако те хванат плащаш си глобата и с билета от глобата отиваш при българското дилърче, което ти връща парите от застраховката плюс парите от глобата. Доста от строителите, чистачи, миячи и неквалифицираните изобщо се връзват на схемата. А дилърчето печели, защото много рядко хващат някой и така и рядко му се налага да плаща
94
0
 
35
 
! Отговори
до 85 преди 9 години
"Транспортът от и до *** махали трябва веднага да се спре!!! Плащаме им тока, водата, сега и транспорта-НЕ!!!" аре стига се пени, че ако разбереш какъв процент живеят и във ведомствени жилища без да плащат наем, както и колко от тях са заграбили земи да си сторят къщи (като например пред Двореца на децата) ти направо инсулт ще получиш. Тук си е Клондайк за ***...
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Виена няма прегради на метрото, можеш да си влезеш и без билет ама глобата е бая сериозна ако те хванат. В рейсовете и трамваите също. Там хората си купуват билети и карти, има и гратисчии но като цяло се взимат билети. Разчита се на манталитета на хотата. Но това е там а не тука
92
1
 
23
 
! Отговори
решението преди 9 години
спира се транспортът по линиите или участъците, които са губещитака без да има дискриминация, съвсем естествено някои квартали ще окапят, ама кво да прайш, такъв е животът :)
91
0
 
14
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Мда,скоро и второто обещание-пътниците в автобусите сами да си предлагат чантите за проверка...
90
0
 
17
 
! Отговори
ЦИК преди 9 години
То се видя от протоколите в сайта нз ЦИК, кой печели изборите в нахалите! БСП! А този е тяхно отроче!
89
0
 
32
 
! Отговори
До 108 преди 9 години
А защо някой да е длъжен да ви дава помощи, за да живеете добре?!На нас някой дава ли ни?Парите, които се изпращат от ЕС "за интеграция и подобряване на живота на ***", не са от джоба на европейците. България всяка година внася в касите на ЕС огромна сума пари - като вноска, задължителни за всяка държава-членка на ЕС.Когато повдигаш въпроса за тези пари от ЕС, ти всъщност претендираш за пари, извадени от джоба на българския данъкоплатец!КОЙ ВИ Е ДЛЪЖЕН, БЕ ?!
88
0
 
30
 
! Отговори
ставри преди 9 години
До СикчоПомощите ви ги крадат такива като Кънчев и бат Сали.